Θεσμική εκτροπή και ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας διαβλέπει η ΝΔ πίσω από τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στον χώρο της Δικαιοσύνης και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες σχετίζονται με τον ανεξάρτητο θεσμό.
Στη σκιά της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών και της αναβολής έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς και των δύο παραιτήσεων στο ανώτατο δικαστήριο, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη «πίσω από τις γραμμές» συνεννόηση μεταξύ της πολιτικής και της δικαστικής ηγεσίας, μολονότι είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. «Οι πολίτες έχουν την αίσθηση πως έγινε μια συναλλαγή», τόνισε χθες από το Αγρίνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων.
«Αφού το αντικείμενο της συνομιλίας, όπως λένε, ήταν μόνο το μισθολογικό των δικαστικών, γιατί μετέβη στο Μαξίμου η ηγεσία της Δικαιοσύνης και όχι τα συνδικαλιστικά τους όργανα;», είναι το ερώτημα που θέτει η Πειραιώς, στελέχη της οποίας δηλώνουν την ενόχλησή τους και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, εξερχομένου του πρωθυπουργικού γραφείου: «Χρέος του δεν είναι να κάνει δημοσκοπήσεις (είχε αναφέρει ότι "το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάνουμε τον σφυγμό της κοινωνίας"), αλλά να επιβάλλει τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ διαχωρίζουν τη στάση της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, ενώ το μόνο βέβαιο, όπως λένε, είναι οι «συστηματικές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
«Απόπειρα αλλοίωσης»
Επί ημερών πρωθυπουργίας Τσίπρα, τονίζει ο Μάκης Βορίδης, συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Δικαιοσύνη ζει μια απίστευτη κρίση. Καταγγελίες της εισαγγελέως Εφετών ότι γίνεται παρέμβαση στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Πειθαρχικές διώξεις από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κατά εισαγγελέως. Καταμηνύσεις από εισαγγελείς σε συναδέλφους τους εισαγγελείς. Καταγγελίες από αντιπροέδρους ότι η θέση που πήρε ο πρόεδρος του ΣτΕ είναι απαράδεκτη γιατί αρνήθηκαν να δικάσουν. Συνταγματικά απαράδεκτο. Παρεμβάσεις του ιδίου του κ. Τσίπρα. Κανείς δεν έχει φερθεί με τέτοια διάθεση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, όσο αυτή η κυβέρνηση», υπογραμμίζει.
Γαλάζιο στέλεχος εντάσσει στην όλη προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και την αποπομπή του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών (είχε επανεκλεγεί πριν από λίγες μέρες), κάνοντας λόγο για «απόπειρα αλλοίωσης της λειτουργίας της Δικαιοσύνης».
Το μήνυμα που θέλει να περάσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τις σκληρές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών είναι ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δεν μπορεί να έχει οποιονδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. «Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής», επισημαίνεται, ενώ ταυτόχρονα εκφράζεται η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη ως προέκταση της δικής της εξουσίας».
Θεσμικό ανάχωμα
Όσο για το τι θα πράξει η ίδια η ΝΔ για το ζήτημα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε εκτροπή. Είμαστε ένα θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγείται η χώρα. Θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου, είμαστε η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που διεκδικεί τη διεξαγωγή εκλογών για να ξαναβάλουμε τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε, επαναφέροντας το πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες κάλπες. Εκτίμησε δε ότι «η πολιτική αλλαγή δεν είναι μακριά, πλησιάζει η ώρα που η ΝΔ θα είναι και πάλι κυβέρνηση, για να απαλλαγεί ο τόπος από τη χειρότερη, την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ».