Από τη Βουλή αναμένεται να συνεχιστεί η μετωπική επίθεση της ΝΔ προς την κυβέρνηση κατά το επόμενο τριήμερο. Αφορμή, η διήμερη μάχη για τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα μπουν σήμερα στις Επιτροπές και θα τεθούν σε ψηφοφορία αύριο, ενώ για την Τετάρτη (μεταφέρθηκε κατά μία ημέρα) έχει προγραμματιστεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία.
Θα είναι η πρώτη μετά τη ΔΕΘ αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και στην αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλουν πολύ υψηλούς τόνους. Και παρόλο που η θεματολογία είναι συγκεκριμένη, θεωρείται δεδομένο πως τα ξίφη θα διασταυρωθούν για όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας, με πρώτο απ' όλα τις τηλεοπτικές άδειες, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού.
Με αέρα το ευρύ προβάδισμα που δίνουν στη ΝΔ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, στην Πειραιώς θεωρούν ότι οι μάχες της Βουλής θα κάνουν ακόμα πιο διακριτή στα μάτια των πολιτών τη διαφορά τους από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κερδίζοντας -όπως λένε- πόντους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με φόντο την επόμενη μέρα.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές της ΝΔ για μία ακόμη φορά θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με σαφήνεια για τις ανακολουθίες της σημερινής εφαρμοζόμενης πολιτικής και να αναδείξουν τη φιλοσοφία του δικού μας κυβερνητικού προγράμματος», σημειώνει στενός συνομιλητής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιμένει να μην αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικού «ατυχήματος» και την άμεση προσφυγή στις κάλπες λόγω των κυβερνητικών «αδιεξόδων».
«Δεν βγαίνει από την κρίση η Ελλάδα με την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, που έχει αποδοχή 10% στον ελληνικό λαό», εκτίμησε χθες (Καθημερινή) ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν για «να προλάβουμε τη χώρα ζωντανή». Και εκεί αναμένεται να επικεντρωθεί η γαλάζια ρητορική στις δύο κοινοβουλευτικές μάχες, με αρχή τη σημερινή μέρα.
Αιτία πολέμου
Αιχμή του δόρατος στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα είναι το υπερταμείο και «αιτία πολέμου» η μεταβίβαση των ΔΕΚΟ σε αυτό. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου εξαιρέθηκαν οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και Δ.Ε.Η. από τη μεταβίβασή τους στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.
Σήμερα, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, κατά τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταβιβάζονται όλες αυτές οι εταιρείες. Συνεπώς, υποστηρίζουν, «η κυβέρνηση είτε απέκρυψε πρόσκαιρα την αλήθεια από τους βουλευτές και τους πολίτες, είτε απέτυχε στη διαπραγμάτευση. Και σε κάθε περίπτωση, αν είναι θετική εξέλιξη η μεταβίβαση εταιρειών στο νέο υπερταμείο, όπως η κυβέρνηση ισχυρίζεται, γιατί δεν το έκανε από την πρώτη στιγμή αλλά όλο και το μετέθετε για το μέλλον;», είναι η πρώτη τοποθέτηση της Πειραιώς και σε αυτό το ύφος προβλέπεται να κινηθούν τα στελέχη της και στη διήμερη συζήτηση.
Όσον αφορά στη συζήτηση της Τετάρτης, ιδιαίτερη θέση θα έχει για τη ΝΔ η κόντρα του υπουργού Νίκου Φίλη με την Εκκλησία όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ ειδικά για την Παιδεία, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζουν την προ ολίγων ημερών δήλωσή του, ότι «η κυβέρνηση αντί να σκέπτεται με όρους 2030, μας επιστρέφει ουσιαστικά πίσω στο 1982. Κατεδαφίζει ό,τι καλό έγινε στον χώρο της Παιδείας, για να ικανοποιήσει τελικά τη δική της σκληρή εκλογική πελατεία».
Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή «νεομαρξιστικών απωθημένων» στον χώρο, την ίδια ώρα που στις βασικές γαλάζιες θέσεις περιλαμβάνονται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η διασύνδεση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και την αγορά.