«Δεν δικαιούσθε δια να πανηγυρίζετε», είναι το μήνυμα του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση όσον αφορά την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρόκειται για τη νέα αφορμή που φέρνει και πάλι κοντά την αξιωματική και κάποια από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που, χρησιμοποιώντας εν πολλοίς κοινά επιχειρήματα, βρήκαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Η αντίθεσή τους στην όλη διαδικασία έγκειται σε θεσμικό, νομικό αλλά και ηθικό επίπεδο, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, τις δικαστικές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και τους πλειοδότες που εξασφάλισαν τις άδειες -με έμφαση στο πρόσωπο του Χρήστου Καλογρίτσα.
Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τους εργαζομένους στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια και, βάσει των σημερινών δεδομένων, σε τρεις μήνες θα πάψουν να εκπέμπουν. Η κυβέρνηση, είναι η πεποίθηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα φιλικό τοπίο και να ελέγξει την ενημέρωση, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, το πραγματοποιεί με όποιο κόστος. Όσον αφορά τα έσοδα από τις άδειες, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μειοψηφία, θα μπορούσαν να είναι περισσότερα εάν δίνονταν και περισσότερες συχνότητες.
Η ΝΔ
Η ΝΔ που βλέπει προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μπουν στο περιθώριο τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας, ξανάνοιξε μετά από χρόνια το θέμα του «βασικού μετόχου» για το ασυμβίβαστο εργολάβων – προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών. Εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να χτίσει τη δική του «μιντιακή ολιγαρχία», κατηγορεί την κυβέρνηση πως «πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής» και αφήνει αιχμές για τον Πάνο Καμμένο και όσα αυτός έχει πει για τον Χρήστο Καλογρίτσα.
«Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός επίσπευσε τη διαδικασία, παρόλο που η δικάσιμος από το ΣτΕ έχει οριστεί για τον Οκτώβριο, προκειμένου ο πρωθυπουργός «να έχει κάτι να παρουσιάσει στη ΔΕΘ».
ΠΑΣΟΚ
Για «ντεμέκ – Αριστερά», κάνει λόγο η Χαριλάου Τρικούπη, που καταγγέλλει ότι «αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα... γερά πορτοφόλια». Σ
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο διαγωνισμός οδηγεί σε ολιγοπώλιο, με σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοπιστία, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής.
Κατηγορεί για υποκρισία και αναλγησία της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς το «μαύρο» σε 4 κανάλια συνεπάγεται τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, ενώ για το τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες «σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα δύο σημαίνει: Ή οι τέσσερις άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς». Εκτιμά δε ότι «η επικράτηση του κουμπάρου υπουργού - υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί 'Πύρρειος' νίκη».
ΠΟΤΑΜΙ
«Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας», σχολίασε το Ποτάμι, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει για πολλούς λόγους. Συγκεκριμένα, μέσω της χθεσινής «τηλεοπτικής λοταρίας», καταγγέλλει παραβίαση του συντάγματος, λιγότερα έσοδα για το δημόσιο, μικρότερο ανταγωνισμό και πλουραλισμό, λιγότερους εργαζομένους με τα νέα δεδομένα, μεγαλύτερο έλεγχο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση και εμπλοκή στη διαδικασία επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου).
ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού χώρου. Διαφωνούμε με τον σχεδιασμό που ακολουθήθηκε...», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, αναφέροντας πως θα έπρεπε στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί, και η εκκλησία.
Η Χρυσή Αυγή ανέφερε: «Τρεις εφοπλιστές και ένας εργολάβος δημοσίων έργων και κουμπάρος του Καμμένου είναι οι καναλάρχες του Σύριζα, που κορόιδευε τον κόσμο ότι θα χτυπήσει την διαπλοκή και τους ολιγάρχες».
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι «το τοπίο γίνεται πιο ανασφαλές για τους εργαζόμενους», εκφράζοντας την άποψη ότι έγινε «πολύ κακό για το τίποτα». Με τον «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό των αδειών τη κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση απ' την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και ζητά να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στα ΜΜΕ.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε περισσότερα», ενώ το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου αναφέρει πως «οι εντυπώσεις και η παραπλάνηση, μοναδική απάντηση στη πραγματικότητα, από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση...».