Με σφοδρή επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, αποδοχή των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και άρνηση σχολιασμού της υπόθεσης Γεωργίου -παρά τις σχετικές αιχμές από γαλάζια στελέχη, η ΝΔ θέλει κλείσει το συντομότερο δυνατόν η υπόθεση και να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Και μπορεί πολλοί μέσα από το κόμμα -προερχόμενοι κυρίως από το «καραμανλικό» μπλοκ- να ζητούν μια πιο ξεκάθαρη θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τις ευθύνες του πρώην ισχυρού άνδρα της Αρχής στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προβλέπεται να αλλάξει στάση από αυτήν που διατηρεί μέχρι τώρα.
Επισήμως, η αιτιολογία της εν λόγω σιωπής είναι ότι το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, ωστόσο κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, να ανοίξει μέτωπο με τους δανειστές, την ίδια στιγμή που και ο ίδιος αναγνωρίζει αρκετά λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή.
Αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009, κομματικές πηγές κάνουν λόγο για «ένα διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, που οξύνθηκε και από την συστημική ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση του 2007, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, εξαιτίας, κυρίως, πράξεων και παραλείψεων της τότε κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της λογικής του.. λεφτά υπάρχουν».
Είναι κάτι που επί της ουσίας έλεγε και ο Αντώνης Σαμαράς πριν κηρύξει «κατάπαυση του πυρός» λόγω της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και που αποτελεί το βασικό σημείο της αντιπολιτευτικής ρητορικής του συνόλου των βουλευτών της ΝΔ κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.
«Για εμάς ο υπαίτιος για την πορεία της χώρας, την ένταξή της στη μνημονιακή της φάση και τη συνεργασία με το ΔΝΤ έχει ονοματεπώνυμο. Έγινε δια χειρός Γεωργίου Παπανδρέου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε παλαιότερη τοποθέτησή του ότι «έγιναν από το ΠΑΣΟΚ λογιστικές αναταξινομήσεις το 2009 και το 2010, δηλαδή χειροτέρεψαν λίγο τα στοιχεία του 2009 και βελτίωσαν κάπως τα στοιχεία του 2010». Πρόσθεσε δε ότι το κόμμα του «από 2012 και μετά δεχθήκαμε τα στατιστικά γιατί η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια, να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις να έχουν μία βάση».
Στον προϋπολογισμό
Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της Πειραιώς -πλέον- σημειώνουν ότι «υποστηρίζουμε τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία αρχών, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που έπραξε μετά το 2012, όταν και υπήρχε η συγκεκριμένη αρχή. Δεν αμφισβητήσαμε και δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα των στοιχείων της Αρχής».
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα έχει υπερψηφίσει στον προϋπολογισμό του 2012 και σύσσωμη η ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα Καραμανλή.
Αυτό που αμφισβητούν πολλοί, λιγότεροι δημοσίως και περισσότεροι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, είναι η μεθοδολογία με την οποία προέκυψαν αυτά τα στοιχεία, μολονότι δύσκολα μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα πώς μπορεί να αμφισβητείται η μέθοδος και όχι τα αποτελέσματα αυτής.
Όπως και να' χει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δεν θέλουν το συγκεκριμένο θέμα να διαιωνιστεί, εκτιμούν ότι το διατηρεί στην επικαιρότητα η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα και διαμηνύουν: «Το κύριο δεν είναι οι ευθύνες για το χθες, αλλά το ρεαλιστικό σχέδιο για το σήμερα και αύριο που προτείνει η ΝΔ».