Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυνήγι της εφορίας με στόχο εισπράξεις 30 δισ. ευρώ!

Το καυτό επτάμηνο των φορολογούμενων και το στοίχημα των 30 δισ. ευρώ. Η είσπραξη όλων των φόρων, προϋπόθεση για να μείνει ο «κόφτης» στα χαρτιά. «Βαριά» εκκαθαριστικά για 1,1 εκατ. φορολογούμενους και καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων.

Κυνήγι της εφορίας με στόχο εισπράξεις 30 δισ. ευρώ!

Σε πέντε μήνες, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 18,401 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα εάν στο επτάμηνο που απομένει για να κλείσει το 2016, θα επιτευχθεί ο στόχος συγκέντρωσης εσόδων τακτικού προϋπολογισμού συνολικού ύψους 50,573 δισ. ευρώ (μαζί με 1,8 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις), ή θα ανακύψει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων τον Απρίλιο του 2017.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι ο κόφτης ψηφίστηκε μεν, αλλά θα παραμείνει στα χαρτιά. Ο όγκος, όμως, των 30,370 δισ. ευρώ εσόδων τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τη φορολογική κόπωση υπό το βάρος διαρκώς διογκούμενων υποχρεώσεων, γεννά προβληματισμό.

Οι επόμενοι μήνες είναι «κολασμένοι» καθώς αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο οι υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά και τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, ενώ στο μεταξύ έχει εκδηλωθεί το πρώτο κύμα επιβαρύνσεων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, συνδρομητική τηλεόραση και μπίρα).

Ο όγκος των υποχρεώσεων είναι μεγάλος και η απειλή διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ορατή. Μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ύψους 4,3 δισ. ευρώ, τα οποία ενεργοποίησαν ένα «τσουνάμι» κατασχέσεων για να μην ανοίξουν τρύπες στα δημόσια έσοδα. Ακόμα και οι κατασχέσεις όμως είναι πεπερασμένες. Κάποια στιγμή, όταν εισπραχθούν τα εύκολα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα παύσουν να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Δέκα μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 30 Ιουνίου, μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν κάνει τη δήλωσή τους ενώ απομένουν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι έως χθες, σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων, είχαν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα μέσα στο δεκαήμερο που απομένει έως την εκπνοή της προθεσμίας να πρέπει να υποβάλλονται περίπου 260.000 δηλώσεις την ημέρα.

Φοροτεχνικοί και λογιστές εκτιμούν ότι η παράταση της προθεσμίας θα γίνει εκ των πραγμάτων αναγκαία, εκτός και εάν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να τηρήσει τις προειδοποιήσεις μη παράτασης, ενεργοποιώντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προβλέπεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Στο μέτωπο των νομικών προσώπων, όλα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις ρευστότητας, επιλέγουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις φορολογικές τους δηλώσεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την υποβολή της δήλωσης -ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα- καταβάλλεται και η πρώτη από τις επτά μηνιαίες δόσεις. Κάπως έτσι έως χθες είχαν υποβληθεί περίπου 40.000 δηλώσεις σε σύνολο 230.000 δηλώσεων, ή λιγότερες από δύο στις δέκα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Τι βγάζει η εκκαθάριση

Τα φετινά εκκαθαριστικά των δηλώσεων φυσικών προσώπων είναι φουσκωμένα για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες αλλά και όσους δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η αιτία είναι η αύξηση των προκαταβολών φόρου στο 75% (από 55%), για τους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, οι επιβαρύνσεις προέρχονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Πέρυσι το καλοκαίρι καταργήθηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου η προβλεπόμενη έκπτωση 30% στην εισφορά, αλλά η αυξημένη μηνιαία παρακράτηση έτρεξε από το καλοκαίρι και μετά. Έτσι, με τα εκκαθαριστικά έρχεται η ώρα της πληρωμής της αυξημένης εισφοράς για τους πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους.

Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν 1.098.282 χρεωστικά εκκαθαριστικά, με τον μέσο φόρο στα 1.070 ευρώ και τις συνολικές προσδοκώμενες εισπράξεις στο 1,178 δισ. ευρώ.

Αντίθετα οι επιστροφές φόρου είναι μετρημένες. Μόλις 595.679 φορολογούμενοι σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων εκκαθαρισμένων δηλώσεων δικαιούνται επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 157 εκατομμυρίων ευρώ, ή σε μέσα επίπεδα 264 ευρώ επιστροφή φόρου ανά δικαιούχο.

Οι επιστροφές αυτές είναι αβέβαιο αν ποτέ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων καθώς, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τυχόν επιστροφές φόρου συμψηφίζονται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Με δεδομένο ότι τον Αύγουστο έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένος για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επιστροφές φόρων εισοδήματος οι οποίες τελικά θα διενεργηθούν αναμένεται πως θα μετριούνται στα δάχτυλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v