Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Δεν βλέπει μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος στο Eurogroup

Το Citi αμφιβάλλει πως θα συμφωνηθεί ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να μη συμμετέχει στη διάσωση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν μια επιβράδυνση για την Ελλάδα, η οποία αντανακλάται στην πτώση των εσόδων.

Citi: Δεν βλέπει μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος στο Eurogroup

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να εγκρίνει νέα δάνεια στην Ελλάδα, χωρίς προσυμφωνημένη ελάφρυνση χρέους, επανέλαβε έκθεση του Citi για το ελληνικό πρόγραμμα.

Μια από τις επιλογές ελάφρυνσης που εξετάζονται είναι η αγορά των υπάρχοντων διμερών δανείων από τον ESM με πιο ευνοϊκούς όρους, τονίζεται στην έκθεση. Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα αγοράς από το ταμείο διάσωσης, δανείων του ΔΝΤ που είναι πιο ακριβά και με μικρότερη διάρκεια.

Στο μεταξύ, ο Gerry Rice, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τόνισε την Πέμπτη πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να εστιάσει σε «μια μακρά περίοδο χάριτος, παρατάσεις στη διάρκεια και πολύ χαμηλά επιτόκια», προσθέτοντας ότι το συμβούλιο του Ταμείου δεν θα εγκρίνει νέο πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης από τους Ευρωπαίους πιστωτές σε συνδυασμό με πολιτικές για την τόνωση της εξοικονόμησης πόρων.

Το Reuters έχει κάνει αναφορά σε αξιωματούχο του Ταμείου, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΔΝΤ «είναι απίθανο να δεχθεί μια αόριστη υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους ''αν χρειαστεί''», όπως έχει προτείνει η Γερμανία. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το Ταμείο επιθυμεί μια συμφωνία που θα περιγράφει λεπτομερώς την ελάφρυνση χρέους, αντίθετα από τη γερμανική πλευρά, που θέλει την ελάφρυνση ως μέτρο έκτακτης ανάγκης που θα μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά το 2018.

«Αμφιβάλλουμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης χρέους στη συνάντηση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», σχολίασε το Citi επ' αυτών, εκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να χορηγηθούν κάποια μέτρα για τη μείωση του βάρους χρέους, όπως η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, ή ίσως και μια αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση από τον ESM.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να μη συμμετέχει οικονομικά στην τρίτη διάσωση», κατέληξε.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας που «εξακολουθούν να βελτιώνονται, αλλά προσφέρουν ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης», η έκθεση αναφέρει πως «η πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου φαίνεται λιγότερο καλή σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας μια επιβράδυνση στα έσοδα σε συνδυασμό με περαιτέρω περιορισμό στην πρωτογενή δαπάνη».

«Η έλλειψη νέων δανείων διάσωσης τους τελευταίους λίγους μήνες υπαινίσσεται ότι οι εκταμιεύσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, γεγονός που οδηγεί σε τεχνητά χαμηλή πρωτογενή δαπάνη. Η πτώση στα έσοδα αντανακλά την ανανεωμένη επιβράδυνση στην οικονομία, παρά τους υψηλούς έμμεσους φορολογικούς συντελεστές που εισάχθηκαν πέρυσι», επεσήμανε το Citi, σημειώνοντας πως οι λογαριασμοί μετρητών του δημόσιου τομέα διαφέρουν σημαντικά από τους γενικούς λογιστικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς που αξιολογούνται, αν και προσφέρουν μια ευρύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές τάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v