«Εμφράγματα» προκαλεί το Τaxisnet σε ανέργους, φοιτητές και περιστασιακά εργαζόμενος καθώς τους εμφανίζει και τους φορολογεί ως επιχειρηματίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.
Το πρόβλημα αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να μιλήσει για παρέμβαση και επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων στις περιπτώσεις εκείνες που η υποβολή έγινε πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κ.τ.λ.).
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν το πρόβλημα αυτό σε λόγους καθυστέρησης στην εφαρμογή των διατάξεων.
Οπως έγραψε το πρωί ο Ελεύθερος Τύπος, το σύστημα όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα, είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία, τους φορολογεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.
Ετσι άνθρωποι που διαμένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης του 75%.
Αλεξιάδης: Θα ρυθμιστεί η δυσλειτουργία
Την ύπαρξη του προβλήματος παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης. Με δηλώσεις του στο Βήμα FM δήλωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.
ΓΓΔΕ: Δεν έγινε λανθασμένη εκκαθάριση
Από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πάντως υποστηρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα λανθασμένων εκκαθαρίσεων και παραθέτει τι ισχύει σύμφωνα με το νόμο. Αναλυτικά:
«Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS».