Κατεβάζει τις προσδοκίες συνολικής λύσης ο Ντομπρόβσκις

Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα της λύσης για το χρέος δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Στο τραπέζι επιμήκυνση, περίοδος χάριτος αλλά και χαμηλά επιτόκια. Η Αθήνα επέλεξε τους φόρους, σημειώνει.

Κατεβάζει τις προσδοκίες συνολικής λύσης ο Ντομπρόβσκις

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, όπως αναμεταδίδει ο Skai, αναφέρει ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια περισσότερο λεπτομερή πρόταση σε ότι αφορά το σκέλος της μακροπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους σε μια προσπάθεια να καταφέρει να γεφυρώσει τη διαφορά που την χωρίζει με το ΔΝΤ για το συγκεκριμένο θέμα.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο MNI επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο οι διαφορές είναι μεγάλες. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα για το εάν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στην πρόταση για το χρέος. Το βασικό σενάριο ωστόσο προβλέπει να το πείσουμε να συμμετέχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα επέλεξε την επιβολή φόρων

Στη συνέντευξή του πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε το μείγμα των μέτρων, τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη, παρά η αύξηση των φόρων όμως η ισχυρή προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Και αυτό επέλεξε».

Σημειώνει ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αν έκλεινε επιτυχώς η αξιολόγηση» ανέφερε.

Στέλνοντας δε, ένα μήνυμα στην Αθήνα, σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει: «Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο ώστε να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα»

ΝΔ: Συνειδητή επιλογή Τσίπρα-Καμμένου οι αβάσταχτοι φόροι

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ότι είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τώρα πια το γνωρίζουν όλοι.

Δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία.

Οι αβάσταχτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που θα επιπέσουν σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά της χώρας καθώς και στην εθνική οικονομία, είναι συνειδητή επιλογή και απόφαση των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου.

Δεν τους το επέβαλε κανείς.

Δυναμιτίζουν, έτσι, κάθε προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επιλέγουν αυτό που γνωρίζουν. Τη διαιώνιση και την ανακατανομή μιζέριας.

Και όχι αυτό που δεν πιστεύουν και δεν ξέρουν. Δηλαδή την ανάπτυξη, την παραγωγή πλούτου και θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους που κυρίως, εκείνοι, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Αυτές είναι οι δραματικές συνέπειες όταν η ιδεοληψία συναντά και συνεργάζεται με την ανικανότητα».

Μαξίμου: Υποκρισία και κουτοπονηριά από τη ΝΔ

«Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν όρια. Αυτοί που σκίζουν τα ιμάτια τους για την συμφωνία, γιατί δεν λένε ανοιχτά την δική τους πρόταση; Γιατί δεν λένε στον λαό οτι είναι υπέρ της περικοπής μισθών και συντάξεων - μετά από 11 συνεχόμενες που κατάφεραν με την δική τους διαπραγμάτευση;», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τις ανακοινώσεις της ΝΔ για τη συμφωνία και τα μέτρα. 

«Γιατί δεν μας εξηγούν την ευθυγράμμισή τους με τις πιο υφεσιακές και κοινωνικά καταστροφικές προτάσεις του Δ.Ν.Τ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τι κατάφεραν για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, με την απώλεια 25% του ΑΕΠ που πέτυχαν το διάστημα 2010 - 2014; Κάπου χρειάζεται και λίγη ντροπή.», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v