Επισφαλή δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της μελέτης της εταιρείας McKinsey, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. με στόχο να αποτελέσει πιλότο όσον αφορά στον τρόπο άμεσης αντιμετώπισής τους από τις πιστώτριες τράπεζες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από το σύνολο των 15 δισ. ευρώ, τα 11-12 δισ. ευρώ δάνεια βρίσκονται στην περιοχή του "βαθύ κόκκινου". Η μελέτη είναι έτοιμη και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δοθεί προς τις εμπορικές τράπεζες, καθώς πρόκειται για κοινοπρακτικά δάνεια, στα οποία εμπλέκονται με τη μορφή του πιστωτή είτε και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, είτε τουλάχιστον δύο εξ αυτών.
4-5 κλάδοι
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα 15 δισ. ευρώ επισφαλή δάνεια αφορούν εν ενέργεια μεγάλες επιχειρήσεις από 4-5 κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται, δηλαδή, για επιχειρήσεις που έχουν μεν πληγεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με πιθανές άστοχες κινήσεις από την πλευρά των βασικών μετόχων τους, ωστόσο παραμένουν όρθιες και εφόσον αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός τους, τότε κρίνεται ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι εξαρχής στόχος της μελέτης ήταν η ακτινογραφία των κόκκινων δανείων "ζωντανών" επιχειρήσεων, δεδομένης να ανάγκης να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.
Εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα νόημα να ασχοληθεί στην παρούσα φάση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τις εταιρείες-ζόμπι. Αυτές βαραίνουν τις τράπεζες με αρκετά δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επανακτηθούν, καθώς η πλειοψηφία έχει κηρύξει πτώχευση πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης".
Τι προτείνει η McKinsey
«Κλειδί» για την άμεση αντιμετώπιση των 15 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αποτελεί για τους αναλυτές της McKinsey, όπως περιγράφεται στη μελέτη, ο κοινοπρακτικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων δανείων. Προτείνει, λοιπόν, την άμεση συνεννόηση των ελληνικών τραπεζών και κρίνει πως πρόκειται για το συμφέρον όλων.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η σύσταση ενός Forum, όπως το αποκαλεί, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι πιστώτριες τράπεζες με αποκλειστικό αντικείμενο να βρουν τρόπους αναδιάρθρωσης των δανείων ανά κλάδο. Είτε πρόκειται για ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ανά επιχείρηση, είτε πρόκειται ως δεύτερο βήμα στη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων. Διακριτικό ρόλο στο εγχείρημα αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς η δικαιοδοσία του φθάνει μέχρι ενός σημείου. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι τρόποι που προτείνει δεν μπορούν να επιβληθούν προς το τραπεζικό σύστημα.
Η μελέτη καταπιάνεται επίσης με μια σειρά από ζητήματα νομικής φύσεως και κανονιστικής μορφής. Σημαντικό μέρος αυτών περιγράφεται στο σκέλος του προσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο το άνοιγμα της αγοράς διαχείρισης και πώλησης κόκκινων δανείων. Πρόκειται για άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, για τη διάθεση φορολογικών κινήτρων, ούτως ώστε οι τράπεζες να προχωρούν στις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, στις αλλαγές στη λειτουργία της δικαιοσύνης όσον αφορά στις υποθέσεις των κόκκινων δανείων κ.ά.
Αναλυτικότερα, στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στις εξωδικαστικές διευθετήσεις, στη μελέτη προτείνονται μια σειρά από "συνετές λύσεις" μεταξύ των οποίων η δυνατότητα στους πιστωτές να παρεμβαίνουν δραστικά σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση πριν εκείνη οδηγηθεί σε εκκαθάριση, να συγκαλούν γενική συνέλευση μετόχων, να αλλάζουν τη διοίκηση και να προχωρούν την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.