Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... αέρα το Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων

Μαλλιά-κουβάρια έγιναν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου του Δρ. Β. Καρκούλια, να λάβει δημοσίως θέση υπέρ των ΕΛ.ΠΕ. σε νομική αντιδικία με την Energean Oil Gas. Τι λένε εμπλεκόμενοι.

Στο... αέρα το Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων

Διοικητική κρίση ξέσπασε αυτές τις μέρες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου Δρ Βασίλη Καρκούλια, να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του και τον τίτλο του Ινστιτούτου, προκειμένου να λάβει θέση στην αντιδικία της Energean Oil Gas (Πρίνος) με τα ΕΛ.ΠΕ. η οποία κρίνεται στα Δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ τοποθετήθηκε γραπτώς και με επιστολή που απεστάλη σε μέλη και φίλους με την ιδιότητα του προέδρου, και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των μελών του, υπέρ των ΕΛ.ΠΕ. για το αν η περιοχή Άρτα- Πρέβεζα θα πρέπει να κατοχυρωθεί στη μία ή την άλλη εταιρεία. Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν οκτώ μέλη του, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του δ.σ. και το σύνολο των μελών που προέρχονται από την Energean Oil & Gas, την μοναδική, ως γνωστόν, εταιρεία που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην χώρα μας.

Στην επιστολή, ο κ. Καρκούλιας πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των Ελληνικών Πετρελαίων στη νομική διαμάχη που έχει ξεκινήσει με αφορμή την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από την Energean. Με αυτήν η τελευταία ζητά ακύρωση της επιλογής των Ελληνικών Πετρελαίων ως Επιλεγέντος Αιτούντος για την περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας.

Κύριο επιχείρημα της Energean είναι η έλλειψη εμπειρίας των ΕΛ.ΠΕ. στην παραγωγή υδρογοναθράκων, όπως προέβλεπε η διακήρυξη του διαγωνισμού που προκήρυξε το Δημόσιο. Ο πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ χαρακτήρισε ως "υπερβολικό" των αποκλεισμό μιας εταιρείας για αυτόν τον λόγο, ενώ εξέφρασε και ανησυχίες για το ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων της διαδικασίας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η επιστολή αυτή έφερε ημερομηνία 16 Απριλίου, ενώ στις 18 Απριλίου είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί (τελικά, αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων) η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Energean. Το γεγονός όπως είναι φυσικό προκάλεσε προφανείς συνειρμούς και, βεβαίως, αντιδράσεις για την εμπλοκή του ΕΛΛΙΝΥ σε μία επιχειρηματική διένεξη - σε συνδυασμό με το ότι ο πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ ζητούσε να υπάρξει έλεγχος για την εκτέλεση των συμβάσεων του Πρίνου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου.

Προφανώς, η υλοποίηση αυτών των συμβάσεων ελέγχεται συνεχώς από το Δημόσιο, όπως και εκείνη με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison στον Πατραϊκό Κόλπο. επισημαίνουν από την πλευρά της θιγόμενης εταιρείας. Αλλά ο κ. Καρκούλιας το προχώρησε ακόμη περισσότερο. Ζήτησε έλεγχο και των... διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας, συγχέοντας μάλιστα την απόκτηση της εκμετάλλευσης του Πρίνου από την Energean με τον νόμο 2799, (άσχετος με το θέμα αφού αφορά πολιτιστικά Ελλάδας και Ρωσίας) και, εν συνεχεία, σε "διορθωτική" επισήμανση με τον νόμο 2779 του 1999. Ωστόσο ο τελευταίος αφορούσε τη δημιουργία της Καβάλα Όιλ και την απόκτηση των αδειών του Πρίνου. Είχε δε ψηφισθεί οκτώ χρόνια πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο η Energean.

Τέλος, τα ερωτηματικά που προκαλεί η η πρωτοβουλία Καρκούλια και η σκοπιμότητα της είναι ευρύτερα, καθώς στην ουσία ο πρόεδρος ενός ανεξάρτητου συλλογικού φορέα, εμφανίζεται να αμφισβητεί το έργο των συναδέλφων του μηχανικών, γεωλόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων στον Πρίνο.

Στην επιστολή του ο αντιπρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ Δρ. Κωνσταντίνος Τζιμέας, πέραν της παραίτησης, τονίζει επίσης ότι ο πρόεδρος με την δημόσια γραπτή του τοποθέτηση, ουσιαστικά βάλλει κατά συναδέλφων που εργάζονται στην Energean και συμμετέχουν στην εκπόνηση και εκτέλεση των γεωτρητικών και των ερευνητικών της προγραμμάτων.

Σε σχέση δε με τα περί τυχόν καθυστερήσεων, λόγω της νομικής προσφυγής, για την ερευνητέα περιοχή Άρτα-Πρέβεζα, ο κ. Καρκούλιας δεν είχε εκφράσει ανάλογες ανησυχίες όταν τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Energean με αφορμή τις σεισμικές έρευνες στον Πρίνο πέρσι το καλοκαίρι. Ο κ. Τζιμέας τέλος με την επιστολή του ζητεί τη σύγκλιση των οργάνων για την ανάδειξη νέου διοικητικού σχήματος.

Όπως και να έχει, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων μένει... χωρίς υδρογονάνθρακες, αφού μεταξύ άλλων αποχωρούν, όλοι οι επιστήμονες που εργάζονται στην Energean, δηλαδή στην εταιρεία με την μοναδική παραγωγή σήμερα στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v