Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος-φωτιά με ανοικτό το εσωτερικό μέτωπο

Χαμηλές προσδοκίες έχει η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής. Με ποιες επιδιώξεις προσέρχεται στις Βρυξέλλες. Αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση ο πρωθυπουργός να μετάσχει ως παρατηρητής στη συνάντηση των σοσιαλιστών του ΕΣΚ, ενώ παραμένει η κρίση με Καμμένο.

Σύνοδος-φωτιά με ανοικτό το εσωτερικό μέτωπο

Αν το ξέσπασμα του Πάνου Καμμένου οφείλεται στις πληροφορίες που θέλουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να συζητά ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με «άνοιγμα» σε δυνάμεις «μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», τότε το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες μάλλον... θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να παραστεί, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική «σύσκεψη ηγετών» του ΕΣΚ που γίνεται, παραδοσιακά, πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων-μελών του ΕΣΚ, είτε βρίσκονται σε κυβερνητικό ρόλο (Ολάντ, Γκάμπριελ, Κόστα, Φάιμαν κ.λπ.), είτε στην αντιπολίτευση (Γεννηματά).

Η παρουσία του κ. Τσίπρα έρχεται ως «συνέχεια» της συμμετοχής του στη συνάντηση κορυφής του ΕΣΚ στο Παρίσι, την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία μετείχαν μόνο οι ηγέτες κυβερνώντων κομμάτων -για τον λόγο αυτό, μάλιστα, δεν είχε προσκληθεί η Φώφη Γεννηματά, συνεργάτες της οποίας δεν έκρυψαν την οργή τους γι' αυτή την εξέλιξη.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου Κορυφής. 

Χαμηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή «σύναξη» στο ΕΣΚ γίνεται σε μία προσπάθεια να υπάρξει αντιπαράθεση με τις ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (αν και είναι ένα θέμα πώς θα ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια με τον Αυστριακό πρωθυπουργό Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, αν και ευρω-σοσιαλιστής, συντάσσεται πλήρως με τις ακροδεξιές φωνές στη χώρα του και πρωτοστάτησε στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου).

Το Μαξίμου δεν καλλιεργεί προσδοκίες από τη διήμερη (σήμερα και αύριο) Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, παρότι το λεγόμενο «τουρκικό σχέδιο» παραμένει στο τραπέζι των ευρω-συζητήσεων.

Κάποια «θετικά μηνύματα» έχουν φτάσει στο γραφείο του κ. Τσίπρα, ωστόσο οι επιτελείς του εκτιμούν πως οι πιθανότητες να ληφθούν «καθαρές και οριστικές» αποφάσεις παραμένουν εξαιρετικά λίγες.

Δεν συζητάμε ένταξη της Τουρκίας...

Ακόμη και η κ. Μέρκελ χαμήλωσε τον πήχη χθες, αρνούμενη να προκαταλάβει την έκβαση της Συνόδου Κορυφής: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) κυρίως σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των Κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Διευκρίνισε μάλιστα ότι το θέμα της ένταξης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη...

Αλλες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι «υπάρχει φως» στο έτερο αίτημα της Τουρκίας που αφορά στην κατάργηση της βίζας και έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας.

Το «φως» αφορά ένα ενδιάμεσο στάδιο, όπου η βίζα δεν θα αφορά «εύπορους, υψηλόβαθμους υπαλλήλους και επιχειρηματίες» (σ.σ. τα λεγόμενα «πράσινα διαβατήρια» που δίνει η Τουρκία στην ελίτ της), ενώ θα συμφωνηθεί κι ένα χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης του συνόλου των προϋποθέσεων από την Τουρκία, ώστε να καταργηθεί («κάποια στιγμή») εντελώς η βίζα.

Οι ελληνικές επιδιώξεις

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με τις κάτωθι επιδιώξεις:

* Αξιόπιστη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

* Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.

* Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.

* Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

* Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με τη συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

* Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, που υπογράφηκε στη Σμύρνη, για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, από 1/6/2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v