«Δεν θα ήταν ούτε νόμιμο ούτε πολιτικά αποδεκτό να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες προκειμένου να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα από τα κράτη-μέλη μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Bild ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Στηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και στις δύο πλευρές -στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Θα πετύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε πιο στενά και συνεργατικά και αν δεν καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη. Δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε τη Σένγκεν και ως εκ τούτου και την εγχώρια ελευθερία μας», συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε, «όπως και στην περίπτωση της κρίσης χρέους, θα χρειαστεί ένας μεγάλος αριθμός κοινών βημάτων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ναι, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες να είναι αποτελεσματικά. Όμως στην Ελλάδα τώρα παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα από εννέα στους δέκα αιτούντες άσυλο. Τον Σεπτέμβριο, ήταν 8%. Λόγω σημαντικών αποφάσεων από την τουρκική κυβέρνηση, μπορούμε τώρα να δούμε μια μείωση του αριθμού των προσφύγων στη χώρα: σύμφωνα με τη Frontex, 7.000 πρόσφυγες έρχονταν ημερησίως από την Τουρκία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και 3.500 τον Δεκέμβριο. Τώρα είναι 2.000 άνθρωποι. Βλέπουμε επιτέλους τα πρώτα σημάδια προόδου».
Ο κ. Γιούνκερ έδωσε εύσημα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επιμονή της σε «διορατικές» πολιτικές. Όπως τόνισε, η Ιστορία θα αποδείξει πως η Μέρκελ και η φιλελεύθερη πολιτική της για το προσφυγικό είναι σωστές.
«Είναι μέρος της δουλειάς του επικεφαλής μιας κυβέρνησης να παίρνει θέση και να τη διατηρεί όταν βρίσκεται υπό πίεση. Οι καγκελάριοι πάντα γίνονταν σεβαστοί όταν διατηρούσαν την κατεύθυνσή τους υπό δύσκολες συνθήκες. Συγκεκριμένα, σκέφτομαι τη διορατική πολιτική επανένωσης του Χέλμουτ Κολ.
Η Ιστορία απέδειξε πως είχε δίκιο, και θα δείξει πως και η Μέρκελ έχει δίκιο», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε πως η Μέρκελ θα «διαρκέσει περισσότερο από τους επικριτές της».
Στην ερώτηση αν η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω στην ενοποίηση, απάντησε: «Η Ευρώπη δεν λειτουργεί σαν την πομπή χορού του Echternach, όπου οι συμμετέχοντες κάνουν δυο βήματα μπροστά και μετά πηδάνε ένα βήμα πίσω. Λόγω των οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών προκλήσεων και των προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό. Κάποιες φορές η Ευρώπη ίσως μπορεί να κάνει μικρά βήματα ή να κάνει ένα διάλειμμα ώστε να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Θα χρειαστούμε δυναμική τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η προσφυγική κρίση ιδιαίτερα δείχνει πως χρειαζόμαστε νέες, φιλόδοξες λύσεις για εμφατικές, κοινές ενέργειες. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική κοινή συνοριακή και παράκτια προστασία στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά οικονομικά μέσα, για να φροντίσουμε τους πρόσφυγες και να τους ενσωματώσουμε.
Και χρειαζόμαστε επίσης, νομίζω, έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που θα χειρίζεται αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και θα τα κατανέμει εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Με άλλα λόγια, εμείς στην Ευρώπη έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ σκληρή δουλειά».