Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε σε ζωντανή σύνδεση τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο για τους αγρότες, εμμένοντας στην αρχική του θέση: οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στους ίδιους τους αγρότες, εφόσον προσέλθουν στον διάλογο. Από το «βήμα» του υπουργικού συμβουλίου ωστόσο τους έστειλε δύο μηνύματα -αφού προηγουμένως έδειξε να επιμένει στη θέση «δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις»:
* Πρώτον, τους κάλεσε να ζυγίσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τους κάλεσε δηλαδή να σκεφτούν εάν δέχονται τις θέσεις που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για μειώσεις στις συντάξεις και συμψηφισμό των επιδοτήσεων με τις οφειλές στον ΟΓΑ. «Αυτά δηλαδή που εμείς θέλουμε να αποφύγουμε», όπως τόνισε.
* Δεύτερον, τους ζήτησε να σκεφτούν γιατί τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τους αποθεώνουν τώρα, ενώ τους πολεμούσαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους. Η απάντηση που ο ίδιος έδωσε, παραπέμπει στον πόλεμο αυτών των μέσων ενημέρωσης προς την κυβέρνηση, λόγω των τηλεοπτικών αδειών.
Ερχονται δύσκολες ημέρες...
Ως εκ τούτου, προειδοποίησε (...όχι μόνο τους αγρότες) ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, αφού η κυβέρνηση προχωρά από αύριο στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και για ανάθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας στην ίδια την κυβέρνηση (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο), ελλείψει ΕΣΡ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε και ονομαστικά τον αρχηγό της ΝΔ για την άρνησή του να συναινέσει ώστε να αναδειχθεί ΕΣΡ, με τη φράση: «Κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε έτσι τη θητεία του, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή».
Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του. Η Ευρώπη είναι σε επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων. Στην Κίνα οι αναταράξεις δημιουργούν προβλήματα στις χρηματαγορές. Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της. Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και περνά μέσα από τα νησιά μας.
Η Ευρώπη δείχνει σαστισμένη. Οι εσωτερικές της αντιφάσεις και η παρουσία ακροδεξιών δυνάμεων δυσκολεύουν τη διαχείριση της κρίσης και οδηγούν σε πολιτικές κλειστών συνόρων. «Η Ελλάδα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τα hot spots, με τη συμβολή του ελληνικού στρατού. Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο για τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι a la carte».
Όπως είπε, τις δύο παραπάνω κρίσεις συμπληρώνει η κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και για να σπάσει, χρειάζεται διορατικότητα. Εμείς τη διαθέτουμε και κάνουμε σταθερά βήματα για να γίνουμε μέρος της λύσης.
Το δόγμα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αποδίδει καρπούς, είπε ο πρωθυπουργός. «Από χώρα που θεωρούσε τον εαυτό της μικρό και αδύναμο μετατρέπεται, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, σε χώρα-κόμβο. Σε χώρα-γέφυρα με τη Μέση Ανατολή», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις κινήσεις με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο και Ιράν.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Τεχεράνη.
Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός σημείωσε για την ανάγκη δίκαιης λύσης και σε αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Δεν ξεχνούμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής και η δίκαιη λύση ξεκινά από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Το εσωτερικό μέτωπο
Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας μετά από έξι χρόνια. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο κάβο και μετά φως στον ορίζοντα.
Εχουμε προετοιμάσει το έδαφος για γρήγορη αξιολόγηση. Τα αυξημένα έσοδα το 2015, κατά 2 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, δείχνουν ότι κάτι αλλάζει. Απορροφήσαμε το σύνολο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, σημείωσε.
Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, έχοντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία των φτωχότερων εισοδημάτων. Αυτό αναγνωρίζεται από κράτη της Ευρωζώνης. Μένει να αναγνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών, προσέθεσε, δείχνοντας προς το ΔΝΤ.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αν όλες οι πλευρές δείξουν στάση συνεργασίας, σημείωσε.
Το ασφαλιστικό
Στην υποχρέωσή μας για εξοικονόμηση 1,25% του ΑΕΠ έχουμε καλύψει το έδαφος. Ό,τι απομένει, θα καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών, κάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους. «Η πρόταση είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας. Είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς».
Όπως είπε, αυτό είναι λεπτομέρεια σε σχέση με τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Είναι πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά και δόθηκε στη δημοσιότητα σε έναν ευρύ διάλογο.
Η μεταρρύθμιση είναι υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στις επόμενες γενεές. Η πρόταση είναι ανοικτή σε βελτιώσεις αλλά έχει μια λογική. Προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική, ούτε αποτελεί μόνο συμβατική υποχρέωση. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και του λαϊκισμού.
«Πρέπει να καταθέσουν προτάσεις», είπε. Το μόνο που ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η ιδιωτική ασφάλιση και το κόψιμο των επικουρικών. Αυτά παλεύουμε να αποφύγουμε.
Τα τελευταία 24ωρα, με ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αντιπολίτευση μας ζητά να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προσέθεσε ότι στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, τους σημερινούς συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε.
«Εχουμε βελτιώσεις, ελάτε στο τραπέζι»
Είμαστε έτοιμοι για βελτιώσεις σε ό,τι αφορά στους αγρότες. Αρκεί να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Χωρίς συζήτηση, δεν υπάρχουν λύσεις.
Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων σε ό,τι αφορά στις εισφορές, στη μεταβατικότητα των διατάξεων και σε θέματα που αφορούν στην προστασία του εισοδήματός τους, ειδικά των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Πρέπει να πούμε στον αγροτικό κόσμο ότι κάνει λάθος αν υπολογίζει σε όσους σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν αλλά για χρόνια τούς λοιδορούσαν. Εξυπηρετούν σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το επίπεδο ζωής τους. Ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Τα κανάλια
Γιατί τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τους αποθεώνουν όταν τους πολεμούσαν πριν από μερικά χρόνια; Συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, και με την αγωνία τους να μην ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν και να μη γίνει έλεγχος στις λίστες φοροδιαφυγής.
«Δεν θα κόψουμε συντάξεις»
Εμείς θα προχωρήσουμε και θα υπηρετήσουμε την αποστολή μας μέχρι τέλους, ξεκαθάρισε. «Επανεκλεγήκαμε πριν από τέσσερις μήνες με σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε ομαδικές απολύσεις, θα προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή».
Το παράλληλο πρόγραμμα συζητείται ήδη στη Βουλή, κόντρα σε όλα όσα έλεγαν ορισμένοι πριν από τις γιορτές, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προχωράμε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για συναίνεση στο ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνηση να συναινέσουν σε συγκρότηση ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή, και το λέω μετρώντας τα λόγια μου. Η συναίνεση δεν είναι προαιρετική. Επιβάλλεται από το σύνταγμα της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Κρίμα που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπληρώνοντας χρέη στη διαπλοκή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πέμπτη κατατίθεται ρύθμιση στη Βουλή για τέσσερις άδειες. Με δεδομένη την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στον διαγωνισμό, θα το κάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας με έγκριση του κοινοβουλίου.
Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Πάντα πριν τη γέννα υπάρχουν ωδίνες. Η διαπλοκή που βάρυνε την οικονομία της χώρας βιώνει τις τελευταίες ημέρες εξουσίας της και επιτίθεται σκληρά, αλλά η χώρα γύρισε σελίδα.
Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε ο λαός τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο.
Με fast track ο διαγωνισμός
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της διαπραγμάτευσης, το προσφυγικό, το ασφαλιστικό των αγροτών και η διάταξη για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ, αύριο κατατίθεται προκειμένου να ψηφιστεί ως το βράδυ η διάταξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διάταξη αναμένεται να περιληφθεί σε σχέδιο συμφωνίας που θα κυρωθεί σε μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια αύριο το απόγευμα. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track, δηλώνει η κυβέρνηση.
Όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών. Στο μεταξύ οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς, μέχρι τούδε, να έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει ζητηθεί μείωση συντάξεων.
Για το αγροτικό, η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογο από μηδενική βάση. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, με τις ίδιες πηγές να υπενθυμίζουν, ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί και η Βουλή τους έχουν απευθύνει πρόσκληση για διάλογο.
Μάλιστα το βράδυ κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχουν αιτήματα από μπλόκα για διάλογο, τα οποία όπως έλεγαν «εξετάζονται».
Στο προσφυγικό, κοινή διαπίστωση στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν πως βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και η πορεία του εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα και το ίδιο αναμένει και από τις άλλες πλευρές.