Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μια κυβέρνηση πέφτει στη Βουλή όχι στα ‘παράθυρα’»

Το Μαξίμου εν μέσω σεναρίων για κάλπες ή «οικουμενική», διαπραγμάτευση για ασφαλιστικό-αξιολόγηση-χρέος και στην τελική(;) ευθεία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Μια κυβέρνηση πέφτει στη Βουλή όχι στα ‘παράθυρα’»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν θα μπει σε οικουμενική κυβέρνηση που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητά «κυβέρνηση επαϊόντων διετούς διάρκειας» που θα στηρίζεται από την παρούσα Βουλή, ξορκίζοντας τις πρόωρες εκλογές. Ο Βασίλης Λεβέντης προβάλλει, μονότονα, τη θέση για οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αποκλείοντας, με τη σειρά του, τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό κλιμακώνονται, με τους αγρότες -και δη, το σκληρό τμήμα τους- να αποτελούν την αιχμή του δόρατος, ενώ η «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) προειδοποιεί την κυβέρνηση πως ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα εφαρμοστεί -«κι αν το επιχειρήσετε, αυτό θα γίνει ο πολιτικός σας τάφος», κατά τον Ευ. Βενιζέλο.

«Μια κυβέρνηση πέφτει όταν...»

Στα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές απαντούν ως εξής:

Πρώτον, «μία κυβέρνηση πέφτει στη Βουλή και όχι στα μπλόκα, ούτε στα τηλεοπτικά ‘παράθυρα’».

Δεύτερον, «το αίτημα για οικουμενικές ή ‘ειδικές’ κυβερνήσεις προβάλλεται από τις εκλογές του περσινού Ιανουαρίου και έχει γίνει φολκλόρ».

Τρίτον, «με την έλευση του κουαρτέτου η διαπραγμάτευη μπαίνει σε δύσβατο μονοπάτι, όλοι θα κριθούν από τις θέσεις τους και όχι από την επιθυμία τους να ‘ρίξουν’ τον Τσίπρα».

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα που θέλουν... το μισό κυβερνητικό συμβούλιο να εισηγείται εκλογές: «Στις κάλπες θα πάμε εάν αποτελέσει παρελθόν η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Τέτοιες ενδείξεις δεν υπάρχουν», λένε.

Επικαλούνται δε τη συσπείρωση που «χαρίζει» στο κυβερνητικό στρατόπεδο «η λυσσαλέα επίθεση της διαπλοκής», επειδή μπαίνει στην τελική(;) ευθεία η εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. (Επ' αυτού πάντως, το ενδεχόμενο προσφυγής των πληττόμενων στο ΣτΕ για να βγει αντισυνταγματική η τροπολογία που ορίζει τη Βουλή αρμόδια για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών θεωρείται πολύ πιθανό και συνυπολογίζεται στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργών Παππά-Σπίρτζη).

Τέσσερα «συν» από τον Μ. Σαπέν

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το Μαξίμου παραπέμπει στη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (στην Καθημερινή), αναδεικνύοντας την παράμετρο «συμμαχίες» σε ευρωπαϊκό επίπεδο κόντρα στις απαιτήσεις του σκληρού ΔΝΤ. Κυρίως τα σημεία: 

1. «Γι’ αυτή την ελληνική κυβέρνηση, όπως και για κάθε άλλη, μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνιστά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, όπου το συνολικό επίπεδο των συντάξεων δεν είναι υψηλό, όπου τα εισοδήματα είναι εισοδήματα από τα οποία δεν επωφελείται μόνο ένα άτομο, αλλά συχνά μια ολόκληρη οικογένεια”.

2. “Η Γαλλία θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρώσουμε την πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη”.

3. “Δεσμευτήκαμε (σ.σ. τον Ιούλιο) για ελάφρυνση του χρέους. Επομένως, το θέμα αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

4. “Υπάρχει προφανώς μια σχέση μεταξύ της μεταναστευτικής κρίσης και των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων για χώρες όπως η Ελλάδα, που εκτίθεται άμεσα στη μετανάστευση”.

Πάρτε θέση

Οσο για το εσωτερικό μέτωπο, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι “οι κινητοποιήσεις δεν βλάπτουν τη διαπραγμάτευση”. Επιπλέον, πως όταν κατατεθούν και επισήμως τα αιτήματα των δανειστών (και κυρίως του ΔΝΤ), η αντιπολίτευση θα κληθεί να πάρει θέση “και η κοινωνία να επιλέξει στρατόπεδο”.

Διαχωρίζουν πάντως τις κινητοποιήσεις από τα “τυχόν σχέδια για προβοκάτσια”, με φόντο την απεργία και το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v