Σε μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και με τους σημερινούς «καναλάρχες» εξελίσσεται η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ολα δείχνουν ότι ο «πόλεμος» θα κορυφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα με την έλευση του κουαρτέτου, την σκλήρυνση των αγροτικών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό και την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου – με τα μηνύματα για επεισόδια να πυκνώνουν ανησυχητικά.
Ως προς το τελευταίο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματίσει για σήμερα ακροδεξιές ομάδες και αντιεξουσιαστές με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των «μηνυμάτων» που έχουν φτάσει στην Κατεχάκη, ενώ συνέβαλλε η συμπλοκή Γερμανών ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών προχθες τη νύχτα, με τους πρώτους να εικάζεται ότι έφτασαν στην Αθήνα με αφορμή την επέτειο των Ιμίων.
153 «ναι»
Στο πολιτικό επίπεδο, ο πόλεμος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κηρύχθηκε και επισήμως χθες, στην (11ωρη...) συζήτηση στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας που ορίζει ότι τον αριθμό των αδειών για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα τον αποφασίζει η Βουλή.
Η τροπολογία ψηφίσθηκε αργά το βράδυ από τους 153 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα καταψήφισαν – πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».
Το επόμενο βήμα, λογικά, είναι να προκηρύξει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τον διαγωνισμό για τις άδειες και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι να παραδώσουν τους σχετικούς φακέλους στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).
Πλην όμως:
--- Δεν υπάρχει... ΕΣΡ, καθώς η αντιπολίτευση αρνήθηκε να το αναδείξει, επικαλούμενη την κυβερνητική πρωτοβουλία για αύξηση των μελών του στα εννέα μέλη από τα επτά που είναι σήμερα. (σ.σ. με το επιχείρημα ότι αυξήθηκαν τα κόμματα στη Βουλή από πέντε σε οκτώ).
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα συγκαλέσει εκ νέου την Δευτέρα την Διάσκεψη των Προέδρων σε μία ακόμη προσπάθεια ανάδειξης ΕΣΡ. Εάν ναυαγήσει και αυτή, τότε η κυβέρνηση προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να προχωρήσει σε άλλες ρυθμίσεις που θα παρακάμψουν τον σκόπελο.
--- Η αντιπολίτευση επιμένει ότι είναι αντισυνταγματική η παράκαμψη του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση παραπέμπει στο άρθρο 15 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει».
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο νόμος για την αδειοδότηση (σ.σ. ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο) συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο, όπως προέκυψε και από τη σχετική απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ.Εντιγκερ.
«Σας περιμέναμε τρεις μήνες»
Σύμφωνα με την αρχική version του νόμου, ο υπουργός Επικρατείας προκηρύσσει τον διαγωνισμό «με την αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ». Εφόσον όμως η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε στην ανάδειξη ΕΣΡ, ο Νίκος Παππάς «έφερε» την χθεσινή τροπολογία ώστε τον αριθμό των αδειών να τον αποφασίζει η Βουλή. «Περιμέναμε τρεις μήνες να αποκτήσει αρχηγό η ΝΔ για να προχωρήσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συναίνεσε. Ο νόμος δεν θα μείνει στο συρτάρι», ήταν η εξήγηση.
Πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναμειώσει τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ στα επτά προκειμένου να προσέλθει το κόμμα του στη διαδικασία.
«Χωρίς άδειες από το 1990»
--- Πέραν των τυπικών, η κυβέρνηση επικαλείται το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποδίδοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με προσωρινή άδεια λειτουργίας από το 1990 που καθιερώθηκε η ιδιωτική ραδιοφωνία-τηλεόραση.
Επίσης, το γεγονός ότι η θητεία των μελών του ΕΣΡ έχει λήξει (σταδιακά) προ πολλού χωρίς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις να τηρήσουν τη νομική υποχρέωση για ανάδειξη νέων μελών.
Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις άδειες είναι η φορολογική ενημερότητα του ενδιαφερόμενου, καθώς πολλοί εκ των σημερινών «καναλαρχών» έχουν ανοικτές φορολογικές εκκρεμότητες.
«Δεν θα εφαρμοστεί ποτέ»
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι η διαδικασία της αδειοδότησης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ΕΣΡ.
«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Κι αν η κυβέρνηση το επιχειρήσει, αυτό θα είναι ο πολιτικός της τάφος", ήταν η πλέον χαρακτηριστική φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής χθες.
Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι είναι «υπουργός Βόρειας Κορέας», για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Επικρατείας: «κύριε Λοβέρδο υπάρχουν φράσεις που τους πολιτικούς τους ακολουθούν».
Η συνέχεια... επί της οθόνης.