Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τριπλή μέγγενη η κυβέρνηση

Προσφυγικό, αξιολόγηση, ασφαλιστικό-κινητοποιήσεις. Βαλβίδα αποσυμπίεσης αναζητεί η κυβέρνηση. Οργή στο Μαξίμου για το ευρω-τελεσίγραφο. «Εκρηξη» Τσίπρα για «το blame game κάποιων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες». Καμία πρόοδος στο ασφαλιστικό, μικρές «ρωγμές» στα μπλόκα

Σε τριπλή μέγγενη η κυβέρνηση

Προσφυγικό, αξιολόγηση, ασφαλιστικό-κινητοποιήσεις. Η νέα χρονιά έδειξε «τα δόντια της» νωρίς και στο Μαξίμου αναζητούν βαλβίδα αποσυμπίεσης. Την ίδια στιγμή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ξορκίζουν, αίφνης, «νέες εκλογές» και ζητούν λύσεις από την παρούσα Βουλή, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να προβάλλει «κυβέρνηση επαϊόντων» με στήριξη όλων και τον Βασίλη Λεβέντη να ζητά... σταθερά οικουμενικό σχήμα.

Από τις 10 Νοεμβρίου...

Παρότι τα σημάδια ήταν έντονα τις προηγούμενες ημέρες, το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την ελληνική παραμονή στη Συνθήκη Σένγκεν προκάλεσε οργή στην κυβέρνηση, καθώς «είδε» την Ευρώπη να μετακυλίει και επισήμως το βάρος του προσφυγικού στη χώρα.

Αυτό που προκάλεσε «έκπληξη», όπως ανέφερε στη σκληρή ανακοίνωσή της και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ήταν ότι το τελεσίγραφο βασίστηκε σε μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε... στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο των hot spots ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα, καθώς έχουν περάσει 2,5 μήνες.

Ειδικά για τα hot spots, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα παραδοθούν στο σύνολό τους στις επόμενες ημέρες, καθώς «είναι γνωστό πως η δημιουργία τους στα νησιά γίνεται με μεγάλες δυσκολίες, τεχνικές και οικονομικές».

Σχέδιο εγκλωβισμού ή αμηχανία;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή απόφαση-τελεσίγραφο υποκρύπτει σχέδιο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα, με το σφράγισμα των βορείων συνόρων της, δεδομένου ότι δεν συνορεύει με καμία άλλη χώρα εντός Σένγκεν.

Στην καλύτερη περίπτωση, αποδεικνύει την απόλυτη αμηχανία της ΕΕ να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα: την ίδια στιγμή, λένε, που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε (μιλώντας στη Le Monde) «τη θλίψη του» επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνεργάζονται μεταξύ τους στην αντιμετώπιση του θέματος, το Κολέγιο των Επιτρόπων βρίσκει τον «εύκολο ένοχο» να του φορτώσει και τα βάρη και τις ευθύνες.

«Είναι προκλητικό -προσθέτουν- να αφήνουν στο απυρόβλητο την Τουρκία, που δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τον Νοέμβριο, και να εγκαλούν την Ελλάδα, επειδή... δεν ανέκοψε τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τήρησαν τη δική τους δέσμευση να δεχτούν στο έδαφός τους συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι μετεγκαταστάσεις να ανέρχονται σε λίγες δεκάδες από τις χιλιάδες που είχαν συναποφασισθεί το φθινόπωρο.

«Εκρηξη» Τσίπρα

Στα παραπάνω οφείλεται και η «έκρηξη» του Αλέξη Τσίπρα για το τελεσίγραφο. «Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη», δήλωσε από το Ισραήλ που βρισκόταν χθες.

Στην ερώτηση δε, πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «πόσο θα αντέξει η Ευρώπη» (να μην το αντιμετωπίζει), καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Τα σύνορα δεν κλείνουν»

Οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση αξιολογούν την απόφαση για τελεσίγραφο ως «επικοινωνιακής χρήσης» μέχρι να εντοπίσουν «κάποια λύση».

Αλλοι δεν αποκλείουν επαναφορά προτάσεων του τύπου «κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο» ή ενδυνάμωση της FRONTEX (σ.σ. το πρώτο το αποκλείουν, το δεύτερο, όχι), ενώ ουδείς αποκλείει να ακουστούν (δημοσίως) προτάσεις για μη παραλαβή από τις ελληνικές αρχές των ναυαγών.

Αυτό φέρεται ότι εννοούσε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, όταν αναφέρθηκε προχθές στην πρόταση του Βέλγου ομολόγου του: «Είπε να πνίξουμε τους πρόσφυγες με το push back, είναι ποινικό αδίκημα αυτό», ανέφερε.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε, στο Συμβούλιο των Υπουργών, την παραδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ότι «αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα συνόρων, τα σύνορα δεν κλείνουν».

Η Αθήνα άλλωστε απορρίπτει κάθε «σκέψη» περί δημιουργίας στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες. «Και να θέλαμε, δεν μπορούμε, θα έπρεπε να βρούμε 130.000 αστυνομικούς και 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», το επιχείρημα.

Αυτά (και... πολλά άλλα) αναλαμβάνει να μεταφέρει στις ευρωπαϊκές χώρες ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης: ενόψει Συνόδου Κορυφής (18 Φεβρουαρίου), θα επισκεφθεί καμιά δεκαριά χώρες, αρχής γενομένης από τις «σκληρές» Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, για να καταλήξει στις Σκανδιναβικές.

Διαψεύδεται... η ανταλλή αξιολόγησης-προσφυγικού

Καλά κρατεί, επίσης, η «υποψία» περί... ανταλλαγής της αξιολόγησης με το προσφυγικό, μετά τη δημοσιοποίηση μίας τέτοιας προοπτικής από τους FT.

Είναι ενδεικτικό ότι σχετική ερώτηση δέχθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος απάντησε αρνητικά: «Καμία σύνδεση δεν υπάρχει ανάμεσα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, για την Κομισιόν".

Το εγχώριο μέτωπο καλά κραττεί

Οι επικεφαλής των κλιμακίων πάντως εξακολουθούν να αναμένονται στην Αθήνα (σ.σ. για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ακούστηκε ότι θα καθυστερήσει λόγω κακοκαιρίας στην Ουάσινγκτον...), αν και ουδείς δείχνει να βιάζεται αφού το ασφαλιστικό προσχέδιο παραμένει "ανοικτό".

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - νέοι επιστήμονες απέρριψαν "ως γενικόλογες" τις βελτιώσεις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση, ενώ οι αγρότες κλιμακώνουν τς κινητοποιήσεις και αυξάνουν τα μπλόκα.

"Ρωγμές" στα μπλόκα και λόγω αντιπολίτευσης

Το μέτωπο των τελευταίων έδειξε χθες κάποιες ρωγμές, καθώς διατυπώθηκαν προτάσεις "να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό", παρά το "όχι" της πλειοψηφίας.

Κατά τις πληροφορίες, συνέβαλε σ' αυτό η άρνηση της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) να παράσχουν κάλυψη στο κλείσιμο των εθνικών οδών, αλλά και η πρόταση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής προχθές να συμψηφίζονται οι οφειλόμενες εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις.
Η πρόταση "μούδιασε"... όσους την κατάλαβαν, δεδομένου ότι οφείλουν εισφορές το 52% των αγροτών.

Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει το απόγευμα από την Κύπρο. Κι από αύριο, "όλα ανοικτά".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v