Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μετά Νταβός «γραμμή» της κυβέρνησης

Ο Α. Τσίπρας έθεσε στους συνομιλητές το θέμα του χρόνου. Το καταρχήν «δεν θέλουμε καθυστερήσεις» της Κ. Λαγκάρντ. Η άτυπη κόντρα με τον Σόιμπλε, η ερμηνεία του «ανόητε» και το... blame στην Α. Μέρκελ για το ΔΝΤ. Τι μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό.

Η μετά Νταβός «γραμμή» της κυβέρνησης

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και στο «μηδέν» θα έχουμε είτε κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε πολιτική τρικυμία.

Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στελέχη της κυβέρνησης, αποκωδικοποιώντας τη χθεσινή ημέρα στο Νταβός, ενώ τελούν εν αναμονή και της σημερινής συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οπως αναφέρουν, ο πρωθυπουργός μετέφερε στους συνομιλητές του τη θέση για κλείσιμο της αξιολόγησης εντός των χρονικών ορίων που έχουν συμφωνηθεί (μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή) καθώς η παράταση της εκκρεμότητας θα τορπιλίσει κάθε προσπάθεια να «βγει» το ελληνικό πρόγραμμα και θα προκαλέσει κλίμα ανάλογο με του περσινού (εφιαλτικού) πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνη η Λαγκάρντ, αλλά...

Θεωρητικά, από την Κριστίν Λαγκάρντ «πήρε» τη σύμφωνη γνώμη της ότι «οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές». Και τη διαβεβαίωσή της ότι οι διαρροές των προηγούμενων ημερών... «για αγελάδες και γάτες» δεν προήλθαν από την ηγεσία του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του Ταμείου λίγα λεπτά αργότερα, πάντως, ότι προϋπόθεση για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι να εφαρμόσει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και πέραν του ασφαλιστικού, προκάλεσε ερωτηματικά για το εάν εννοεί τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις (κόκκινα δάνεια, δημόσια διοίκηση κ.λπ.), ή προτίθεται να επαναφέρει άλλες, όπως π.χ. στα εργασιακά.

Από την πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών προκύπτει ότι το Μαξίμου (θέλει να) αποκλείει νέες «σφήνες», ενώ υπερπροβάλλει την επισήμανση, στην ανακοίνωση, ότι «πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο».

Θύμισε... Σοβιετικό την ώρα της κατάρρευσης

Οι ίδιες πηγές «διάβασαν» με διαφορετικό τρόπο την τοποθέτηση Σόιμπλε στη δημόσια συζήτηση με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας: «Επέμεινε στη γνωστή θέση του ότι ήταν σωστή η 'γραμμή' των δανειστών αυτά τα έξι χρόνια αλλά απέτυχε εξαιτίας της λάθος εφαρμογής της, θυμίζοντας την εμμονή της Σοβιετικής Ενωσης στο ορθόν του υπαρκτού σοσιαλισμού την ώρα που αυτός κατέρρεε», είναι μία ενδεικτική φράση.

Το «είναι η εφαρμογή, ανόητε» το απέδωσαν σε επιλογή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ να παραφράσει τη γνωστή συμβουλή του επικοινωνιολόγου του Κλίντον, με τρόπο ώστε «να γράψει» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης χωρίς, ταυτόχρονα, να μπορεί να κατηγορηθεί ευθέως ότι πρόσβαλε τον Ελληνα πρωθυπουργό. (σ.σ. Μ' αυτή τη φράση άλλωστε «βγήκε» η Die Welt, δείχνοντας ευθέως ως «ανόητο» τον κ. Τσίπρα).

Το κερί, τα εκρηκτικά και το (ευρωπαϊκό) σκοτάδι

Επισήμως πάντως το Μαξίμου προσπέρασε... για ευνόητους λόγους τη φράση, κεντράροντας στο «κάρφωμα» του κ. Σόιμπλε, ότι δεν ήταν ο ίδιος αλλά η Ανγκελα Μέρκελ που ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -«και δικαιώθηκε διότι πάντα οι αρχηγοί έχουν δίκιο, όχι οι υπουργοί Οικονομικών». Και ότι αν τώρα τεθεί στη γερμανική Βουλή θέμα αποχώρησης του Ταμείου, «θα είναι σαν να μπαίνεις με αναμμένο κερί σε μία αποθήκη με εκρηκτικά».

Σ' αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας απάντησε εύστοχα λέγοντας ότι πρέπει να βγάλεις τα εκρηκτικά και να ανάψεις το κερί, για να μη μείνει η αποθήκη στο σκοτάδι. Οπερ, σύμφωνα με συνεργάτες του, «αφαιρέστε τα λάθη, για να μη μείνει στο σκοτάδι η Ευρώπη»...

«Μηνύματα» για το προσφυγικό

Πίσω από τις κλειστές πόρτες πάντως το προσφυγικό παρέμεινε σε πρώτο πλάνο. Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, λέγοντας δημοσίως ότι απομένουν 6-8 εβδομάδες για να καταλήξει η Ευρώπη τι θα κάνει με τις προσφυγικές ροές, οι οποίες (είναι βέβαιο ότι) θα αυξηθούν όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας έστειλε «μηνύματα» συνδέοντας την αντιμετώπιση του προσφυγικού με το ελληνικό «ζήτημα»:

Πρώτον: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική, που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη, και την προσφυγική. Η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο των δύο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης».

Δεύτερον: «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Εχουμε απώλειες ζωών, γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δύο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές».

Τρίτον: «Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Ή θα το λύσουμε από κοινού, ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του». Η... μετάφραση εκτιμάται ότι έγινε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και το αποτέλεσμα θα φανεί σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v