Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά τον Σόιμπλε κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Λαγκάρντ

Σε αποσαφήνιση διαθέσεων και προθέσεων του ΔΝΤ προσδοκά η ελληνική πλευρά. Με ποια επιχειρήματα προσέρχεται στο ραντεβού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Περαιτέρω ελληνογερμανική συνεργασία», συζήτησαν κατ' ιδίαν Τσίπρας-Σόιμπλε.

Μετά τον Σόιμπλε κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Λαγκάρντ

Στην απογευματινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης -και όχι μόνο...

Η απάντηση που προσδοκά να πάρει ο πρωθυπουργός δεν αφορά στο ερώτημα εάν το ΔΝΤ θέλει να μείνει ή να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πώς εννοεί την παραμονή του και εάν οι όροι που θα θέσει την εγγυώνται.

Οπως σημείωσε νωρίτερα το Euro2day.gr, το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι «πηγές του ΔΝΤ» θα ζητήσουν μειώσεις των συντάξεων κατά 30%, ώστε οι περικοπές από το συνταξιοδοτικό να ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ, προκάλεσε «ειλικρινή απορία» σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τις πραγματικές προθέσεις του Ταμείου.

Κατά τα ίδια στελέχη, ένα τέτοιο αίτημα «δεν μπορεί ούτε καν να μπει σε συζήτηση» από πλευράς κυβέρνησης, ενώ θα θέσει και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προ των ευθυνών τους.

Υπάρχει πάντως και μία διαφορετική ανάγνωση: ότι το ΔΝΤ προβάλλει εξωφρενικό αίτημα για να υπάρξει συμβιβασμός κάπου στη μέση, «ξεκλειδώνοντας» τις υποχωρητικές διαθέσεις («σε ανεκτά πλαίσια») της κυβέρνησης.

Κι αυτό διότι οι πληροφορίες από πηγές της επιμένουν ότι «θα μπορούσε» να συζητήσει μείωση των πολύ υψηλών συντάξεων και χαμηλότερο ανώτατο πλαφόν (ελαφρώς πάνω ή κάτω των 2.000 ευρώ), αύξηση της 15ετίας σε 20ετία ή και υπολογισμό εισοδηματικών κριτηρίων «για πολύ υψηλά εισοδήματα».

Το στίγμα (πραγματικών) διαθέσεων και προθέσεων εκτιμάται ότι θα δοθεί στη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ.

Για τους ίδιους λόγους, θεωρείται «πολύ σημαντικό» και το τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου -πριν από μία εβδομάδα, άλλωστε, στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία ξεκαθαρίστηκε η θέση της Ουάσινγκτον υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα...

Τσίπρας-Σόιμπλε για «περαιτέρω συνεργασία»

Το Μαξίμου αποτιμά ως «θετική» τη συζήτηση για «το μέλλον της Ευρώπης» στο πάνελ όπου συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και ο κ. Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός και ο Γερμανός «τσάρος» συνομίλησαν και κατ' ιδίαν για λίγο, μετά την εκδήλωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «συμφώνησαν σε περαιτέρω ελληνογερμανική συνεργασία τόσο στο προσφυγικό όσο και στο ελληνικό πρόγραμμα», αν και, προς το παρόν, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες γι' αυτή την «περαιτέρω συνεργασία».

Τα «βασικά» στο πάνελ

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα στο πάνελ, οι ίδιες πηγές επικεντρώνουν στα εξής σημεία:

• Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική, ασφαλείας. Θα αντεπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών.

• Η Ελλάδα επιζητά τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό, αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

• Η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte, όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.

• Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία δεν μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.

• Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

• Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε τη γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος.

• Στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς κατάλαβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις.

• Είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών, εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

• Δεν είναι η ώρα για «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη. Αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων και την αλληλεγγύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v