Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική Τσίπρα στο παζάρι του Νταβός

Κρίσιμα τετ α τετ Τσίπρα με Λαγκάρντ και Λιου. Προηγείται η συζήτηση με Σόιμπλε, Βαλς και Ρούτε για την Ευρώπη. Ερωτηματικά για το «τι θέλει το ΔΝΤ». Υπουργική σύσκεψη για τα «μπλόκα» και σχέδιο για «αγροτικό πακέτο» σε ασφαλιστικό-φορολογικό.

Η στρατηγική Τσίπρα στο παζάρι του Νταβός

«Σήμερα τα σπουδαία» στο Νταβός, καθώς το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τη συζήτηση σε πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα διαδοχικά τετ α τετ με τον υπουργό των ΗΠΑ Τζακ Λιου και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η συνάντηση με τον επικεφαλης της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ορίστηκε για αύριο.

Από την κ. Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει αποσαφήνιση της στάσης του Ταμείου, δεδομένου ότι οι θέσεις που προβάλλει σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά προσκρούουν όχι μόνο στην αντοχή της Αθήνας αλλά και στη «φιλοσοφία» των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Ή θέλει να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ή σπρώχνει την αξιολόγηση σε ναυάγιο», ήταν η χαρακτηριστική φράση κυβερνητικού παράγοντα χθες, όταν δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ταμείο θα ζητήσει μείωση των συντάξεων κατά... 30%, ώστε οι περικοπές να φτάσουν έως και το 5% του ΑΕΠ. Ο ίδιος σημείωσε κοφτά ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν πρόκειται «ούτε καν να το συζητήσει η κυβέρνηση», πόσω μάλλον να το δεχθεί.

Στις χθεσινές συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Μισέλ Μοσκοβισί, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός του συμφωνηθέντος χρονικού ορίου, ώστε από τον Μάρτιο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ανταπόκριση ήταν θετική» -μάλιστα φέρεται να συνδέθηκε η ομαλή πορεία του ελληνικού προγράμματος με το προσφυγικό, που αποτελεί το "νούμερο ένα" πρόβλημα των εταίρων αυτή την περίοδο.

Φάκελος οικονομικής προόδου

Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στις συναντήσεις με "φάκελο στοιχείων" που αποδεικνύουν την πρόοδο στα έσοδα, προκειμένου να μην υπάρξει περιθώριο αμφισβήτησης της προσπάθειας που έχει καταβάλει η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο.

Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε στον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Klaus Schwab, με έμφαση στην υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, την πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, την ολοκλήρωση του αγωγού TAP και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σ' αυτή τη βάση συζήτησαν τη διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο. (Τον κ. Τσίπρα συνοδεύει στο Νταβός μόνο ένας υπουργός, ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων).

Χέρι βοηθείας από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Πέραν των «ισχυρών», στην ατζέντα του πρωθυπουργού προστέθηκε χθες και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βινσεντίνι.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βινσεντίνι διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα εμπλακούν στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και τα ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας θα φτάσει στην Αθήνα σύντομα -δηλαδή πάνω στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.

Σύσκεψη για τα «μπλόκα»

Στα "όπλα" του κ. Τσίπρα πάντως προστέθηκε χθες αυτό της αγροτικής κινητοποίησης, καθώς η εικόνα της "αναταραχής" εκτιμάται από κυβερνητικούς κύκλους ότι σ' αυτή τη φάση διευκολύνει τη διαπραγμάτευση... με τους "έξω".

Με τους "μέσα" πάντως η προσπάθεια να βρεθεί χρυσή τομή παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, παρά τις εκτιμήσεις ότι στα "μπλόκα" συμμετέχουν "οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές", με ενθάρρυνση, πλέον, από τη ΝΔ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, μεταξύ των Γιώργου Κατρούγκαλου, Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, αποφασίσθηκε να αποσπαστεί από τη γενικότερη συζήτηση το αγροτικό "πακέτο" ασφαλιστικό-φορολογικό και να παρουσιαστεί ως ενιαίο σύνολο, ώστε μαζί με τα "αντίμετρα" (ενισχύσεις κ.λπ.) να αναδειχθούν τα θετικά σημεία για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Το αίτημα πάντως των "μπλόκων" να αποσυρθούν οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους αγρότες για να γίνει διάλογος "από μηδενική βάση", απορρίπτεται κατηγορηματικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v