Η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου, ως νέου πρωθυπουργού της χώρας, να τρέχει στους διαδρόμους του ξενοδοχείου στο Νταβός «κυνηγημένος» από δημοσιογράφους και εικονολήπτες μεγάλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού, έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τη σκηνή εκείνο τον Ιανουάριο του 2010 -τον τελευταίο εκτός μνημονίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας περνά σήμερα για πρώτη φορά, ως πρωθυπουργός, τις πύλες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο, αλλά οι πιθανότητες να ζήσει ένα ανάλογο «κυνηγητό» είναι ελάχιστες.
Παρότι, έξι χρόνια μετά, η χώρα παραμένει σε μνημονιακό κάδρο, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα που ξεπερνούν κατά πολύ «το ελληνικό ζήτημα» -από «το φτάρνισμα της Κίνας» και την αύξηση των επιτοκίων της FED, μέχρι το προσφυγικό που προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η φράση του Β. Σόιμπλε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει πολλές κρίσεις ταυτόχρονα» και η αποκάλυψη των F.T. ότι «η Ε.Ε. ξηλώνει τη Συνθήκη του Δουβλίνο 2» συνηγορούν στα παραπάνω.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν θα εξαντλήσει τις τετ α τετ συζητήσεις του με τους ισχυρούς των δύο πλευρών του Ατλαντικού για «το μέλλον της Ευρώπης» (σ.σ. που είναι το θέμα του αυριανού πάνελ στο οποίο θα συμμετέχει μαζί με τον κ. Σόιμπλε, τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε), αλλά... στο μέλλον της ελληνικής αξιολόγησης από τους θεσμούς και στην εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.
Τι θέλει το ΔΝΤ, τι του «δίνει» η Ευρώπη
Ο όρος-κλειδί παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τους συνομιλητές του (Λαγκάρντ, Λιου, Ντράγκι) να πάρουν θέση όχι για την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ποιος είναι ο ρόλος του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα, τι ακριβώς ζητάει από την κυβέρνηση και τι προτίθενται να του «δώσουν» οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Κι αυτό διότι η ελληνική θέση είναι ότι αυτά που ζητάει το ΔΝΤ σε ασφαλιστικό-εργασιακά δεν τα «αντέχει» το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, άρα, οι ευρω-θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν θέση στη διαπραγμάτευση.
«Το θέμα δεν είναι η παραμονή ή όχι του Ταμείου αλλά η πολιτική "απομόνωση" των σκληρών θέσεών του στην Ευρώπη», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής επιδίωξης.
Το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη», δε, είναι αυτό που (αναμένεται ότι) θα κυριαρχήσει στο αυριανό πάνελ, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί σημαντική μία δημόσια ταύτιση απόψεων με τον κ. Βάλς «απέναντι» στον κ. Σόιμπλε.
Το μπαράζ διαρροών από κύκλους του ΔΝΤ, το Σαββατοκύριακο, περί απόρριψης του ασφαλιστικού και ανάγκης πρόσθετων μέτρων διαμόρφωσαν το αρνητικό κλίμα, παρότι άλλοι (ή οι ίδιοι...) κύκλοι του προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την αντίδραση της Αθήνας διά στόματος Τσακαλώτου προχθές.
Με Μπάιντεν και Γκάμπριελ η εκκίνηση
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα έχει ραντεβού με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Πιέρ Μοσκοβισί.
Τις επόμενες ημέρες τα κρίσιμα ραντεβού είναι με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.