Οι διαρροές του τελευταίου διημέρου «από πηγές του ΔΝΤ» για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κινητοποίησαν το Μαξίμου και η απόφαση ήταν να υπάρξει δημόσια αντίδραση της κυβέρνησης.
Για τον λόγο αυτόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ενώ η παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στο πλευρό του έγινε για να καταδειχθεί πως η κυβέρνηση είναι αυτή που ζητά τις εξηγήσεις από το Ταμείο και όχι «ένα υπουργείο» -έστω κι αν αυτό είναι το Οικονομικών.
Απάντηση μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε από την Ουάσιγκτον -πέραν της γενικής «το εξετάζουμε» (σ.σ. το σχέδιο Κατρούγκαλου), μέσω πάλι «πηγών».
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού πάντως σήμανε «το καμπανάκι» ότι η μάχη με τους δανειστές θα είναι σκληρή και πολυεπίπεδη, καθώς το Ταμείο δείχνει να επιδιώκει επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης ώστε να μην υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούλιο -μέχρι δηλαδή να ξεκαθαριστεί εάν η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραμείνει επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο λόγος στους «συμμάχους»
Με τους Πολ Τόμσεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένουν αρνητικοί πρωταγωνιστές σ' αυτή τη διαδικασία, το κυβερνητικό επιτελείο θα στραφεί στους «συμμάχους» σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει τις μεταξύ τους διαφορές, με όπλο (και) το προσφυγικό.
Κατά τον κ. Τσακαλώτο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες από μία κρίσεις ταυτόχρονα» και ότι, πλέον, η μεγάλη κρίση αφορά τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.
Επίσης, η επίσημη αναφορά χθες του Φρανσουά Ολάντ ότι η γαλλική οικονομία μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το (φραστικό) «αντάρτικο» του Ματέο Ρέντσι, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιβηρική και, κυρίως, «το φτάρνισμα της Κίνας», εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα που δεν θα θυμίζει το... εφιαλτικό του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου παραδέχονται, με τη σειρά τους, ότι «μάχη χωρίς εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί να δοθεί». Αν αυτό αφορά κάποιες ανεκτές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο ή επεκτείνεται «στο μείζον» που είναι το προσφυγικό (και ο ρόλος της χώρας σ' αυτό) θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς τέτοιου είδους σχεδιασμοί «δεν προαναγγέλλονται».
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θα επιχειρήσει να πάρει τις πρώτες απαντήσεις στο Νταβός, από τις συναντήσεις με Λιου, Λαγκάρντ, Ντράγκι και από το «στρογγυλό τραπέζι» στο οποίο θα μετέχει ο ίδιος, ο κ. Σόιμπλε και ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Βαλς.
Στη μάχη και ο Πρ. Παυλόπουλος
Αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τις πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος χθες στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ έθεσε το θέμα «ελάφρυνση χρέους» και τόνισε ότι δεν πρέπει να τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση.
Από τη συζήτηση πάντως τόσο με την καγκελάριο όσο και με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ διαπιστώθηκε ότι: πρώτον, «το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι το προσφυγικό» και, δεύτερον, ότι το 2016 θα είναι πολύ δύσκολο για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικά και όχι λόγω της ελληνικής κρίσης...
«Πείτε τι προτείνετε»
Στο εσωτερικό μέτωπο, το Μαξίμου επιχειρεί να φέρει προ των ευθυνών της τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση». Με την απόφαση να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας απευθύνεται κυρίως στους αρχηγούς της εν λόγω αντιπολίτευσης (και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη), τους οποίους θα «προκαλέσει» να παρουσιάσουν θέσεις, προτάσεις και κόκκινες γραμμές.
«Να κάνουν στη Βουλή αυτό που αρνήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Νοέμβριο», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.