Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών (και το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr την Τετάρτη) για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιβεβαιωνόταν και η έτερη πληροφορία, ότι το Ταμείο δεν θα μείνει απλώς ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και ως χρηματοδότης.
Την εξέλιξη αυτή προωθούσαν το τελευταίο διάστημα «οι Βορειοευρωπαίοι» (δηλαδή το «κέντρο Σόιμπλε»), θεωρώντας ότι μόνο το ΔΝΤ μπορεί να εγγυηθεί «σκληρές» μεταρρυθμίσεις, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν) είναι «ευάλωτοι».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να διασκεδάσει -κατά το δοκούν- τις εντυπώσεις περί άτακτης ελληνικής υποχώρησης, λέγοντας ότι η παραμονή του Ταμείου αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους προχθές στο Βερολίνο μάλιστα είχε προσθέσει ότι η κυβέρνηση είχε προβάλει το αίτημα (της παραμονής) στο πλαίσιο της συμφωνίας του περσινού Ιουλίου.
"Ο Τσίπρας είχε αγανακτήσει"
Το θέμα ωστόσο είναι "λεπτό" καθώς την ανάγκη αποχώρησης του ΔΝΤ είχε προβάλει ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τις γιορτές, μέσω των FT.
Μεταξύ άλλων, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη "μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα", τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα καθώς η Ευρώπη διαθέτει πλέον τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.
Αυτή τη θέση επιχείρησε να «αμβλύνει» ο κ. Τσακαλώτος στην (αναμενόμενη) σχετική ερώτηση: «Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος πολύ ψηλά», η απάντηση.
Μέχρι πού υποχωρούμε;
Στο... ύψος του πήχη για το ασφαλιστικό εστιάζεται τώρα η προσοχή του Μαξίμου. Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι η αναμενόμενη:
- Η ευρωπαϊκή πλευρά υποδέχθηκε θετικά το σχέδιο Κατρούγκαλου ως προς την αρχιτεκτονική του, περιμένοντας να διαπιστώσει αν "βγαίνουν τα νούμερα" -υποστηρικτική, μάλιστα, εμφανίσθηκε ακόμη και η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Παρίσι.
- Το ΔΝΤ αποφεύγει κάθε επίσημη αναφορά, διότι "ακόμα το μελετάμε", με τις πληροφορίες ωστόσο να το εμφανίζουν αρνητικό λόγω της αύξησης των εισφορών και της μη μείωσης των κύριων συντάξεων.
Συνεπώς, το θέμα είναι μέχρι πού θα υποχωρήσει η κυβέρνηση (προκειμένου να διασφαλισθεί η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα...), με τα στελέχη της να εμφανίζουν ως αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή τη μη περικοπή των νυν συντάξεων.
Η διαδήλωση των δικηγόρων χθες στο κέντρο της Αθήνας και οι κλιμακούμενες αντιδράσεις των αγροτών που απειλούν με κάθοδο των τρακτέρ ακόμη και στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου, μόνο ευνοϊκό περιβάλλον δεν δημιουργούν στο εσωτερικό της χώρας.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε χθες ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, ωστόσο μένει να φανεί εάν θα παρουσιάσει αντιπροτάσεις, καθώς ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι δεν θα κάνει "στείρα αντιπολίτευση".
Η πρώτη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη
Προς το παρόν, η πρώτη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη εκδηλώθηκε με αφορμή όχι το ασφαλιστικό αλλά τη Δημόσια Διοίκηση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στο περίφημο σύστημα "4-2-1" που είχαν συμφωνήσει οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τη νομή κρατικών θέσεων στο διάστημα που συγκυβερνούσαν, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για κομματικοποίηση του Δημοσίου, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης "χωρίς να κάνει μεταρρύθμιση".
Η Συγγρού έδωσε καυστική απάντηση, παραπέμποντας στους ορισμούς (ως μετακλητά στελέχη) σε κρατικές θέσεις συγγενών και ημετέρων, σημειώνοντας ότι μόλις χθες ορίσθηκε "και ξαδέλφη του κ. Τσίπρα" (σ.σ. ως μετακλητή στο υπουργικό γραφείο του Χ. Σπίρτζη).
Ενα... κλικ πιο καυστική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου αργά το βράδυ: "Εχοντας εκθρέψει επί δεκαετίες το πελατειακό κράτος, η οικογένεια Μητσοτάκη είναι το Δημόσιο", αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Κι είμαστε ακόμη στην αρχή...