Αν «μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις», η εικόνα του Πολ Τόμσεν να προσέρχεται στο στρατηγείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ώρα που εκείνος είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ισοδυναμεί με όλα τα ρεπορτάζ που έχουν μεταδοθεί τις τελευταίες ημέρες για το «καυτό» τρίμηνο που μόλις ανέτειλε.
Παρότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν μετείχε στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου (σ.σ. όπως επιμένουν όλες οι πλευρές, άλλωστε), η συζήτηση που είχε αμέσως μετά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ συνδέεται με το θέμα των ημερών: την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση και το χρέος.
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις δε, το Ταμείο δείχνει «προβληματισμένο» με την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Σόιμπλε: «H Ευρώπη δεν αντέχει πολλές κρίσεις συγχρόνως»
Οι διαφορετικές φωνές για το ίδιο θέμα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η σύνδεση του ελληνικού προγράμματος με το προσφυγικό περιγράφονται εκτενώς σε άλλο ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Ωστόσο η εικόνα που υπάρχει και στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ανάλογη: το τοπίο είναι θολό, η διαπραγμάτευση θα περάσει από πολλές συμπληγάδες και η πλευρά των δανειστών δεν έχει -αυτή τη φορά- ενιαία θέση.
Κυβερνητικές πηγές επικαλούνται την άποψη που μετέφερε χθες στον κ. Τσακαλώτο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει πολλές κρίσεις συγχρόνως», για να συνδέσουν τη διαπραγμάτευση με το προσφυγικό. (σ.σ. ο ίδιος διέψευσε αυτή τη σύνδεση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να προστρέχει στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να αντιμετωπίσει το κόστος για το προσφυγικό, η προβολή του οποίου για το 2016 ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που του έδωσε ο Ελληνες υπουργός Οικονομικών).
Συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου μάλιστα έσπευσαν να κλείσουν το θέμα με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λέγοντας ότι (η παραμονή) «είναι στα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, δεν ανοίγουμε πάλι συζήτηση για κάτι στο οποίο έχουμε συμφωνήσει».
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να ξεκαθάρισε άλλωστε στον συνομιλητή του ότι «δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ», ενώ -κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές- εμφανίσθηκε διαλλακτικός για τη συνέχεια: το ΔΝΤ έχει άλλη θέση για το χρέος, αλλά αν κλείσει η αξιολόγηση θα βρεθεί φόρμουλα...
Εύσημα για λίστες και φοροδιαφυγή
Στα «συν» της χθεσινής συνάντησης στο Βερολίνο, μια μέρα πριν το σημερινό Eurogroup, ήταν τα εύσημα Σόιμπλε για τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή και τη διερεύνηση των λιστών που έφτασαν στα χέρια των ελληνικών Αρχών με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.
Μεταξύ άλλων φέρεται να επικαλέσθηκε τη συνεργασία των ελληνικών και των γερμανικών αρχών -εννοώντας τη λίστα που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας κ. Μπόργιανς.
Και... γερμανικό μοντέλο στο Δημόσιο
Ενδεικτικό αυτής της συνεργασίας (και παροχής τεχνογνωσίας) είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε το... γερμανικό μοντέλο για μία πτυχή της αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων θα είναι πολιτικά ή υπηρεσιακά πρόσωπα, η απάντηση είναι: και τα δύο.
Οπως προέκυψε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο (που ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη), θα υπάρχουν και «θεσμικοί Γενικοί Γραμματείς» (σ.σ. υπηρεσιακοί) πενταετούς θητείας που θα διασφαλίζουν «τη συνέχεια του κράτους» όταν επέρχονται κυβερνητικές αλλαγές ή ανασχηματισμοί, αλλά και «πολιτικοί Γενικοί Γραμματείς», τους οποίους θα επιλέγει ο εκάστοτε υπουργός ως τους πλέον έμπιστους συνεργάτες και θα αποχωρούν μαζί του.
Οι «θεσμικοί», όπως και όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, θα προέρχονται από το «μητρώο στελεχών» που θα διαμορφωθεί βάσει των προσόντων των υπαλλήλων, ώστε να μην προωθούνται οι "κομματικοί ημέτεροι".
Για την ένταξη σ' αυτό το «μητρώο» μάλιστα θα υπολογίζεται και η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα όσων προσλαμβάνονται στο εξής στο Δημόσιο, ώστε να μην ξεκινούν την νέα καριέρα τους από μηδενική βάση.
Διά στόματος Τσίπρα
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις επόμενες ημέρες, ενώ τις βασικές αλλαγές θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, μιλώντας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
"Εμείς κάνουμε ό,τι δεν έκαναν όσοι ορκίζονταν στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και στην επανίδρυση του κράτους", δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, παραπέμποντας στις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή...