Το πρώτο δείγμα γραφής από τον νέο αρχηγό της ΝΔ περιμένει το κυβερνητικό επιτελείο για να αρχίσει... η σύγκρουση. Μπορεί χθες «κύκλοι» του να σχολίασαν με δύο λέξεις-κλειδιά τον Κυριάκο Μητσοτάκη («οικογενειοκρατία», «νεοφιλελεύθερος») και να τον συνέδεσαν με «τα ακροδεξιά βαρίδια» του κόμματός του, που τον στήριξαν, γνωρίζουν καλά ωστόσο ότι η κοινωνία θα επιλέξει με άλλα κριτήρια «στρατόπεδο», όταν έρθει η ώρα της εθνικής κάλπης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τη δουλειά του, αλλά εμείς θα κριθούμε από τη δική μας», παραδέχονται επιτελικά στελέχη, ομολογώντας ότι η απουσία αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες οδήγησε «αντικειμενικά» σε χαλάρωση την κυβέρνηση, όχι... ποσοτική αλλά ποιοτική: «το κερδίζειν εκλογές δεν είναι φυσικός νόμος» είναι μία χαρακτηριστική φράση, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση περιορίστηκε στο sprint των μνημονιακών υποχρεώσεων, υποτιμώντας σταδιακά «το αφήγημα και το πρόσημο».
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, η εξέλιξη στη ΝΔ και η διαφαινόμενη συστράτευση πίσω από τον κ. Μητσοτάκη των συγγενών δυνάμεων «θα οδηγήσει σε ιδεολογική σύγκρουση και θα προκαλέσει την κοινωνία να πάρει θέση».
Στο ασφαλιστικό, για παράδειγμα, θα προκληθεί η νέα «γαλάζια» ηγεσία να πάρει θέση «ναι ή όχι» στη μείωση των συντάξεων, ενώ θα της ζητηθεί να υποβάλει πρόταση στον αντίποδα της κυβερνητικής.
Επίσης, στο αναμενόμενο αίτημα για μείωση των φόρων (σ.σ. όχι των έκτακτων που «γονάτισαν» τους πολίτες και την προηγούμενη χρονιά), η κυβέρνηση θα ζητάει απάντηση στο ερώτημα «ποιες δημόσιες δαπάνες για σχολεία, νοσοκομεία, ένοπλες δυνάμεις κ.λπ. να κοπούν;».
Μέσα από αυτή τη σύγκρουση, λένε, θα διαμορφώνεται και το «κοινωνικό στρατόπεδο», προκειμένου να υπάρξει «προοδευτική πλειοψηφία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Αλέξη, κάνε εκστρατεία διεύρυνσης»
Σ' αυτή την «ανάγκη», γίνονται και δεύτερες σκέψεις για το πώς και πότε θα γίνει το πρώτο συνέδριο του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη να εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα μετάθεση του συνεδρίου για τις αρχές του καλοκαιριού, αντί για τον Απρίλιο. «Πρέπει να προηγηθεί μία δυνατή εκστρατεία διεύρυνσης, ώστε ο πολίτης που ψήφισε το κόμμα δύο φορές σε οκτώ μήνες να νιώσει ότι "χωράει" κιόλας σ' αυτό, ότι δεν είναι απλά ψηφοφόρος του 4% που έγινε αίφνης 36%».
Οι ίδιοι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να ηγηθεί αυτής της εκστρατείας και, στη διάρκειά της, να παρουσιάσει «το αφήγημα και τον στόχο» που θα δώσουν τη σύγκριση με το πολιτικό στίγμα του κ. Μητσοτάκη.
Εκτιμούν δε, ότι όσο θα ξεδιπλώνει την πολιτική της πρόταση η ΝΔ και οι σύμμαχοί της, τόσο θα συσπειρώνονται γύρω από τον κ. Τσίπρα κοινωνικά τμήματα και «δυνάμεις» του προοδευτικού χώρου, εντός ή εκτός Βουλής.
Ο «σύζυγος» και οι 170 σελίδες...
Επιπλέον, οι συστάσεις για αποφυγή λαθών και αυτογκόλ στο Μαξίμου αυξάνονται θεαματικά πλέον -για παράδειγμα ουκ ολίγοι βουλευτές στηλίτευαν χθες στα πηγαδάκια τον διορισμό του συζύγου της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη στη νεοσυσταθείσα ΔΕΚΟ, «έστω και αμισθί».
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συμπαγής (σ.σ. αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό), αλλά δείχνει να γίνεται όλο και πιο αυστηρή: υπήρξαν βουλευτές χθες που αρνήθηκαν να ξεφυλλίσουν το 170σέλιδο σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, επειδή τους δόθηκε... μία ώρα πριν από τη σύσκεψη.
«Είμαστε κυβερνητικοί βουλευτές, δεν γίνεται να μαθαίνουμε την πολιτική της κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα.