Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και συμφώνησαν να βρεθούν μέσα στην εβδομάδα.
Αυτή ήταν η μοναδική επίσημη «διαρροή» από το Μαξίμου για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, που διήρκεσαν 3,5 μήνες και έκαναν, τελικά, την ανατροπή.
Ανεπισήμως, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προβάλλουν τις εξής δύο θέσεις:
Πρώτον, ότι αρχίζει πλέον η (αναμενόμενη από καιρό) ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.
Δεύτερον, ότι θα διαμορφωθούν δύο «καθαρά», αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, «το (νεο)φιλελεύθερο και το κοινωνικό», με πρωταγωνιστές τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, τον οποίον μάλιστα, βάσει της παραπάνω ανάλυσης, τον θεωρούν ακόμη και «ιδανικό αντίπαλο» του πρωθυπουργού.
Τρίτον, σταματούν εκ των πραγμάτων τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή «μεγάλο συνασπισμό», δεδομένου του ιδεολογικού στίγματος της «νέας» Νέας Δημοκρατίας.
Το κόμμα του «ναι»...
Ως προς το πρώτο, η εκτίμηση είναι ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη θα λειτουργήσει ελκτικά για ένα σημαντικό τμήμα του Ποταμιού και του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. «Το 'ναι' στο δημοψήφισμα θα εκφρασθεί ενιαία πλέον», είναι ένα χαρακτηριστικό σχόλιο.
Ηδη, πριν καλά καλά οριστικοποιηθεί η νίκη του κ. Μητσοτάκη, η (και συγγενής του) πρώην βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη ανήρτησε σχόλιο στα social media, «Η νίκη του Κυριάκου είναι νίκη για όλους τους μεταρρυθμιστές όπου κι αν βρίσκονται», εντείνοντας τις φήμες ότι... το ψάρεμα του νέου αρχηγού θα ξεκινήσει από το Ποτάμι.
Καθοριστική θα είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν οι υπό τον κ. Μητσοτάκη δυνάμεις ενωθούν σε ένα νέο σχήμα με την «όλη ΝΔ» ή χωρίς το λαϊκοδεξιό τμήμα της, καθώς η στάση της «καραμανλικής» λαϊκής Δεξιάς παραμένει «άγνωστος Χ». Εάν εκδηλωθούν αποσχιστικές τάσεις, «η ανασύνθεση θα πάρει άλλη τροπή», εκτιμούν, καθώς στο παιχνίδι θα μπει και τρίτος παίκτης -ή τέταρτος, εάν παραμείνουν αυτόνομοι οι ΑΝΕΛ.
Ετερο ερώτημα που περιμένει απάντηση, λένε, είναι το τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το «ούλτρα δεξιό» τμήμα του κόμματος που τον στήριξε στον β' γύρο -εννοώντας τα «σαμαρικά» στελέχη.
Υπό πίεση το σημερινό ΠΑΣΟΚ
Κατά τις ίδιες (πρώτες) αναλύσεις, η παραπάνω εξέλιξη θα πιέσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ να επιλέξει στρατόπεδο. Οι πλέον αισιόδοξοι «βλέπουν» να κινείται στα βήματα των «αδελφών» κομμάτων σε Πορτογαλία και Ισπανία, τα οποία έκοψαν τις γέφυρες με τα εκεί κεντροδεξιά κόμματα και συμπλέουν (από θέση ισχύος πάντως) με τα αριστερά.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι οι συμμαχίες και οι μετακινήσεις δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν καθώς τις αφορμές θα τις δώσουν οι κινήσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό-μεταρρυθμιστικό πεδίο (με πρώτη το ασφαλιστικό στο επόμενο 30ήμερο) και στο μέτωπο της διαπλοκής.
Και οι «σκληροί» των δανειστών;
Σε πρώτο επίπεδο, θεωρούν δεδομένη την πίεση που θα υποστεί η κυβέρνηση από το «κόψτε φόρους» της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και των συμμάχων της). Ωστόσο, πιστεύουν ότι η προσήλωση στις απολύσεις ή η αντίθεση σε μέτρα προστασίας των αδυνάμων («που απαιτούν... φόρους») κ.λπ. θα «φοβίσουν» μεγάλα κοινωνικά τμήματα που, λόγω κρίσης, έχουν ανάγκη αυτή την προστασία.
Πέραν όλων αυτών, η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της υποδοχής που θα τύχει ο κ. Μητσοτάκης από τους «σκληρούς» της Ευρώπης (και κυρίως του Βερολίνου), εάν δηλαδή δείξουν «διαθέσεις και βιασύνες» για πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Κοινώς, το παιχνίδι τώρα αρχίζει.