Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του θα αποχαιρετήσουν το 2015 ... τον Μάρτιο. Οχι επειδή ακολουθούν το κινέζικο ημερολόγιο αλλά διότι «δεν κάνουμε τους κινέζους όταν ξέρουμε τι τρίμηνο έχουμε μπροστά μας», όπως λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους χθες στο Μαξίμου λίγο αφότου άκουσε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, εμφανίσθηκε εξίσου ειλικρινής: ο Φεβρουάριος – είπε – θα είναι κρίσιμος μήνας διότι στη διάρκειά του θα ξετυλιχθεί η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο.
Στη διαβεβαίωση δε, του ιδίου και των συνεργατών του, ότι «είμαστε έτοιμοι για την αξιολόγηση» αποτυπώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπεράσει τους κάβους που (θεωρεί δεδομένο ότι) θα... ξεφυτρώσουν το επόμενο 60μερο.
Ο κομβικός μήνας Μάρτιος
Κατά τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο (και προσωπικά οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης) εργάζονται εδώ και ημέρες πάνω στις απαντήσεις και στις εναλλακτικές που θα εμφανίζει σε κάθε «ναι, αλλά» των δανειστών: από τα πρόσθετα μέτρα αρκετών δισ. ευρώ που ήδη προαναγγέλλονται από την πλευρά τους εν είδει διαρροών, μέχρι τα «όχι» στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση προκειμένου η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ρίξει τσεκούρι στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες – ως προς αυτή, η συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο είναι συνεχής.
Κατά τον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα «η διαπραγμάτευση θα είναι πάλι τρικιμιώδης» και «η λύση δεν θα μπορεί παρά να είναι πολιτική», καθώς «ούτε σε νέα μέτρα μπορούμε να συναινέσουμε ούτε τις κύριες συντάξεις να πετσοκόψουμε».
Η επισήμανση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανέφελη πορεία το πρώτο, κυρίως, τρίμηνο του νέου έτους, με τον Μάρτιο να αναδεικνύεται σε κομβικό μήνα καθώς η αξιολόγηση και η παραμονή ή όχι (και πώς) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα τρέχουν παράλληλα – και επώδυνα.
Νέα δεδομένα από Νότο και προσφυγικό
Η αισιοδοξία, εν προκειμένω, πηγάζει από τις πολιτικές εξελίξεις στην νότια Ευρώπη και από το προσφυγικό. «Η νευρικότητα του σκληρού πυρήνα υπό τον Σόιμπλε οφείλεται στην 'απώλεια' της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, στην θεαματική στροφή του Ρέντσι προς το μέτωπο αντι-λιτότητας, στην σταθερή στήριξη στην Ελλάδα του Φρανσουά Ολάντ», σημειώνει.
Και σ΄αυτή τη «νευρικότητα» αποδίδει το Μαξίμου τις «ξαφνικές» δηλώσεις του Τσέχου προέδρου Ζέμαν Μίλος και του αξιωματούχου του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, περί Grexit, καθώς και του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Οπερ, «επένδυσαν στην ήττα της κυβέρνησης Τσίπρα για να καταποντιστούν οι αριστερές δυνάμεις και τα μέτωπο αντι-λιτότητας στον Νότο, δεν τα κατάφεραν και επανέρχονται δριμύτεροι για την τελική (;) μάχη».
Με τη διαφορά, λένε, ότι το προσφυγικό περιπλέκει τα πράγματα: από τη μια η χώρα προβάλλει το τεράστιο βάρος που έχει επωμισθεί και, από την άλλη, οι «σκληροί» το επικαλούνται για να επαναφέρουν «τα σενάρια εξόδου» - σ΄ αυτή τη φάση από τη Σένγκεν. «Η μάχη δεν θα δίνεται πλέον μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά θα γίνει πιο σκληρή», η επωδός.
Τα «στοιχεία» του ασφαλιστικού σχεδίου
Ειδικά για το ασφαλιστικό που προκαλεί την «μεγάλη αγωνία» του Μαξίμου, το κυβερνητικό σχέδιο (όπως το παρέδωσε στον πρωθυπουργό εν μέσω εορτών ο κ. Κατρούγκαλος) φέρεται να περιλαμβάνει τις κάτωθι «αρχές»:
* Απαντά (θετικά) στο ερώτημα εάν οι επόμενες γενεές ...θα πάρουν σύνταξη.
* Εισάγει ενιαίους κανόνες για τους νυν και τους μελλοντικούς συνταξιούχους ως προς τα συντάξιμα ποσά.
* Στις περιπτώσεις που οι νυν συνταξιούχοι είναι ωφελημένοι, θα λαμβάνουν το επιπλέον ποσό ως «προσωπική διαφορά» ("αλλά με πλαφόν') ώστε να μην υπάρξει (στην πράξη) μείωση των κύριων συντάξεων – εξαιρουμένων των πολύ υψηλών «που θα περικοπούν για λόγους συμβολισμού». (σ.σ. Τι σημαίνει «πολύ υψηλές» δεν έχει αποσαφηνισθεί αν και οι πληροφορίες μιλούν για άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως).
* Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι πολύ υψηλό («έως και 90%») για τους χαμηλούς μισθούς και θα μειώνεται προοδευτικά («έως και 50%») για τους υψηλότερους μισθούς.
* Αυξάνονται οι εισφορές (εργοδοτών-εργαζομένων) και αναζητούνται πόροι ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων από άλλες πηγές – «μία από αυτές αλλά όχι η μοναδική είναι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές».
«Κάνει ζημιά» η συζήτηση για Λεβέντη
Σε πολιτικό επίπεδο, το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να έχει αντιληφθεί ότι η συζήτηση για στήριξη από την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη «κάνει ζημιά». Οπως λένε στελέχη του «είναι σαν να λέμε στον κόσμο ότι το ασφαλιστικό που θα φέρουμε θα είναι τόσο κακό που δεν θα το ψηφίσουν οι δικοί μας βουλευτές αλλά εμείς ...θα το περάσουμε με τη συνδρομή του Λεβέντη».
Αλλωστε, «ο ίδιος προβάλλει νυχθημερόν την 'οικουμενική' κυβέρνηση», ενώ οι βουλευτές του (και ο ίδιος) δεν φείδονται προσβλητικών χαρακτηρισμών για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Κατά τις πληροφορίες πάντως στο Μαξίμου έχουν φτάσει μηνύματα έντονων αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ...χριστουγεννιάτικο «φλερτ» που ξεκίνησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με τον κ.Λεβέντη.
Αντιθέτως, η προσπάθεια για «συστράτευση» με την κυβέρνηση μεμονωμένων βουλευτών από την αντιπολίτευση δεν έχει σταματήσει. Και πιθανότατα θα ενταθεί.