Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο «όχι» της κυβέρνησης στη Σύνοδο για το προσφυγικό

Για τις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής χωρίς ελληνική συμφωνία και για τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Εντός των τειχών, τη Δευτέρα ψηφίζεται το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη, το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Δύο «όχι» της κυβέρνησης στη Σύνοδο για το προσφυγικό

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων υπερψηφίστηκε από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση... δεν έπεσε, τα σενάρια για «οικουμενική» ή άλλες κυβερνητικές συμπράξεις μπήκαν στα συρτάρια και το Μαξίμου παίρνει ανάσα για να οργανώσει τις επόμενες μάχες που θα καθορίσουν, ίσως, τις πολιτικές εξελίξεις, με πρώτη αυτή για το νέο ασφαλιστικό στα μέσα Ιανουαρίου.

Το κλίμα πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει γίνει (ακόμα...) εορταστικό, εξαιτίας του προσφυγικού και της νέας «μάχης» που αναμένεται να δοθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Το πρόβλημα είναι η δικαιοδοσία της υπό σύσταση -σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν- ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να διαφωνεί σε δύο σημεία που «πλήττουν την εθνική κυριαρχία».

Πρώτον: Τη δυνατότητα της ακτοφυλακής να προβαίνει σε επιχειρήσεις χωρίς την άδεια της χώρας στην οποία ανήκουν τα σύνορα.

Δεύτερον: Τις κοινές περιπολίες της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής με τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο.

Ελληνική άρνηση «έως και βέτο»

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για το μεν πρώτο «θα θέσουμε ως προϋπόθεση την παροχή άδειας από την Αθήνα για την όποια επιχείρηση», ενώ για το δεύτερο ότι «δεν θα δεχτούμε να περάσει από το παράθυρο ό,τι δεν πέρασε από την πόρτα το προηγούμενο δίμηνο», δηλαδή τουρκική δράση στο Αιγαίο. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση θα προτείνει «συνεργασία μεταξύ κρατών και όχι κοινές επιχειρήσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται «ακόμη και η χρήση βέτο», εάν οι εταίροι επιμείνουν σε αυτά τα δύο σημεία «και κυρίως στο δεύτερο».

Το στοιχείο που μπερδεύει τα πράγματα είναι ότι σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η κυβέρνηση δεν θα έχει σύμμαχο το Παρίσι, που συντάσσεται με το Βερολίνο.

Αντιθέτως, αναμένεται να βρει απρόσμενη υποστήριξη από την Ισπανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες, προφανώς, δεν θέλουν να δημιουργηθεί... προαπαιτούμενο στη συνδιαχείρηση των εθνικών συνόρων.

Γιατί πάει σε Χίο-Λέρο ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Σύνοδο με «όπλο» το μεγάλο βάρος που επωμίζεται η αδύναμη οικονομικά χώρα ως προς την υποδοχή και ταυτοποίηση των χιλιάδων προσφύγων καθώς και στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος, λόγω άρνησης της Τουρκίας και άλλων χωρών προέλευσης να δεχτούν επιστροφές στα δικά τους εδάφη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Λέρο και τη Χίο, προκειμένου να «επικυρώσει» την ολοκλήρωση των εκεί hot spots (συν της Λέσβου) και να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλο πρόγραμμα... εξισορρόπησης

Οσο για το εσωτερικό μέτωπο; Μετά την υπερψήφιση, χθες, του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στο πολυνομοσχέδιο που περιέχει σημεία του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ και κατατέθηκε προχθές τη νύχτα στη Βουλή.

Οπως ανακοινώθηκε, παίρνει σειρά για ψήφιση τη Δευτέρα από την Ολομέλεια με διπλό στόχο: αφενός, να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις από το δίμηνο μπαράζ των (επώδυνων) προαπαιτουμένων και, αφετέρου, να έχουν «υλικό ζύμωσης» οι κυβερνητικοί βουλευτές το δεκαπενθήμερο των εορτών που θα βρεθούν στις περιφέρειές τους.

Κι αυτό διότι το πολυνομοσχέδιο «δεν φέρνει μεν μεγάλα πράγματα αλλά πολλά μικρά, που αφορούν μεγάλο τμήμα πολιτών, λιγότερο ή περισσότερο αδυνάμων», όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.

Για παράδειγμα, την ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την παράταση κατά ένα έτος της κάρτας σίτισης, την εξίσωση τρίτεκνων-πολύτεκνων στις μοριοδοτήσεις, την αποκατάσταση των επιτυχόντων του 1997 στο ΑΣΕΠ (σ.σ. πρόκειται για περίπου 1.000 άτομα που δεν είχαν ενταχθεί στον πίνακα διοριστέων), την επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ.ά.

Σύμφωνο Συμβίωσης και... κλείνουμε

Τελευταία «πράξη» πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για Χριστούγεννα θα είναι η ψήφιση (την Τετάρτη) του Συμφώνου Συμβίωσης των ομοφύλων.

Εν προκειμένω, το πρόβλημα δεν θα το έχει η συμπολίτευση αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς σημαντικός αριθμός βουλευτών της «το σκέφτεται» εάν θα ψηφίσει θετικά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v