Με τη -γνωστή- κατεπείγουσα διαδικασία ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, επί του οποίου η συζήτηση ξεκινά σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας. Κι αυτό, παρότι στο νομοσχέδιο (που κατατέθηκε, τελικά, στη Βουλή αργά το βράδυ του Σαββάτου) δεν υπάρχουν οι αναφορές στον ΑΔΜΗΕ, ενώ για τα κόκκινα δάνεια ορίζεται το σχήμα (από εταιρίες και funds) που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, με τη διευκρίνιση ότι εξαιρούνται, αλλά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τα καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όσα έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.
Οι κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες εκτιμάται ότι απέδωσαν, ενώ κανένας δεν έθεσε θέμα καταψήφισης ή απουσίας από την ψηφοφορία.
Ετσι κι αλλιώς, ο πρωθυπουργός είχε ήδη διαμηνύσει (μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ) ότι θα θεωρηθούν «ύποπτες» τυχόν διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών, αν και πολλοί θεώρησαν ότι η προειδοποίηση αφορούσε την «πολύ δύσκολη» ψηφοφορία για το νέο ασφαλιστικό στις αρχές του νέου έτους.
Σε κάθε περίπτωση, επέλεξε να διευκρινίσει ότι ακόμη και καταψήφιση νομοσχεδίου δεν συνιστά απώλεια της δεδηλωμένης, καθώς αυτή διαπιστώνεται μόνο σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης...
Νέες επαφές με βουλευτές δεν αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο ο κ. Τσίπρας καθώς χθες αντιμετώπισε ένα (ελαφρύ) πρόβλημα υγείας (λουμπάγκο) και εισέπραξε μία (...κοφτή) ιατρική σύσταση για χαλαρούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες.
«Τα σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις κατέπεσαν»
Το πολιτικό πλαίσιο, πάντως, μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το έθεσε η πολιτική απόφαση που ενέκρινε χθες το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή, μετά από διήμερη συνεδρίαση.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τα σενάρια για συμπράξεις και συναινέσεις εκτός του πολιτικού σχεδίου που υπηρετεί, ενώ στηρίζει τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
«Τα σενάρια περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα κατέπεσαν, καθώς είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, προτάσσεται η ανάγκη να διαμορφωθεί "ένα ισχυρό μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ταξικό πρόσημο".
"Φτηνή αντιπολίτευση"
Στην απόφασή της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι "επιδίδονται σε μια φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής".
Τονίζει ακόμη, ότι και τα τρία αυτά κόμματα δεν στηρίζουν τη διαπραγματευτική μάχη που δίνει η κυβέρνηση "και δεν αντιτάσσονται στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ, που θέλουν τη χώρα να είναι αποικία χρέους των δανειστών".
Για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη επισημαίνει το γεγονός ότι στηρίζεται σε εκλογική βάση με ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά, που σε συνδυασμό με την ανάγκη εκλογικής επιβίωσης και το "δημαγωγικό συνοθύλευμα"των θέσεων του εν λόγω κόμματος το καθιστούν "απρόβλεπτο".
Κομβικό σημείο, η μη περικοπή συντάξεων
Για το ασφαλιστικό η Κεντρική Επιτροπή χαρακτηρίζει "κομβικό ζήτημα" την αποφυγή των μειώσεων στις συντάξεις, στηρίζει την κυβερνητική θέση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αναδεικνύει την ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και σεβασμό στις ερχόμενες γενεές.
Ως μεγάλα στοιχήματα για το επόμενο διάστημα εμφανίζει την υλοποίηση του "παράλληλου προγράμματος" του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εφαρμογή του νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης, ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ, έλεγχος όλων των λιστών φοροδιαφυγής, ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των τραπεζών, τομές στη δημόσια διοίκηση).
Ιδιαίτερο βάρος στα "πρέπει" της κυβέρνησης ρίχνει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς αναφέρεται σε οικονομικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα που "θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αναδιανέμει με κοινωνική δικαιοσύνη τον παραγόμενο πλούτο".