Κυπριακό, Βαλκάνια, ΕΕ-Τουρκία, Συρία, προσφυγικό, ενεργειακό: «τα πάντα όλα» περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συναντά τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξ αναβολής επίσημη επίσκεψη του κ. Κέρι γίνεται στο πλαίσιο της αμερικανικής πρόθεσης να κλείσουν τα μεγάλα θέματα στην περιοχή, λόγω (και) των εξελίξεων στη Συρία και της τροπής που πήρε η ρωσο-τουρκική διένεξη, ενώ το ενεργειακό προβάλλεται ως «οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας».
Κατά τις ίδιες πηγές, η υπερατλαντική δύναμη προωθεί την τροφοδοσία της Ευρώπης με αμερικανικό υγροποιημένο ασβεστολιθικό αέριο. Για τον λόγο αυτό συζητά τη δημιουργία τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα φτάνει (με πλοία) το αέριο, θα επαναεριοποιείται και θα προωθείται στις ευρωπαϊκές χώρες με αγωγό μέσω Βουλγαρίας.
Την επιλογή της Αλεξανδρούπολης είχε συζητήσει με τον κ. Κέρι ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με τις τότε πληροφορίες να μιλούν για μία μεγάλη επένδυση, έως και 20 δισ. στην περιοχή.
Πέραν τούτου, η προώθηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB (ελληνοβουλγαρικός) που επιδιώκει το State Department, καθώς θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση των χωρών της περιοχής από το ρωσικό αέριο, "βρίσκεται σε καλό δρόμο". Κι αυτό διότι το «ρωσικό φλερτ» της ελληνικής κυβέρνησης έπεσε θύμα της ρωσοτουρκικής κρίσης, με ελάχιστες πιθανότητες να προχωρήσει, ακόμη και αν η κρίση μεταξύ των δύο χωρών λήξει.
Το πρώτο βήμα για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, έστω και υπό όρους, θα γίνει την προσεχή εβδομάδα (18 Δεκεμβρίου) στη Σόφια, με τη λήψη και ανακοίνωση της οριστικής επενδυτικής απόφασης.
Να σημειωθεί ότι με κυβερνητικά στελέχη συναντήθηκε προ μηνών στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια Αμος Χοκστάιν, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό ενεργειακό εταίρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης είχε συζήτηση στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας (και αρμόδιο για τις επενδύσεις) Νίκο Παππά.
Κυπριακό - προσφυγικό - ασφάλεια
Για το Κυπριακό παραμένει η "πίεση" των ΗΠΑ προς όλους τους "παίκτες" (Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία-τουρκοκυπριακή πλευρά) για άμεση συμφωνία -άλλωστε η επίσκεψη του κ. Κέρι στη Λευκωσία προηγήθηκε της άφιξής του στην Αθήνα.
Η ίδια πίεση ασκείται για την επίλυση του Σκοπιανού, λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, ενώ το θέμα εντάχθηκε στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων.
Σε περίοπτη θέση θα βρεθεί το προσφυγικό και, κυρίως, το θέμα της ασφάλειας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ενώ αναμένεται να συζητηθεί (εκ νέου) η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της Ελλάδας.
Κατά τα λοιπά, μία θετική αναφορά του κ. Κέρι στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους θα ήταν καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση...