Συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας και όχι η ΕΕ: αυτή την απάντηση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Μουζάλας για το «θέμα Σένγκεν» που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες. Οπως είπε δεν υπάρχει θέμα εξόδου από τη Σένγκεν.
Οπως πρόσθεσε μάλιστα, αυτή η πίεση εντείνεται ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης την Παρασκευή, όπου «θέλουν να μας πιέσουν να δεχτούμε νέα πράγματα για το προσφυγικό».
«Αλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, έχουν σκληρές θέσεις και για το προσφυγικό και για τη χώρα μας, άλλες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, αναγνωρίζουν τη δουλειά μας και είναι αντίθετες με τακτικές όπως ανύψωση φρακτών», τόνισε και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου να αποκρούσει ενωμένη τις επιθέσεις.
Ειδικά για το έγγραφο που κυκλοφορεί, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα κείμενα που κατατίθενται και συζητώνται σε 24ωρη βάση πριν τη Σύνοδο των Υπουργών, προκειμένου η κάθε πλευρά να προωθήσει τις θέσεις της. «Να περιμένετε να δείτε το τελικό κείμενο της Συνόδου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος είπε ότι έχει συχνή επαφή με τον αρμόδιο επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο, του οποίου εξήρε το έργο με τα εξής λόγια: αφενός πρέπει να κινηθεί υπερεθνικά ως Επίτροπος και αφετέρου είναι Ελληνας, πιστεύω όμως ότι καταφέρνει την ισορροπία με μεγάλη τέχνη.
Ο υπουργός έδωσε απαντήσεις για τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους «σκληρούς» της Ευρώπης, λέγοντας:
* Η κυβέρνηση, εγώ προσωπικά και ο πρωθυπουργός, ζητήσαμε την παρουσία της FRONTEX στα σύνορα με τη FYROM, αλλά για να βοηθήσει στην ταυτοποίηση όσων προσφύγων «ξέφυγαν» από τα νησιά και έφτασαν εκεί χωρίς να έχει γίνει αυτή η διαδικασία.
Αρνούμαστε τις άλλες «αρμοδιότητες» που επιχειρούνται να της δοθούν, όπως συλλήψεις και -κυρίως- κοινές περιπολίες στα σύνορα της Ελλάδας και της FYROM.
Για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε από τη συγκέντρωση προσφύγων στην Ειδομένη και την παρεμπόδιση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο κ. Μουζάλας ανέλαβε την ευθύνη, με τη δέσμευση ότι «τώρα αντιμετωπίζεται», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι μια βόλτα κολεγιόπαιδων στο δάσος και πως δεν θα γίνει «ούτε με λουλούδια, ούτε με ξύλο». Εχουμε επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση του θέματος των προσφυγικών ροών, συμπλήρωσε.
* Εχουμε ζητήσει εδώ και δύο μήνες από την ΕΕ να σταλούν στη χώρα τα ειδικά μηχανήματα ταυτοποίησης: «ζητήσαμε 100 μηχανήματα και έφτασαν μόνο 48 εκ των οποίων τα 12 μας τα έδωσε η Γερμανία μετά από διμερή επαφή», είπε.
* Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν θέλουμε συνεργασία με τη FRONTEX: τον Σεπτέμβριο ζήτησα έλθουν 1000 άτομα της FRONTEX για τη διαδικασία στα νησιά. Εχουν έλθει μόνο 40 οι οποίοι μάλιστα... εργάζονται με τα ωράρια των χωρών τους, ενώ οι Ελληνες αστυνομικοί είναι στο πόδι ολόκληρο το 24ωρο.
* Για τις επαναπροωθήσεις: Κάνουμε returns σε χώρες που τις δέχονται (π.χ. στη Γεωργία). Η Τουρκία και το Πακιστάν δεν ανήκουν σ' αυτές.
* Για τα hot spots: αφού αναγνώρισε τη δική του ευθύνη για τις γραφειοκρατικές καθεστερήσεις, παρουσίασε την πορεία προόδου. Στη Μυτιλήνη είναι έτοιμο, στη Χίο είναι προσωρινό, σε Κω-Λέρο θα ολοκληρωθούν μέσα στον μήνα (“με τη βοήθεια του στρατού, για να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατία"), ενώ στη Σάμο αναζητείται εγκατάσταση.
Ο κ. Μουζάλας πάντως διευκρίνισε ότι, έτσι κι αλλιώς, η διαδικασία ταυτοποίησης γίνεται “έστω και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες”. Aνέφερε μάλιστα ότι στη Μυτιλήνη έπρεπε να ταυτοποιηθούν προ ημερών 3.000 πρόσφυγες σε δύο ημέρες.