Ξεχάστε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών, η διαπλοκή κορυφώνει τον πόλεμο απέναντί μας, η κυβέρνηση θα αντέξει και θα κριθεί σε τέσσερα χρόνια.
Αυτά ήταν τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε αντιπολίτευση και «εξωθεσμικά κέντρα», απευθυνόμενος χθες το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το βράδυ, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, "έριξε" και την προειδοποίηση: «Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει».
Με άλλα λόγια, όποιοι επιμείνουν σε άλλα κυβερνητικά σχήματα θα βρουν τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "απέναντι" και, άρα, θα πρέπει να εκβιάσουν νέες εκλογές...
"Τα σκυλιά που ουρλιάζουν"...
Λίγο πριν ανοίξει επισήμως η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα (σ.σ. ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσιάζει σήμερα την πρόταση στον πρωθυπουργό) και με τα περί «οικουμενικής» κυβέρνησης να προβάλλονται νυχθημερόν από τον Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι επιστρέφοντας τα διλήμματα «στη διαπλοκή» και θέτοντας το εξής ένα στους κυβερνητικούς βουλευτές: ή θα αντέξουμε, ή θα πέσουμε.
Κι αυτό, ως απάντηση στην άρνηση της αντιπολίτευσης να δώσει συναίνεση και ως αποτέλεσμα της απόφασης του κυβερνητικού επιτελείου να αποκλείσει (προσώρας;) συνεργασία με την Ενωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη.
Με φράσεις όπως «όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας που για χρόνια κυβερνούσε τον τόπο» και την επίκληση της αραβικής παροιμίας «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά», ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να θωρακίσει τους βουλευτές του κόμματός του.
Οι οποίοι, όμως, όπως φάνηκε από τοποθετήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δέχονται πλέον ασφυκτικές πιέσεις από την κοινωνία για το φορομπαράζ, τα άλυτα εργασιακά ζητήματα και την ανεργία.
Είναι ενδεικτική η επιλογή του πρωθυπουργού να "υποσχεθεί", στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ότι "το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης", η οποία, όπως είπε, "θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα".
Και στη μέση... ο Ολάντ
Αργά το βράδυ υπήρξε διαρροή από κυβερνητική πηγή σύμφωνα με την οποία ο Φρανσουά Ολάντ συζήτησε προχθές με τον κ. Τσίπρα για το ναυάγιο στο Συμβούλιο Αρχηγών ρωτώντας τον: «Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ; Πήγε πάλι με τη ΝΔ;». «Αυτά έχει η πολιτική», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, ενώ -κατά την ίδια πάντα διαρροή- στην ερώτηση του Γάλλου προέδρου εάν πρέπει να παρέμβει (σ.σ. στο ΠΑΣΟΚ), ο κ. Τσίπρας τον παρότρυνε να τον βοηθήσει να αποφύγει «τα εμπόδια του Σόιμπλε».
Η Χ. Τρικούπη αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «λέει ψέματα», ενώ πληροφορίες έφεραν τη Φώφη Γεννηματά έτοιμη να επικοινωνήσει με τη γαλλική πρεσβεία για να διαψεύσει τη διαρροή...
Σαν... τερματοφύλακες πριν το πέναλτι
Οσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι διακατέχονται... από την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το τελευταίο πέναλτι.
Ενα τμήμα τους αντιδρά έντονα στην προοπτική (όποιας...) συνεργασίας με το κόμμα του κ. Λεβέντη, εκτιμώντας ότι η σχετική συζήτηση γίνεται για να "γελοιοποιήσει" την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα άλλο όμως υποστηρίζει την ανάγκη "να πέσουν γέφυρες" προκειμένου να αποδειχθεί εντός κι εκτός συνόρων ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, "σε πείσμα όσων θέλουν να τη ρίξουν".
Αυτό το τμήμα υποδέχθηκε θετικά τη θέση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ότι από τα εννέα σημεία που θέτει προς συζήτηση ο κ. Λεβέντης, "η κυβέρνηση συμφωνεί με τέσσερα-πέντε".
Οι απόψεις διίστανται ακόμη και για τον χρόνο κατάθεσης-ψήφισης του νέου ασφαλιστικού: "Εάν πρόκειται να είναι ανώδυνο, να το ψηφίσουμε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου να τελειώνουμε. Εάν όχι, ας το αφήσουμε για τον Ιανουάριο και βλέπουμε", έλεγαν πολλοί βουλευτές χθες, που αντιμετωπίζουν... με τρόμο την προοπτική να βρεθούν αντιμέτωποι με τους πολίτες στις περιφέρειές τους μέσα στις γιορτές.
Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου επιμένουν στην ανάγκη ψήφισης του ασφαλιστικού μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ώστε αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Οι πιο "προσγειωμένοι" πάντως δεν δίνουν καμία πιθανότητα να βγει αυτό το πλάνο, εξηγώντας ότι οι δανειστές "θα επιμηκύνουν χρονικά τις συζητήσεις", ακριβώς για να καθυστερήσουν αξιολόγηση-χρέος.
Παρατράγουδα...
Κι επειδή η ασάφεια προκαλεί εκνευρισμό, χθες η κυβέρνηση κατέγραψε άλλα δύο παρατράγουδα:
Από τη μία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας καταλόγισε "δειλία" στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επειδή δεν εφάρμοσαν στο σύνολό τους τα μνημόνια που είχαν υπογράψει, "με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική".
Από την άλλη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να εφαρμοστεί... δική του τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα.
Πρόκειται για την τροπολογία-απαίτηση της Κομισιόν να επιστραφούν οι κοινοτικές ενισχύσεις, ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, που παρανόμως είχε δώσει στους αγρότες η κυβέρνηση της ΝΔ (δια του υπουργού της Σωτήρη Χατζηγάκη) στις αρχές του 2009, διαφορετικά η χώρα θα πληρώσει το ποσό αυτό ως πρόστιμο.