Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Παρίσι, η κυβέρνηση μπαίνει σε ρυθμούς ασφαλιστικού, χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην πολύ δύσκολη -όπως όλα δείχνουν- διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Το μεσημέρι της Τρίτης θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -«όχι για να βρούμε... τους έντεκα 'προδότες βουλευτές' που υπάρχουν στο μυαλό του Βασίλη Λεβέντη», όπως σημειώνουν σκωπτικά κυβερνητικά στελέχη.
Η ενημέρωση και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα αφορά τη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στο δημοσιονομικό μέρος, τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και «την κορύφωση της πολεμικής από τη διαπλοκή».
Κατά τις ίδιες πηγές, εφόσον η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε να ορισθεί διακομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διαμορφώσουν από κοινού το προτεινόμενο μοντέλο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της, με βάση την επεξεργασία που έχει ήδη γίνει από τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Σάββα Ρομπόλη.
Η συζήτηση και ο (όποιος) διάλογος θα γίνει στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, δηλαδή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.
Επίσης, «δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε την εκκρεμότητα της ψήφισής της μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όπως θα κάναμε στην περίπτωση της διακομματικής επιτροπής». Η κυβέρνηση, λένε, θα επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό, που ήθελε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες πριν από τις γιορτές, ώστε αμέσως μετά να δρομολογηθεί και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
«Υστατη προσπάθεια να μας ρίξουν»
Οσο για τα σενάρια περί «διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας» επειδή η κυβέρνηση παραπαίει, το Μαξίμου τα διέψευσε εκ νέου χθες μέσω του ΑΠΕ, αλλά με πιο κοφτό και αυστηρό λόγο.
Οπως αναφέρουν πηγές του: «Η ιδέα της οικουμενικής καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις. Τα κέντρα αυτά επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, καθώς αισθάνονται να απειλείται το σύστημα της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε ανεμπόδιστα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του. Τελευταία ελπίδα των κέντρων αυτών είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης καθώς κι η δυσμενέστερη δυνατή για τη χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».
Τα τελευταία 24ωρα, κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούσαν για «κλιμάκωση των επιθέσεων που θα δεχθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός στο επόμενο 30ήμερο, με αιχμή το ασφαλιστικό», καθώς, όπως σημείωναν, «η διαπλοκή και η αντιπολίτευση ξέρουν ότι αν δεν μας ρίξουν τώρα, θα χάνουν διαρκώς έδαφος στη συνέχεια».
Επικαλούνται προς τούτο τη «δηλωτική των προθέσεων» τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά: «Εάν ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι δεν έχει την πλειοψηφία, ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη, να μας το πει, αυτός επέλεξε να κυβερνήσει με αυτή την πλειοψηφία».
Παραπέμπουν μάλιστα σε ανάλογη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου την Παρασκευή και, κυρίως, του Μάκη Βορίδη (για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά).
Οι... 11 προδότες κατά Λεβέντη
Οσο για τον κ.Λεβέντη, τον χαρακτηρίζουν «λαγό» καθώς ζητά επιμόνως το τελευταίο διάστημα τη σύσταση «οικουμενικής» κυβέρνησης, ενώ χθες, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε σε «11 προδότες βουλευτές του Τσίπρα», οι οποίοι θα καταψηφίσουν το ασφαλιστικό.
Γιατί... 11; Διότι «μ' αυτόν τον αριθμό η κυβερνητική δύναμη θα πέσει στους 142 βουλευτές και θα χρειασθούν... οι εννέα βουλευτές του κ. Λεβέντη», απαντούν με διάθεση σάτιρας κυβερνητικά στελέχη. Διαβεβαιώνοντας ότι κυβερνητική σύμπραξη με την Ενωση Κεντρώων δεν θα υπάρξει.
Ο λόγος, συνεπώς, στους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οπως ανέφερε το Euro2day.gr την Κυριακή, στελέχη του Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, αντί να μειωθεί. Και "όχι επειδή θα υπάρξει σύμπραξη με ένα επιπλέον κόμμα", όπως επισημαίνουν. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η σημερινή δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη στο Real.