Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το... στανιό στο Προεδρικό οι αρχηγοί

Πρόταση για διακομματικές από Τσίπρα και νέο άνοιγμα στον Λεβέντη. Αρνείται συζήτηση για το ασφαλιστικό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τακτικισμούς βλέπει η ΝΔ, τονίζοντας ότι ο Πλακιωτάκης δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει για ασφαλιστικό. Στις 12:00 το Σάββατο το ραντεβού.

Με το... στανιό στο Προεδρικό οι αρχηγοί

Τα αναμενόμενα τηλεφωνήματα του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης έγιναν και το ραντεβού για το Συμβούλιο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο έκλεισε για αύριο το μεσημέρι.

Το επόμενο βήμα αναμενεται να είναι ο ορισμός διακομματικών επιτροπών που θα επεξεργαστούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτο προτίθεται να εισηγηθει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς αύριο, καθώς το ζητούμενο του Συμβουλίου δεν είναι η συμφωνία στις λεπτομέρειες, αλλά στην ανάγκη να αναζητηθεί αυτή η δυνατότητα.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τους προέδρους της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, καθώς και με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ήταν ο μόνος που αρνήθηκε την πρόσκληση, ενώ δεν προσκλήθηκε η Χρυσή Αυγή.

Και οι αρχηγοί πάντως που ανταποκρίθηκαν και θα παραστούν αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, ως αναμενόταν, δεν έδειξαν καμία διάθεση συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική, πλην ίσως του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Όπως διαρρέει ο ίδιος, πέρα από την ανάγκη σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης που έθεσε εκ νέου στον πρωθυπουργό, αυτός φέρεται να του έκανε νέα «επίθεση φιλίας». Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, του είπε ότι θέλει να τον συναντήσει και κατ’ ιδίαν και να συζητήσουν τα 9 σημεία που έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ως προϋπόθεση για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αναγνωρίζοντας εμμέσως και ο ίδιος ότι δεν θα δει την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην κυβερνητική προσπάθεια, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους αρχηγούς ότι «δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ' όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Θετική η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών, οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές είναι αυτή τη στιγμή "απολύτως δευτερεύουσας σημασίας", σχολίασε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς να ορίσουν εκπροσώπους για τη σύσταση διακομματικών επιτροπών οι οποίες θα ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όσο και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. 

«Τακτικισμοί και τερτίπια»

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς του κόμματος, με δήλωσή του μετά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για την αυριανή συνάντηση. «Με την πρόσκλησή του ο κ. Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί «η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα θα εκτελέσει τον θεσμικό της ρόλο». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η συμμετοχή μας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα». Ο κ. Πλακιωτάκης, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκειμένου να ενημερώσει τους γαλάζιους βουλευτές και να συναποφασίσουν για την περαιτέρω στάση του κόμματος.

Ωστόσο, πηγές στη ΝΔ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης και του Γιάννη Πλακιωτάκη, εφόσον αποχωρήσει η Φώφη Γεννηματά με αφορμή το ασφαλιστικό. Όπως λένε πηγές της Συγγρού, «δεν έχουμε κανέναν λόγο να συζητήσουμε για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για αμιγώς κυβερνητικό θέμα. Ούτως ει άλλως, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν πρόκειται να πάρει το λόγο για να πει οτιδήποτε για το ασφαλιστικό».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο καταγγέλλουν ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας «υποβίβασε την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στην αρχή μιλούσε για συναίνεση, κατόπιν για διάλογο και όταν πήρε τηλέφωνο τον κ. Πλακιωτάκη, είπε ότι πρόκειται για απλή ενημέρωση.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη ΝΔ δεν διαφωνούν, υπενθυμίζοντας ότι πρώτος ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως στέλεχος του κόμματος, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τον Νοέμβριο του 2014.

«Μόνο για το προσφυγικό»

Αρκετά έντονη φέρεται να ήταν η συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι θα πάει στη σύσκεψη αλλά μόνο για να συζητήσει για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα. Όπως είπε, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο για το ασφαλιστικό. «Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι' αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση», τόνισε η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε συνέντευξή της εξάλλου πριν από λίγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να υποκαταστήσουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης σε μείζονα ζητήματα», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης του καλοκαιριού, πηγαίνοντας σε εκλογές».

«Αρνητικά δείγματα γραφής»

Επιφυλακτικός θα πάει στην αυριανή συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει ως προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε πως έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, η παιδεία και το προσφυγικό, ενώ τον κατηγόρησε πως δεν έχει ειλικρινή διάθεση για διάλογο, αφού καμία πρόταση του Ποταμιού δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση.

Οι «πίσω γραμμές» στο αίτημα Τσίπρα

Οπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν, καθώς οι σχετικές πληροφορίες «έτρεχαν» από το προηγούμενο Σάββατο.

Το επιχείρημα που προβάλλει το Μαξίμου είναι το κλασικό: πάμε για μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αφορά στις επόμενες γενιές και άρα πρέπει να αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

«Πίσω από τις γραμμές», ωστόσο, κρύβονται και οι κάτωθι επιδιώξεις:

- Να εκθέσει «στην κοινωνία» τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν αρνηθούν, μέχρι τέλους, να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Δηλαδή, να αναδείξει την αντίφαση «ψήφισαν τη συμφωνία - αρνούνται να συζητήσουν τα μείζονα που απορρέουν από αυτήν». Πόσω μάλλον, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που ο κ. Τσίπρας «πάει για σκληρή διαπραγμάτευση» στο δημοσιονομικό μέρος του ασφαλιστικού, «προκειμένου να αποφευχθούν επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις». (σ.σ. αναφέρουν ως «ισοδύναμα» την αύξηση των εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων, τη ρήτρα ανάπτυξης και την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων).

Οπερ, το μήνυμα θα είναι ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα δώσουν τη μάχη χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης» -με... πίστωση ή χρέωση αναλόγως του αποτελέσματος.

Συσπείρωση των «153»

- Να "τσιμεντάρει" την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Το σκεπτικό: αφού δεν θα υπάρχουν "μαξιλαράκια" από άλλα κόμματα στην ψηφοφορία στη Βουλή, οι «επίφοβοι» βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) θα κληθούν είτε να υπερψηφίσουν, είτε να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η χθεσινή πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη να ζητήσει, από το βήμα της Βουλής, "παραίτηση Τσίπρα και νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά", εκτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο ότι συνέβαλε στη συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών -κάτι που θα φανεί εάν ισχύει πριν ή στη διάρκεια της ψηφοφορία.

Μαξίμου κατά Mega και «κέντρων»

- Να «δείξει» στους εταίρους ότι... τα «αδελφά» (τους) κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «κινούνται κομματικά και όχι συναινετικά»: εν προκειμένω, το μήνυμα έχει αποδέκτη κυρίως τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν κάνει σαφή τη δυσφορία τους με την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμμένοντας στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (και το Ποτάμι, δευτερευόντως).

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται η άμεση και κοφτή διάψευση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, της πληροφορίας που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, σύμφωνα με την οποία στην κυβέρνηση έχει φτάσει non paper από τους θεσμούς με αίτημα να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν περνά απαρατήρητο ένα ακόμα στοιχείο. Η τοποθέτηση Βενιζέλου σήμερα που πρακτικά θέτει θέμα νέας κυβέρνησης με άλλο πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή (αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία, τότε η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, δήλωσε), η οποία έρχεται μετά την χθεσινή τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη που ζήτησε χθες να παραιτηθεί το Αλέξης Τσίπρας και να αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v