Τη «βέλτιστη εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων» συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Ενέργειας του Ισλαήλ Γιουβάλ Στάινιτς κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ χθες.
Κατά το Μαξίμου, η συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα γίνει «πιο συστηματική» ενόψει της Διακυβερνητικής των δύο χωρών (σ.σ. συνάντηση σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων) που ορίσθηκε για τον Ιανουάριο.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η έτερη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, την οποία προετοίμασε (σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση) ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προ ημερών επίσκεψή του στο Αμμάν.
«Διάδρομος» μεταφοράς αερίου
Οπως προκύπτει από τις χθεσινές επαφές του κ. Τσίπρα στο Τελ Αβίβ, βασική και πάγια επιδίωξη της Αθήνας είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε «διάδρομο» για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Η επιλογή του τουρκικού «περάσματος» σκόνταψε στην όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις εκτιμάται ότι αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο μία τέτοια προοπτική.
Η ελληνική πλευρά προωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια την ιδέα του αγωγού που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω του «διαδρόμου» Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας.
Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας ήταν και παραμένει η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, που θα καθιστά τον εν λόγω αγωγό ως τον πλέον ασφαλή.
Συνεργασία και φονταμενταλισμός
Tην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ επαναβεβαίωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Ιερουσαλήμ.
Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι αναγνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η ανοικοδόμηση της οικονομίας, εξέφρασε όμως την εμπιστοσύνη του στον Ελληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στα οικονομικά πεδία της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας (κυρίως ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, τεχνολογία) πρόσθεσε και τον «βίαιο θρησκευτικό φονταμενταλισμό», λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών η αντιμετώπισή του.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «θετική ανοδική πορεία» των διμερών σχέσεων και για "στρατηγική συνεργασία που έχει μπει σε τροχιά", ενώ εστίασε στην ενεργειακή σύμπραξη για έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στην Παλαιστίνη
Το μεσημέρι (13.00) ο πρωθυπουργός θα περάσει στην Παλαιστίνη.
Πρώτος σταθμός το Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ, όπου θα καταθέσει στεφάνι, ενώ στη συνέχεια θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.