Πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα λάβουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Η απόφαση φέρεται να είναι ειλημμένη από το Μαξίμου, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν την πρόσκληση θα υπογράφει ο Αλέξης Τσίπρας και εάν οι αποδέκτες θα είναι οι αρχηγοί των κομμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει "βολιδοσκόπηση" το επόμενο 48ωρο. Κι αυτό επειδή ο κ. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.
Εάν η ΝΔ επικαλεσθεί το κενό ηγεσίας (μετά τη χθεσινή παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη) και δεν δεχθεί να εκπροσωπηθεί από τον μεταβατικό της πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, τότε θα προκριθεί η άμεση σύσταση διακομματικής επιτροπής, με το κάθε κόμμα να καλείται να ορίσει εκπρόσωπο.
«Το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ είναι σεβαστό, αλλά το ασφαλιστικό δεν μπορεί να περιμένει», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, καθώς μετά την ψήφιση των (περισσότερων) προαπαιτούμενων μέτρων και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το εν λόγω θέμα είναι αυτό που θα κλείσει τον κύκλο της πρώτης αξιολόγησης -ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Σε θέση μάχης
Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν στον εθνικό διάλογο διότι:
Πρώτον, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση "θα αφορά τα επόμενα 30 χρόνια" και συνεπώς απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Δεύτερον, η κυβέρνηση "θα δώσει σκληρή μάχη" με το κουαρτέτο για το δημοσιονομικό μέρος του ασφαλιστικού (όπως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών). Επομένως, το κάθε κόμμα οφείλει να πάρει θέση σε μία διαπραγμάτευση που θα κρίνει "εάν και πόσο" θα περικοπούν οι σημερινές συντάξεις.
Συνεννόηση και για τα "εθνικά", εάν...
Πέραν του ασφαλιστικού, πάντως, η ανάγκη "εθνικής συνεννόησης στα μείζονα" αποκτά νέες διαστάσεις μετά τις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στη "γειτονιά" μας, με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας να οδηγούνται στα άκρα και το ΝΑΤΟ να αποφασίζει έκτακτη Σύνοδο.
Είναι ενδεικτική η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στην ανάγκη συνεννόησης, κατά την παρέμβασή της στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, παραπέμποντας σ' αυτές ακριβώς τις εξελίξεις.