Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομολογείται εθνικός διάλογος «για τα μείζονα»

Οι εξελίξεις στη ΝΔ φρέναραν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Θέμα πρώτο: ένα βιώσιμο ασφαλιστικό. Ακολουθεί μεταρρύθμιση στην Παιδεία και Συνταγματική Αναθεώρηση. «Τελεία και παύλα» στα περί «οικουμενικής». Τι συζητήθηκε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό.

Δρομολογείται εθνικός διάλογος «για τα μείζονα»

Την έναρξη «εθνικού διαλόγου» για μείζονος σημασίας θέματα, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σάββατο (και μετέφερε το Euro2day.gr) ότι, ειδικά για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις αμέσως επόμενες ημέρες. Οταν δηλαδή θα είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία στη ΝΔ για εκλογή νέου προέδρου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλαν φρένο στην προετοιμασία, καθώς – όπως όλα δείχνουν – η «γαλάζια» εκκρεμότητα θα παραταθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές «η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική ωστόσο ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει» έστω και σε επίπεδο διακομματικών επιτροπών, όχι κατ΄ανάγκη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

«Πάμε για ασφαλιστικό 30ετίας»

Κι αυτό διότι στο εσωτερικο της κυβέρνησης φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο διαχωρισμός του ασφαλιστικού: στην άμεση νομοθέτηση του δημοσιονομικού του σκέλους (σ.σ. είναι προαπαιτούμενο) και στην μετάθεση για τις αρχές του νέου έτους της συνολικής μεταρρύθμισης.

«Θέλουμε να αλλάξουμε το απαρχαιωμένο και επιζήμιο ασφαλιστικό σύστημα με ένα άλλο που θα ισχύσει... 30 χρόνια. Αυτό δεν γίνεται μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες και, κυρίως, προϋποθέτει ευρύ κοινωνικό, πολιτικό και επιστημονικό διάλογο», τονίζει στο Euro2day.gr κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Πέραν του ασφαλιστικού, στο τραπέζι της διακομματικής συζήτησης θα βρεθεί άμεσα η μεταρρύθμιση στην Παιδεία και, σε ύστερο χρόνο, η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα περιλαμβάνει και τον νέο εκλογικό νόμο.

Τα σενάρια που εξετάστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τον Γ. Κατρούγκαλο να παρουσιάζει τις δεσμεύσεις του μνημονίου και τις βασικές αρχές της πρότασής του με κυρίαρχη αυτή για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σε χθεσινή του συνέντευξη), με στόχο ή δυνατόν τον σημαντικό περιορισμό των περικοπών στις κύριες συντάξεις. Στον αντίποδα πάντως, περικοπές θα υπάρξουν στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ο κος Κατρούγκαλος παρουσίασε δυο πιθανά σενάρια: α) την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις και β) τη σημαντική μείωση κυρίως των υψηλών με παράλληλα διατήρηση του ΕΤΕΑ.

Μόνο ο Λεβέντης ζητά "οικουμενική"

Η έμφαση σ' αυτές τις διαδικασίες έρχεται (και) ως απάντηση στα περί ... "εδώ και τώρα" κυβερνητικής διεύρυνσης με άλλα κόμματα και, πολύ περισσότερο, στο σενάριο για «οικουμενική» κυβέρνηση, το οποίο, προς το παρόν, προωθείται από τον Βασίλη Λεβέντη της Ενωσης Κεντρώων.

Για το Μαξίμου η παραπάνω συζήτηση θεωρείται ότι «έχει τερματισθεί», με την άρνηση του κ.Τσίπρα και του κυβερνητικού επιτελείου «στον νέο πολιτικό εκβιασμό να είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ετσι κι αλλιώς, αρνητική εμφανίζεται (σ' αυτή τη φάση, τουλάχιστον) η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όπως και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, μάλιστα, ξεκόβει κάθε συζήτηση για παραμονή του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία στην περίπτωση που, για εθνικούς λόγους, σχηματισθεί κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας...

Στο εσωτερικό της ΝΔ, βεβαίως, δεν γίνεται καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή για οποιοδήποτε θέμα δεν αφορά την εκλογή νέου «αρχηγού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v