Χωρίς ανάσα. Σήμερα, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις μετά και την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη και το «όχι» Νικολόπουλου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 2 συν 10 δισ. ευρώ και αρχίζει η μάχη για το επόμενο 1 δισ. ευρώ. Μπορεί τα λεφτά να είναι λιγότερα, τα μέτρα όμως του νέου σετ προαπαιτουμένων σίγουρα δεν θα είναι υποδεέστερα του προηγούμενου πακέτου.
Από το κάδρο της κοινοβουλευτικής δοκιμασίας φεύγουν οι πλειστηριασμοί αλλά έρχονται τα κόκκινα δάνεια, με τουλάχιστον ολίγον (στο καλό σενάριο) από ασφαλιστικό, αυξήσεις στους φόρους των αγροτών, οι οποίοι κατέκλυσαν χθες το κέντρο της Αθήνας, και εκκρεμείς ρυθμίσεις για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια.
Σε εκκρεμότητα άλλωστε παραμένει και το ζήτημα της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος, εγχείρημα το οποίο συνοδεύεται και από τεχνικές δυσκολίες πέραν των πολιτικών προβλημάτων που -ενδεχομένως- γεννά η αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος στο 50%. Νέοι πονοκέφαλοι για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, νέα ξενύχτια στο Χίλτον, όταν με το... καλό επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να τσεκάρουν τις διατάξεις της επόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Το δεύτερο σετ άρχισε από χθες να μορφοποιείται στο Χίλτον, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σήμερα παίρνει τη σκυτάλη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει προγραμματιστεί (ακόμα τουλάχιστον) ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ίσως αύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί ολοκλήρωση αυτού του κύκλου διαβουλεύσεων με την τετράδα Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερ και Τζιαμαρόλι.
Η εκκρεμότητα του επόμενου σετ προαπαιτούμενων είναι μία από τις σημαντικότερες αλλά όχι η μοναδική. Το «πήξιμο» με τα προαπαιτούμενα τα οποία ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή, άφησε πίσω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος με βάση τις συνταγματικές επιταγές θα πρέπει να έχει κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Φέτος, πέφτει Σάββατο.
Ενδέχεται λοιπόν να κατατεθεί Δευτέρα (Eurorgoup), ή αύριο Παρασκευή (EuroWorking Group με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες και εκπροσώπηση από τον Γ. Χουλιαράκη). Ο ακριβής χρόνος κατάθεσής του, μικρή σημασία έχει. Σημασία έχουν τα μεγέθη. Και εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 διατηρείται, αλλά αναμένεται να χαμηλώσει ο πήχης της προβλεπόμενης ύφεσης τόσο για φέτος όσο και του χρόνου.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (ύφεση μόλις 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2015 εν μέσω capital controls) δημιούργησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκίες για χαμηλότερη ύφεση φέτος και του χρόνου (2,3% για φέτος 1,3% για το 2016 έλεγε το προσχέδιο), η οποία απομένει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2016 και κυρίως να επιβεβαιωθεί στην πραγματική οικονομία.