Με τους επικεφαλής των θεσμών συναντάται αύριο, στις 5 το απόγευμα στο κεντρικό ξενοδοχείο που πραγματοποιούνται όλες οι συναντήσεις των τελευταίων μηνών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, η συζήτηση θα είναι γενική, πολιτική και θα αφορά στην ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για τους κεντρικούς άξονες του νομοθετήματος για το ασφαλιστικό.
Με δεδομένη όμως και την χθεσινή απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να "σπάσει" στα δύο το ασφαλιστικό, κατά τη αυριανή συνάντηση είναι πολύ πιθανό να συζητηθούν ποια "κομμάτια" του νομοθετήματος μπορούν (ή πρέπει) να έρθουν πρώτα προς ψήφιση στη Βουλή.
Για παράδειγμα, το δημοσιονομικό σκέλος της εξασφάλισης 700-900 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να μεταχρονολογηθεί, καθώς έως την Παρασκευή θα πρέπει να κλείσει και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016.
Συνεπώς, το επώδυνο κομμάτι της μείωσης των συντάξεων ή έστω του συνδυασμού μείωσης συντάξεων και αύξησης εισφορών, θα περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο. Όπως επίσης και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων θα είναι σίγουρα στο επόμενο πακέτο.
Δεδομένη θεωρείται η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, έως το 2019. Κλειδωμένο θεωρείται και το νέο οργανωτικό σχήμα, με τη δημιουργία ενός Εθνικού υπερ-φορέα Ασφάλισης κάτω από τον οποίο θα κρεμασθούν πιθανότατα ως ειδικοί λογαριασμοί, η επικούριση και τα εφάπαξ.
Αναλυτικά, τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είναι το ύψος και ο τρόπος επιβολής των νέων μειώσεων σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές) σε συνδυασμό με την αύξηση ή όχι των ασφαλιστικών εισφορών, η δημιουργία ενός υπερ-ταμείου, οι αυξήσεις των εισφορών στον ΟΓΑ προκειμένου έως το 2019 να εναρμονιστούν με το ΙΚΑ (σήμερα είναι 7% και πρέπει να φθάσουν στο 20%) και το μέλλον των επικουρικών - εφάπαξ.
Αβέβαιο παραμένει το ποσοστό αναπλήρωσης και το νέο μοντέλο ασφάλισης με την Εθνική και αναλογική σύνταξη καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη το τελικό σχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο.
Άλλωστε, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να προηγηθεί, συνεχώς καθυστερεί με συνέπεια να πάει πίσω και η συζήτηση στο υπουργικό που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.