Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν μετά το Παρίσι

Διερεύνηση τουρκικών προθέσεων «και εκ μέρους της ΕΕ», όπως προκύπτει από την επικοινωνία του με την Α. Μέρκελ. Η «παράλληλη» συζήτηση για τη (μη...) μετεγκατάσταση των προσφύγων μετά το χτύπημα στο Παρίσι. Τετ-α-τετ με Νταβούτογλου το μεσημέρι.

Η ατζέντα στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν μετά το Παρίσι

Οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα (οι πρώτες σε τουρκικό έδαφος ως πρωθυπουργός) γίνονται σε μία «στιγμή» που το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι αλλάζει την οπτική των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στο προσφυγικό -κι ας μη το ομολογούν επισήμως οι ηγεσίες τους.

Το κομβικό στοιχείο του ζητήματος, η μετεγκατάσταση των προσφύγων δηλαδή σε ευρωπαϊκές πόλεις, προσκρούει στον φόβο των κοινωνιών και στην έξαρση των εθνικιστικών δυνάμεων, καθώς η πολιτική ανοικτών θυρών προστίθεται στα θύματα του μακελειού στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ως εκ τούτου, νέα τροπή παίρνει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας με θέμα το προσφυγικό, που σχεδιάστηκε να γίνει την επόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου -αν και, μέχρι στιγμής, δεν θεωρείται δεδομένη.

Ενημέρωση Μέρκελ στον Τσίπρα

Οπως έχει σημειώσει ήδη το Euro2day.gr, ενώ επισήμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντάξει στην ατζέντα της Συνόδου τη μετεγκατάσταση, ανεπισήμως εξελίσσεται μία διαφορετική συζήτηση, που αφορά στην παραμονή των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος κατά κύριο λόγο και στο ελληνικό για όσους περνούν σ' αυτό.

Αυτή η «παράλληλη» συζήτηση γινόταν και πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα -μάλιστα ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα την προηγούμενη Πέμπτη, ζήτησε από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να ενημερώνεται η ελληνική κυβέρνηση για όλες τις διαβουλεύσεις περί του προσφυγικού.

Οπερ και εγένετο μετά τα νέα δεδομένα που προκάλεσε το μακελειό στο Παρίσι: η Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό χθες το μεσημέρι, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε με την τουρκική ηγεσία την Κυριακή στην Αττάλεια, στο περιθώριο των G20. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με τους Νταβούτογλου-Ερντογάν «και εκ μέρους της ΕΕ» ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπως του επιβεβαίωσε χθες η καγκελάριος.

Διερεύνηση τουρκικών προθέσεων

Προ χτυπήματος, η ελληνική θέση ήταν να δημιουργηθούν τα hot spots «απέναντι» και από εκεί να κατευθύνονται οι πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές χώρες βάσει των συμφωνιών για τον αριθμό που θα υποδεχόταν η καθεμία. Δηλαδή, η Τουρκία να θεωρείται «πύλη εξόδου» και η Ελλάδα «ένας από τους σταθμούς του ευρωπαϊκού διαδρόμου».

Πλέον, ο κ. Τσίπρας «θα κινηθεί διερευνητικά», ενώ συνεργάτες του τονίζουν πως οι συζητήσεις του με την τουρκική ηγεσία «θα αναδείξουν τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας».

Μεταξύ άλλων, θα επαναλάβει την πρότασή του να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς τη γειτονική χώρα: τυπικά, για τις ανάγκες καταγραφής-μετεγκατάστασης, ουσιαστικά για καταγραφή-παραμονή, στην περίπτωση που η ΕΕ ανάψει κόκκινο φως στη μετεγκατάσταση.

Για το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας (για το οποίο πιέζει η Τουρκία) ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι θετικός, με τη διευκρίνιση ότι αυτό πρέπει να γίνει "εντός συμφωνημένου πλαισίου". Κυρίως, να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Κύπρου.

Το τετ-α-τετ με τον κ. Νταβούτογλου έχει προγραμματισθεί για τις 12 μ., ενώ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η ώρα της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v