Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονόδρομος για κυβέρνηση η συμφωνία «ως αύριο»

Η ανακεφαλαιοποίηση πιέζει για άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Στόχος συμφωνία σήμερα, ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Δευτέρα η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ. Τι χωρίζει τις δύο πλευρές στους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια. Νέος κύκλος επαφών.

Μονόδρομος για κυβέρνηση η συμφωνία «ως αύριο»

Το νέο πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμούντα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή και θα ψηφισθεί μέχρι την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτή τη διαβεβαίωση δίνουν κυβερνητικά στελέχη, παραπέμποντας στον αρχικό σχεδιασμό για ψηφοφορία εντός της εβδομάδας αλλά απαντώντας και στο διαφαινόμενο αίτημα των δανειστών να ψηφιστούν τα μέτρα πρωτού εκταμιευτούν τα χρήματα (σ.σ. βάση προγραμματισμού αυτό θα γίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου σε συνεδρίαση του δ.σ. του ESM στο περιθώριο του προγραμματισμένου Eurogroup. Θα έχει προηγηθεί EWG που θα δώσει την έγκριση).

Τούτο σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί «μέχρι αύριο, έστω και τα ξημερώματα», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, ενώ για αύριο το πρωϊ προγραμματίζεται το EWG. Οπως εξηγεί, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Κατά τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Μαξίμου περιελάμβανε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ομολόγους (Μέρκελ-Ολάντ) και αξιωματούχους (Γιούνκερ) το Σαββατοκύριακο για πολιτική λύση. Σχεδιασμός που, φυσικά, ανατράπηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξουν επαφές («όχι με τον Γάλλο πρόεδρο», βεβαίως), εάν διαπιστωθεί τέλμα στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο.

Το νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας και συνεχίζεται λίγο μετά τις 17:30.

Από το γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας πέρασε και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που αναμένεται να «αντικατασταθεί» από τη φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο στο ζήτημα, που η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι έχει κλείσει, υπήρξαν ενστάσεις από τους δανειστές, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να καλείται να προσκομμίσει συμπληρωματικά στοιχεία. Δεν πρόκειται να τα χαλάσουμε για τον ΦΠΑ, σχολίασε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Οπως διαμηνύουν, πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες το αυριανό EWG πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε έγκριση της εκταμίευσης, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να περιμένουν πρώτα την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή και μετά να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση. Τούτο σημαίνει ότι πιθανότατα θα γίνει νέο EWG στα τέλη της εβδομάδας.

«Ηδη υποχωρήσαμε»

Η «μάχη» δίνεται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Πλέον, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προστασία του 58% των δανειοληπτών, ενώ η αρχική κυβερνητική πρόταση αφορούσε το 88%.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας, από την προεκλογική περίοδο κιόλας, μιλούσε για προστασία από τους πλειστηριασμούς «των πραγματικά οικονομικά αδυνάμων» και άρα, «δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα ενταχθούν στην προστασία οι μη συνεπείς έχοντες».

Ως προς τα επιχειρηματικά, η κυβέρνηση επιμένει στη «διάσωση» των μικρομεσαίων επιχειρηματιών-δανειοληπτών από την πώληση των δανείων τους σε distress funds, με τη διαπραγμάτευση να αφορά, καταρχήν, το όριο του δανείου κάτω από το οποίο αυτό δεν θα περάσει στα funds. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα προβληματικά δάνεια θα ενεργοποιηθεί ο νόμος Δένδια. 

Που οδήγησε η χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής 17ωρης συνάντησης, που ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας φάνηκε ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δανείων και δη των επιχειρηματικών και η πώλησή τους στα distress funds αλλά και τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας φυσικών προσώπων παραμένουν. Κάτι που έγινε εμφανές και από την ανάγκη να υπάρξει χθες έκτακτη τρίωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η ελληνική γραμμή.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτει το 58% των κόκκινων στεγαστικών δανείων παρέχοντας δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς και στα μεσαία οικονομικά στρώματα. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεργάσιμος και να καλύπτει μια σειρά από κριτήρια τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές. Μεταξύ των κριτηρίων που συζητούνται και μένει να συμφωνηθούν είναι η αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα τεθεί κανένα κριτήριο ένταξης στο "νόμο Κατσέλη" που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας ,αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που "θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες".

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητείται να μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ' ένα χρόνο, κάτι που δεν θα προκαλέσει κατάρρευση των τιμών ούτε και κοινωνική έκρηξη.

Πάντως σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει για την προστασία από τον πλειστηριασμό των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων, που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Σημείο τριβής η πώληση δανείων στα distress funds

Την ίδια ώρα, λύση αλλά και συμφωνία με τους δανειστές αναζητείται και για τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.

Η γραμμή των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά, και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτικά. Θέση που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά αποκλειστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα.

Ήδη πάντως υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια για δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα ξένα funds βρίσκονται εδώ και καιρό στην Αθήνα πραγματοποιώντας επαφές με τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v