Τα κριτήρια που θα προστατεύουν την κύρια κατοικία και της «μεσαίας» τάξης από τον πλειστηριασμό καθώς και η συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων είναι οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της 17ωρης(!) διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, που ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας και θα συνεχιστεί στις 2 το μεσημέρι. Στόχος η συμφωνία να επιτευχθεί πριν από το EWG, που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε ότι θα γίνει την Τρίτη. Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter χθες το μεσημέρι έκανε λόγο για «πρόοδο» που έχει συντελεστεί.
Οπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας υπάρχει σύγκληση για την προστασία του 25% της κυρίας κατοικίας των αδυνάτων, κάτι που ήταν απαίτηση των θεσμών.
Ο στόχος όμως της ελληνικής πλευράς είναι η προστασία να φθάνει -με κάποια κριτήρια που θα μπουν- έως και το 58% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ώστε η ομπρέλα να καλύψει και τα μεσαία στρώματα.
Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που «θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες» σε αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα milestones, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή έχει επέλθει συμφωνία. Πρόκειται για θέματα όπως η διακυβέρνηση των τραπεζών και ο ρόλος του ΤΧΣ.
Το πέρασμα από το Μαξίμου
Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για περίπου 3 ώρες, προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Αργότερα από το οικονομικό επιτελείο έγινε γνωστό ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά τον "νόμο Κατσέλη" και τα επιχειρηματικά δάνεια. Οπως αναφέρθηκε:
* Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
* Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
* Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
* Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ' ένα χρόνο.
* Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον "νόμο Κατσέλη" που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Σε ό,τι αφορά συνολικά τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η γραμμή των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά, στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds, ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, δεν θα υπάρξει νομοθέτημα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά η χάραξη μιας στρατηγικής. Αντιθέτως, με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.