Πού βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τις 100 δόσεις

Νέο ραντεβού με τους θεσμούς το μεσημέρι, αναζητώντας «έντιμο συμβιβασμό» για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια. Στόχος για EWG το μεσημέρι της Κυριακής. Κλειδώνει η συμφωνία για τις 100 δόσεις. Με τέλος στα τυχερά παιχνίδια αποφεύγεται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση. «Θα κλείσουμε» αισιοδοξούν στο οικονομικό επιτελείο.

Πού βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τις 100 δόσεις

Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι στην Αθήνα κυβέρνηση και δανειστές θα αναζητήσουν τον έντιμο συμβιβασμό στα ανοικτά θέματα. Στόχο να κλείσουν τα μέτωπα, ώστε την Κυριακή να συνεδριάσει το EuroWorking Group και η Δευτέρα να βρει τα book building των τραπεζών με πλήρως αποσαφηνισμένο σκηνικό.

Το πρωί του Σαββάτου έγινε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο η οποία απασχόλησε και το θέμα της τρομοκρατίας καθώς σε αυτή μετείχε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να είναι μαραθώνια. Σύμφωνα με τον
υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη έχει καθοριστεί για τις 2 το μεσημέρι. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσουμε τη συμφωνία με τους δανειστές σημειώνοντας χαρακτηριστικά "υπάρχει περίπτωση να μην κλείσουμε; Θα κλείσουμε". Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα σήμερα συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο. Την αισιοδοξία του εξέφρασε εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στόχος της Αθήνας είναι να συνεδριάσει το EuroWorking Group το μεσημέρι της Κυριακής, τόνισε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση κυβερνητικές πηγές κατέγραψαν τα ζητήματα της που έκλεισαν. Ανέφεραν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τις 100 δόσεις αλλά και στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με τα ισοδύναμα να τροφοδοτούνται από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι έχει κλείσει η κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα και οι παραμετρικές αλλαγές σχετικά με το ΤΧΣ και τις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι η διαπραγμάτευση που τώρα εστιάζει στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο το βράδυ, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχίζονται προκειμένου να κλείσει το νέο σετ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση του επόμενου ενός δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα της κατάργησης του αγγελιόσημου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να το εντάξει στις αλλαγές της επόμενης δέσμης προαπαιτούμενων, επιχειρώντας έως τότε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων ή ευρύτερα παρεμβάσεων που θα μειώσουν τις επιπτώσεις.

Επισήμως οι δανειστές δεν έχουν βάλει στο τραπέζι αυτή την ώρα θέμα άμεσης κατάργησής του αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «το γυροφέρουν».

Η λύση για τις 100 δόσεις

Στο μέτωπο των εκατό δόσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στην επιμονή της τρόικας να χάνεται η ρύθμιση των εκατό δόσεων από οφειλέτη ο οποίος καθυστέρησε έστω και μία ημέρα να πληρώσει τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση και το περιθώριο των τριάντα ημερών που ψήφισε η κυβέρνηση, επιλέχθηκε η μέση οδός. Προς το παρόν παραμένει το διάστημα των 30 ημερών (από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή) αλλά το διάστημα αυτό θα σβήσει σταδιακά με δύο ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους. Το χρονικό περιθώριο, πριν φτάσει στη μία ημέρα, θα περιοριστεί σε 20 και 10 ημέρες.

Παράλληλα όμως, η τρόικα επιτέλους κατάλαβε ότι στο οικονομικό περιβάλλον το οποίο κινούνται τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι -απαραίτητα- μπαταχτσής όποιος καθυστερεί μια δόση της ρυθμισμένης οφειλής του και δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες, μια φορά το εξάμηνο να είναι ανεκτή η καθυστέρηση έως και 30 ημέρες μίας δόσης.

Περάστε προκαταβολικά

Μεγάλη σημασία απέδωσαν οι δανειστές στην αλλαγή νοοτροπίας την οποία θέλουν να εμφυσήσουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλουν να φτιάξουν κουλτούρα πληρωμών, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και στο πλαίσιο αυτό επέμειναν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων (έως 24 υπό προϋποθέσεις), πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη. Όποιος δηλαδή διαπιστώνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εμπρόθεσμα μια τρέχουσα φορολογική του υποχρέωση να μπαίνει στη ρύθμιση των 12 δόσεων προκαταβολικά.

Σήμερα, η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου.

Οι πλειστηριασμοί 

Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς η διαπραγμάτευση εστιάζει στο εισοδηματικό κριτήριο αλλά και το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Ενα ακόμη «γκρίζο» σημείο είναι πώς θα "κλειδώσει" ο συντελεστής επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει ένα από τα βασικά κριτήρια για την προστασία, που είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια κυμαίνεται στα επίπεδα των 30.000 ευρώ, το οποίο θα καθορίζεται με βάση έναν συντελεστή επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που ανέρχονται στις 16.160 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο συντελεστής, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας, θα είναι για το πρώτο έτος 1,7, το 2016 θα πέσει στο 1,6 και στο 1,5 το 2017, κατεβάζοντας έτσι το εισοδηματικό κριτήριο στα επίπεδα των 25.000 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση ενός σταθερού συντελεστή στο 1,6, ο οποίος θα ισχύσει όλη την τριετία.

Την ίδια ώρα, το όριο που δέχεται η ελληνική πλευρά για την αντικειμενική αξία του ακινήτου έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια και το σύνολο των οφειλών στις 200.000 ευρώ.

Ωστόσο τα αγκάθια για το οικονομικό επιτελείο δεν εξαντλούνται εδώ. Η συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (επιχειρηματικών, καταναλωτικών κ.ά.) είναι ένα μεγάλο μέτωπο, δεδομένης και της πίεσης που ασκείται για να πωληθούν δάνεια σε distress funds, μια λογική την οποία αποκρούει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v