Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζει 300 εκατ. στην ανακεφαλαιοποίηση το IFC

Κίνηση με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και μήνυμα κινητοποίησης προς τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ετοιμάζεται μελέτη για τα κόκκινα δάνεια, πιθανή η διενέργεια έρευνας και για το φορολογικό σύστημα.

Βάζει 300 εκατ. στην ανακεφαλαιοποίηση το IFC

Με 300 εκατ. ευρώ προτίθεται να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Παγκόσμια Τράπεζα, κατανέμοντας το συγκεκριμένο ποσό και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού οριστικοποίησε το ύψος της συμμετοχής του, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω του IFC, δηλαδή του βραχίονα που βάσει καταστατικού υποστηρίζει τον ιδιωτικό τομέα.

Το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται την Αθήνα είχε ήδη προαναγγείλει την πρόθεσή του μετά την προχθεσινή συνάντηση με τον υπ. Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη. Η επίσημη κίνησή του συνοδεύει αντίστοιχη απόφαση της EBRD για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με 250 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ομόσταβλου οργανισμού IFC συμμετείχαν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας τις δράσεις του και τις δυνατότητες υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος του IFC με έδρα την Ουάσινγκτον, εξήγησε πως η απόφαση υποστήριξης του ελληνικού πιστωτικού συστήματος αποτελεί μια έμπρακτη προσπάθεια κινητοποίησης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται ότι τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το IFC υποστηρίζουν κατά βάση αναδυόμενες οικονομίες. Η ενεργοποίησή τους στη συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί μια καταστατική εξαίρεση, η οποία επιβλήθηκε δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Πέραν της εισφοράς κεφαλαίων, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφερε κατά τις επαφές της με την ελληνική κυβέρνηση και τεχνοκρατική βοήθεια. Σε πρώτη φάση αναμένεται να διενεργήσει σχετική μελέτη για την ανταποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σειρά υπό ανάπτυξη κλάδων όπως για παράδειγμα τα logistiscs.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, κατά τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση κυρίαρχο ζήτημα ήταν τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρθηκε να παράσχει τεκμηριωμένη μελέτη και τεχνοκρατική υποστήριξη στην προσπάθεια τακτοποίησής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v