Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση αλλά και φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Ποιες είναι οι κρίσιμες αλλαγές για 100 δόσεις, συντάξεις και ΣΔΟΕ.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ενεργειακές διατάξεις αλλά και θέματα που αφορούν τη φορολογία των αγροτών και συνταξιοδοτικά. Θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι μέχρι την ψήφισή του θα έχει βρει λύση σε ακανθώδη θέματα όπως αυτό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αυτό για τα φαρμακεία.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Η συγκεκριμένη οδηγία που θεσμοθετεί τους εθνικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στη θητεία του προηγούμενου υπουργού, Παναγιώτη Λαφαζάνη, χωρίς όμως να προλάβει να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι λόγω της μη εφαρμογής των όρων της κοινοτικής οδηγίας, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο, με πρόστιμο ύψους 29.145 ευρώ για κάθε μέρα μη εφαρμογής. 

Το ασφαλιστικό

Στο πρώτο άρθρο του το σχέδιο νόμου έρχεται να αλλάξει διάταξη που ψηφίστηκε με τον προηγούμενο νόμο 4337, όπως αυτός ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όπως αναφέρει και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ορίζεται ότι ο νόμος 3865 που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στον δημόσιο τομέα (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για το δημόσιο) εφαρμόζεται και για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχώρησαν από την υπηρεσία από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και 31 Αυγούστου 2015, όπως ίσχυε και πριν την ψήφιση του 4336/2015.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από λίγες ώρες, από το υπουργείο Εργασίας ορίζεται ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ισχύει για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς και για όσους είχαν θεμελιώσει έως το τέλος του 2014, αλλά κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Στην πράξη, η πρόθεση του νομοθέτη είναι να εφαρμοστεί και στο δημόσιο ό,τι ισχύει και διευκρινίζεται με την εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, και στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ισχύει για όλους όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για αυτούς που είχαν θεμελιώσει έως το τέλος του 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά.

Διασώζονται όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως το 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2015, των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστεί με τον παλαιό τρόπο.

Τα φορολογικά

Στο φορολογικό πεδίο, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μικροπαρεμβάσεις, χωρίς να αγγίξει το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Προβλέπει αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς μπίρας (3,2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), αποσαφηνίζει ότι την 1η Οκτωβρίου 2016 καταργείται πλήρως η επιστροφή φόρου για το αγροτικό ντίζελ και ορίζεται ότι οι υποθέσεις οι οποίες θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ αντί για 3.500 μπορεί να φτάσουν έως τις 4.020.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

1) Ο ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία αυξάνεται από 66 ευρώ σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο νέος συντελεστής ισχύει για την περίοδο από 1/10/2015 έως 30/09/2016. Από αυτή την ημερομηνία και μετά η απαλλαγή θα καταργηθεί πλήρως, καθώς ο φόρος θα ανέλθει στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.

2) Η αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για την μπίρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιία των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τις 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Ειδικότερα, αυξάνεται από το 50% στο 55% του κανονικού συντελεστή ΕΦΚ για παραγωγή από 15.000 έως 50.000 εκατόλιτρα, στο 60% του ισχύοντος συντελεστή για παραγωγή από 50.000 έως 100.000 εκατόλιτρα και στο 75% του κανονικού συντελεστή για παραγωγή από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Στο 50% του κανονικού, παραμένει ο συντελεστής για τα ζυθοποιία που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τις 15.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

3) Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 η απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με όλες τις συνέπειες της ρύθμισης αυτής (αναστολή συμψηφισμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του Μεγάρου για οφειλές του, μη υπολογισμός τόκων και προστίμων για χρέη από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου κ.λπ.). Η προηγούμενη παράταση έληξε στις 31 Αυγούστου 2015.

4) Απαλλάσσεται η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να εισπράξει απαιτήσεις της από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.

5) Για τον υπολογισμό του περιουσιακού κριτηρίου βάσει του οποίου οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους έως 5.000 με τις 100 δόσεις θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο, θα ισχύσουν οι τιμές των ακινήτων που υπολογίζονται για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν μικρές αποκλίσεις από τις «κανονικές» αντικειμενικές.

6) Προβλέπεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ αυξάνεται από 3.500 σε 4.020 ο αριθμός των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

 

*Δείτε στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» την αιτιολογική έκθεση και το Σχέδιο Νόμου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v