Κλωστές: Η κρίση, οι ελπίδες και η προσδοκία

Ορισμένοι βλέπουν ”φως στο βάθος του τούνελ”, ωστόσο στις νηματουργίες επικρατεί έντονος προβληματισμός και για τη νέα σεζόν που ξεκινά το φθινόπωρο. Το ζήτημα είναι πόσο μπορεί να δικαιολογηθεί το rebound που εμφανίζουν στο ταμπλό οι μετοχές του κλάδου.

Κλωστές: Η κρίση, οι ελπίδες και η προσδοκία
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ορισμένοι βλέπουν ”φως στο βάθος του τούνελ”, ωστόσο στις νηματουργίες επικρατεί έντονος προβληματισμός και για τη νέα σεζόν που ξεκινά το φθινόπωρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ζήτημα είναι πόσο μπορεί να δικαιολογηθεί το rebound που εμφανίζουν στο ταμπλό οι μετοχές του κλάδου. Πολλά έχουν γραφτεί τελευταία για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, όπως ότι:

- Στην ελληνική αγορά υπάρχει τάση επιστροφής από τα ανώνυμα προς τα επώνυμα προϊόντα.

- Κάποιες μονάδες που ”μετανάστευσαν” στα Βαλκάνια αρχίζουν να επιστρέφουν πίσω, εξέλιξη που λέγεται ότι θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

- Οι επώνυμοι οίκοι του εξωτερικού έχουν επικεντρωθεί σε σημαντικό βαθμό στις ελληνικές εταιρίες για τις προμήθειές τους, λόγω της καλής ποιότητας των προϊόντων τους και των γρήγορων χρόνων παράδοσης.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι και στις τρεις αυτές προτάσεις δεν υπάρχει κάποια δόση αλήθειας.

Και όλα τα παραπάνω έρχονται στο ταμπλό της Σοφοκλέους να συνδυαστούν με τα εξής γεγονότα:

Πρώτον, οι χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων εταιριών είναι από λίγο έως και πάρα πολύ χαμηλότερες των ιδίων κεφαλαίων τους (P/BV χαμηλότερο της μονάδας). Και δεύτερον, η αξία των χρηματιστηριακών ”οχημάτων” έχει αυξηθεί σημαντικά και αρκετές είναι οι εταιρίες που δρομολογούν την είσοδό τους διά της πλαγίας οδού (π.χ. η ΣΑΟΣ Ναυτιλιακή μέσω του Γκάλη, το Καζίνο της Ξάνθης μέσω της Vivere κ.λπ.).

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες υπήρξε σημαντική άνοδος στις αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Και το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η άνοδος είναι δικαιολογημένη και διατηρήσιμη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες τονίζουν ότι με εξαίρεση 2 - 3 μετοχές του κλάδου το ζητούμενο για τις υπόλοιπες είναι: πρώτον, να μην καταγράφουν ζημίες προ αποσβέσεων -έτσι ώστε να πείθουν ότι μπορούν να έχουν συνέχεια- και δεύτερον και κυριότερο, να συνεχιστεί το θετικό κλίμα στο Χ.Α. κι έτσι να αυξηθούν περαιτέρω οι αποτιμήσεις των ”οχημάτων”.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, συνεχίζουν, που πολλές εισηγμένες του κλάδου διαπραγματεύονται με κεφαλαιοποίηση 9 - 13 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν είναι τυχαίες οι μεγάλες πτώσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν οι περισσότερες μετοχές του κλάδου, όταν το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκε το κλίμα στη Σοφοκλέους.

Από τη μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα εξής:

- Βελτίωση στις επιδόσεις των βαφείων-φινιριστηρίων, όπου ακόμη και όταν το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα αρχίζει από ”συν”, αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο. Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο καλύτερα εμφανίζονται οι εταιρίες Τεξαπρέτ και ΕΛΦΙΚΟ, ενώ αντίθετα η Maxim Περτσινίδης υποχρεώθηκε σε ζημίες ανάλογες των περυσινών.

- Ικανοποιητική κερδοφορία, που υπό από ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει ορισμένες εταιρίες και σε ελκυστικούς δείκτες P/E, όπως για παράδειγμα τη Fieratex και τη Μινέρβα.

- Στις κλωστοβιομηχανίες, ο όμιλος Μουζάκη συνεχίζει να αντέχει στη συγκυρία, την ώρα που στα ακίνητά του περιλαμβάνονται υψηλές υπεραξίες.

- Η Ελληνική Υφαντουργία εξειδικεύεται στα νήματα denim και επηρεάζεται από την εκάστοτε πορεία της ζήτησης για τα συγκεκριμένου τύπου νήματα.

- Δυσμενέστατα αποτελέσματα στον χώρο της νηματουργίας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου, τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε συμμετοχή στη Σοφοκλέους.

Πώς κινούνται οι ”μεγάλοι”

Η Επίλεκτος υποχρεώθηκε σε μεγάλες ζημίες κατά τη χρήση που έληξε τον Ιούνιο.

Η ουσία είναι ότι η εταιρία τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν ακολούθησε πολιτική μείωσης μεγέθους και αναδίπλωσης στη δυσμενή συγκυρία, αλλά και αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα κερδίζοντας μερίδια αγοράς.

Από τη μια πλευρά αυτό της δίνει τη δυνατότητα για ισχυρότατο rebound στην περίπτωση που τα πράγματα στον κλάδο βελτιωθούν, από την άλλη πλευρά όμως αυξάνονται ο κίνδυνος και οι ζημίες σε δύσκολες περιόδους όπως η τρέχουσα.

H επέκταση στα φωτοβολταϊκά πάρκα θα αργήσει να επιδράσει στα αποτελέσματά της (ίσως ο πρώτος τζίρος έρθει μέσα στο 2008), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των αιτήσεων.

Στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία παίζεται το στοίχημα της αναδιάρθρωσης υπό το management του κ. Βατίστα και της αναδιάρθρωσης του δανεισμού στην οποία -με όρους- συμφώνησαν οι τράπεζες.

Στον εισηγμένο όμιλο δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο σύμφωνα με το business plan, θετικό EBITDA προβλέπεται να προκύψει το 2008 και θετική καθαρή κερδοφορία από το 2010. Και αυτά, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους στόχους.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου καταφέρνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα: στον χώρο της νηματουργίας να μην υποχρεώνεται σε αρνητικό αποτέλεσμα προ αποσβέσεων και αυτό να της εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και, μέσω του μηδενικού της δανεισμού και των υψηλών διαθεσίμων της, να έχει δρομολογήσει την περαιτέρω επέκτασή της στον χώρο της εμπορίας ενδυμάτων, μέσω της θυγατρικής της Polaris.

Η στροφή έχει ξεκινήσει από πέρυσι και μια καλή ”πρόγευση” για το τι θα μπορούσε να προκύψει από το εγχείρημα θα φανεί στο β΄ εξάμηνο, ανάλογα με το αποτέλεσμα του δειγματισμού για τις παραγγελίες του 2008. Στόχος είναι το 2008 η Polaris να σημειώσει break even και από το 2009 να εισέλθει σε κερδοφορία.

Η Βαρβαρέσος μέσω των επενδύσεών της και των κινήσεών της για περικοπές κόστους αναμένει φέτος καλύτερη χρονιά, ωστόσο είναι αμφίβολο πόσο θα αποφύγει και αυτή τη χρονιά μία ακόμη ζημιογόνο χρήση.

ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

Το πολύ ”χαλαρό” δολάριο έχει εξουθενώσει τις ελληνικές νηματουργίες, καθώς καθηλώνει τις τιμές των νημάτων προς τα κάτω και παράλληλα καθιστά φθηνότερα όλα τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (νήμα, ρούχα και υφάσματα) που προέρχονται από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Και, πέραν αυτού, το τελευταίο δωδεκάμηνο παρατηρείται εντονότατη στροφή από τα βαμβακερά νήματα προς τη βισκόζη, με αποτέλεσμα η τιμή του νήματος να μην μπορεί να ”ανασάνει”.

Έτσι εξηγούνται οι μεγάλες απώλειες των ελληνικών νηματουργιών από τον περυσινό Οκτώβριο έως σήμερα.

Πόσο όμως θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τα πράγματα τη νέα περίοδο που θα αρχίσει το προσεχές φθινόπωρο; Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει.

Ωστόσο, μεταξύ των παραγόντων του κλάδου επικρατεί ένα κλίμα για κάτι καλύτερο, όμως αυτό το ”κάτι” πολύ δύσκολα θα είναι σημαντικό. Η αισιοδοξία αυτή οφείλεται στους παρακάτω κυρίως παράγοντες:

1. Η ποιότητα του περυσινού βαμβακιού ήταν η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας λόγω των έντονων βροχών του φθινοπώρου, προκαλώντας μεγάλες φύρες στις νηματουργίες. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος.

2. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι το βαμβάκι θα ξεκινήσει τη νέα εκκοκκιστική περίοδο στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, οπότε αν τα περιθώρια κέρδους των νηματουργιών είναι υψηλότερα, αυτό μπορεί να προέλθει από αύξηση της τιμής του νήματος.

Παρά τη σημερινή χαμηλή ζήτηση για νήμα, ορισμένοι δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς οι πελάτες των νηματουργιών είναι ”στεγνοί” από αποθέματα και η προτίμησή τους προς τη βισκόζη πολύ πιθανόν να μειωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v