Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια έως €25.000 προς ΜμΕ υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Δάνεια έως €25.000 χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και αυστηρά κριτήρια, αλλά και προχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων περιλαμβάνει το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των Μικρομεσαίων. Κομβικός ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα είναι έτοιμη το πρώτο τετράμηνο του 2016.

Δάνεια έως €25.000 προς ΜμΕ υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Μικροπιστώσεις, δάνεια έως 25.000 ευρώ, επέκταση κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50%, πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 36 δόσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα τα διαχειριστούν, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι φορείς (πλην των Συστημικών Τραπεζών), όπως η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα -το πρώτο τετράμηνο του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία της- και άλλοι μη Τραπεζικοί Οργανισμοί και θα αφορούν:

-Μικροπιστώσεις επιχειρήσεων, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο εργαλείο ανάπτυξης και περιορισμού της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα.

-Δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις υψηλής εξασφάλισης και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια αξιολόγησης του δανειολήπτη. Αυτά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε να ενισχυθούν πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς να στηριχτούν άνεργοι και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή να εξελίξουν μια υφιστάμενη.

-Παροχή εγγυήσεων των κεφαλαίων κίνησης προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τους προμηθευτές τους με μειωμένο χρηματοοικονομικό κόστος.

-Προχρηματοδότηση Επενδυτικών Σχεδίων Επιχειρήσεων αμέσως μετά την ένταξή τους για χρηματοδότηση στα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λαμβάνουν το ισόποσο της επιχορήγησης (εφόσον το επιθυμούν) με εκχώρηση της απόφασης ένταξης και με μόνη εγγύηση το αντίστοιχο ποσό από τα κονδύλια του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ, υπό τον όρο της άμεσης υλοποίησης του έργου.

· Στο σκέλος της φορολογίας το Πρόγραμμα προβλέπει:

-Μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όσες επιχειρήσεις εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης.

-Σταδιακή κατάργηση ειδικών εισφορών στο πλαίσιο ενός δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος.

-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Μέχρι την κατάργησή του, εφαρμογή απαλλαγής για τα πρώτα πέντε χρόνια από την ίδρυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Αναδρομική διακοπή ανενεργών επιχειρήσεων (από το 2009) με σωρευτική ισχύ κριτηρίων μη λειτουργίας. Απαλλαγή κάθε πρόστιμου που έπεται της διακοπής, με καταβολή τέλους διακοπής. Ρύθμιση των στοιχείων του ενεργητικού των παραπάνω επιχειρήσεων.

-Πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 36 δόσεις υπό προϋποθέσεις για όλες τις οφειλές.

-Επέκταση των κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% (ενδεικτικά 13% από 26%) για τα πρώτα 5 χρόνια και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

-Επιτάχυνση επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

-Σύστημα "μεταφοράς" του χρέους μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενου, ώστε να ισορροπήσουν τα προβλήματα χρεών - συμψηφισμού που υπάρχουν σήμερα.

· Μείωση του γραφειοκρατικού κόστους με δράσεις της Γ.Γ. Βιομηχανίας, και των Υπουργείων Οικονομίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση της απλοποίησης της αδειοδότησης, ελαχιστοποίησης των σημείων επαφής με τη δημόσια διοίκηση και χρήση της τεχνολογίας για όσο το δυνατόν απλούστερες ηλεκτρονικές διαδικασίες σχετικές με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

· Ενίσχυση του ανταγωνισμού και καταπολέμηση των καρτέλ με θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016 αναμένεται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αρχικά θα έχει κάτω από στην ομπρέλα της το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ.

Η δημιουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού οργανισμού θα διαδραματίσει, όπως σημειώνεται

- στη βελτιστοποίηση της απορροφητικότητας και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων,

- στην ενισχυμένη συμμετοχή της Ελλάδας στο "Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη" (σχέδιο Juncker),

- στην ανάπτυξη συνεργιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, και

- στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες, και θα στηριχτεί η πρωτογενής παραγωγή, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και η συνεταιριστική οικονομία.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο σχεδιασμός για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνει και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος θα στοχεύει μεταξύ των άλλων στην ενίσχυση υφιστάμενων παραγωγικών δομών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v