Καθαρή εντολή πλειοψηφίας ζήτησε από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Kontra το βράδυ της Πέμπτης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας, "με τους δικούς μας προγραμματικούς όρους".
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των 30 βουλευτών του που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης. "Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Λαφαζάνης θα ρίξει την κυβέρνηση", σημείωσε.
Είχα πλήρη επίγνωση ότι ο δρόμος μπροστά δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως έδωσα όρκο τιμής να συγκρουστώ με τα συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας, υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός.
Δώσαμε μεγάλη μάχη να ξεφύγουμε από την επιτροπεία. Κάποιοι την είχαν εκποιήσει, οικόπεδο προς πώληση. Ηταν μια μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες ημών. Φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια.
Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης
Υπήρχε ένα σχέδιο με τον κωδικό «αριστερή παρένθεση». Ο Σαμαράς επέλεξε να πάει νωρίτερα την προεδρική εκλογή, γιατί ήθελε να υλοποιήσει ίσως και με κάποιους έξω το σχέδιο αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι μια ενοχλητική κυβέρνηση. Είχαν σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση τον Φλεβάρη. Τους διαψεύσαμε και πήραμε μια συμφωνία με την ασάφεια που πληρώσαμε αργότερα. Επιχείρησαν κλείνοντας την κάνουλα της ρευστότητας. Δεν τα κατάφεραν.
Επιχείρησαν να μας ρίξουν μέσα από την παγίδα του κ. Σόιμπλε για το Grexit. Ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν οι ξένοι, κατάφεραν να το κάνουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Περίμενα να με στηρίξουν οι «αντάρτες»
Ολοι γνώριζαν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια μειοψηφία που υποστήριζε σθεναρά την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πάντοτε ήταν στη μειοψηφία. Όμως είχα πάντα την άποψη ότι είμαστε ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο, λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή, όταν εξασφαλίστηκε ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική καταστροφή, θα προχωρούσαν στη συγκρότηση νέου κόμματος και στην πτώση της κυβέρνησης.
Περίμενα να στηρίξουν την κυβέρνηση και μετά να ζητήσουν αλλαγή στρατηγικής σε εσωκομματική διαδικασία.
Δεν το έκαναν και εγώ δεν μπορούσα να συνεχίσω να παριστάνω τον πρωθυπουργό με την ψήφο της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση Αριστεράς και το 1989
«Η Αριστερά δεν έρχεται με αυτοσκοπό την εξουσία και αυτό είναι μια αξία. Ημουν παιδί το 1989, αλλά τις μνήμες τις κουβαλάμε ακόμα. Είναι οξύμωρο που άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν τότε, μας κατηγορούν ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με τη δεξιά», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Επίθεση στη ΝΔ
Ποιοι δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα χρέη; Αυτοί που μας έστειλαν σε ένα βαθύ χαντάκι και τώρα μας κουνούν το δάκτυλο, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία παραμένει ανοιχτό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δώσαμε μάχη για τον ΑΔΜΗΕ. Στα εργασιακά, εξασφαλίσαμε ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ΝΔ δεν το θέλει. Τερματίσαμε τις απολύσεις, επαναπροσλάβαμε τις καθαρίστριες. Η ΝΔ λέει ότι είναι όλοι άχρηστοι και ότι πρέπει να φύγουν».
Δύσκολος ο δρόμος αλλά έχει προοπτική
Υπερασπίστηκε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι έχει και πρόγραμμα χρηματοδότησης, τη μείωση χρέους, αλλά και σχεδιασμό για άμεσες επενδύσεις. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά έχει προοπτική να τον βαδίσουμε και να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων».
Πετύχαμε καλύτερη συμφωνία
Δεν έρχομαι για να τάξω. Ερχομαι να αντιπαραβάλω μεγέθη και να δώσω τις πραγματικές διαστάσεις, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Γιατί ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να πάει στο σχέδιο της «παρένθεσης»; Προφανώς γιατί έβλεπε ότι δεν βγαίνει.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία, τονίζοντας ότι θα έφερνε μέτρα 20 δισ. στην τριετία. Μόνο για το 2015 ήταν μέτρα 7 δισ., όσα παίρνουμε εμείς στην τριετία, υπογράμμισε.
Είχαμε την αυταπάτη ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν τα καταφέραμε, αλλά η συμφωνία είναι καλύτερη. Ματώσαμε από τη σύγκρουση αλλά καταφέραμε καλύτερη συμφωνία.
Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί το ίδιο σκληρά, όσο διαπραγματευτήκαμε ως τώρα.
Το χρέος
Εχοντας πετύχει μια de facto αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου χρέους, όταν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους από το 2022 και μετά, η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια χώρα που θα είναι θελκτική στις αγορές και σε επενδύσεις.
Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι, τέλη του 2016, αρχές του 2017, να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Να αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο
Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα έσοδα. Πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο. Πώς η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν το κράτος. Υπήρχε μια στρεβλή λογική ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας έγκλημα την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή.
Σταματήσαμε να παράγουμε έκτοτε και πλέον, το μόνο που έχουμε είναι οι υπηρεσίες, σε μέγιστο βαθμό.
Εδώ, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, πρέπει να πάμε σε 10ετές πλάνο προσανατολισμού σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να αντισταθμίσουμε την αύξηση στη φορολογία των αγροτών, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, σημείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο να αφαιρούνται τα τεκμαρτά έξοδα από τη φορολόγηση των αγροτών.
Θα έχουμε διαφορά ασφαλείας με τη ΝΔ
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, απέδωσε την αρνητική τάση στη συσπείρωση. Θα αυξηθεί η συσπείρωση και θα δώσει μια ασφαλή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.
Εμείς όμως θέλουμε καθαρή εντολή. Οι δυνάμεις του παλιού έχουν στόχο να εγκλωβίσουν και να περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος μας είναι ένα ποσοστό που θα δώσει πλειοψηφία. Ή έστω μια συνεργασία που θα γίνει με τους προγραμματικούς όρους τους δικούς μας, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ερωτηθείς για μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι η κ. Γεννηματά κουβαλά πολλά βαρίδια πάνω της, αναφερόμενη στη συνεργασία του κόμματος με τη ΝΔ και άφησε να φανεί ότι θα έβλεπε συνεργασία αν απαλλάσσονταν το κόμμα από αυτά
Δεν μπορώ να συνεργαστώ ούτε με τον κ. Σαμαρά ούτε με τον κ. Βενιζέλο, που είχε γίνει ιεροκήρυκας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ξεκαθάρισε. Με το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορώ να συνεργαστώ. Εκφράζουν το χθες.
Εχουμε σχέδιο για απλή αναλογική
Είναι στο πρόγραμμά μας και η απλή αναλογική, ή ένας διαφορετικός εκλογικός νόμος που θα είναι πολύ κοντά στην απλή αναλογική, τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι είναι μια από τις δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν εμπροσθοβαρώς.
Για τις άδειες
Στόχος μας δεν είναι να ξηλώσουμε κανέναν, αλλά να μπουν κανόνες. Αυτοί που θα πληρώσουν, θα πάρουν άδεια. Το τζάμπα τελείωσε, ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
Νέα πρόσωπα στις λίστες
Θα δείτε καινούργια πρόσωπα, αλλά δεν θα έχουν κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά την ποιότητα. Θα είναι ικανοί, έντιμοι, πετυχημένοι, αξιόλογοι και με καλή έξωθεν μαρτυρία, υπογράμμισε.
Από τα παθήματα, παίρνουμε μαθήματα. Με τα σταριλίκια έχουμε πάθει στην Αριστερά, τόνισε.
Το μεγαλύτερο λάθος
Ερωτηθείς ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε στην περίοδο διακυβέρνησης, τόνισε ότι το σημαντικότερο ήταν ότι την απόφαση να πάνε τα πράγματα σε μια μετωπική σύγκρουση δεν την πήραμε τον Φλεβάρη, αλλά την πήραμε στο τέλος.
Υπήρχε ένας δυισμός στο Βερολίνο, βλέπαμε άλλη στάση από την καγκελάριο και άλλη στάση από τον υπουργό Οικονομικών. Στο τέλος δυστυχώς ταυτιστήκανε.
Αστάθεια στρατηγικής από τον Μεϊμαράκη
Η ΝΔ αυτή τη στιγμή έχει έναν υπηρεσιακό αρχηγό. Ο υπηρεσιακός αρχηγός της ΝΔ είναι υποχρεωμένος να συμβιβάσει τις φατρίες. Έτσι, δείχνει δείγματα μιας αστάθειας στρατηγικής, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που εκφράζει το παλιότερο από το παλιό. Κυβέρνησε πάρα πολλά χρόνια και έχει μεγάλη ευθύνη και για τα χρέη και για τη μνημονιακή διαχείριση των τελευταίων ετών.
Σωστή η προσέγγιση της Ρωσίας
Υπήρξαν υπερβολές και αυταπάτες στην προσέγγιση της Ρωσίας, όμως είναι μια σωστή στρατηγική που ανοίγει δρόμους, σχολίασε τονίζοντας ότι η δουλειά του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ήταν εξαιρετική.
Η γεωπολιτική μας δυναμική μάς βοήθησε στη διαπραγμάτευση και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε και στο μέλλον, σημείωσε.
Προτάσεις για βαθιές τομές
Θα πάρω πρωτοβουλία για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και κάποιες θα τις αναφέρω και προεκλογικά, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Είπε ότι είναι ανοιχτός σε μείωση των βουλευτών αλλά και σε βέτο πολιτών (λαϊκή αρνησικυρία).
Επίσης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να φέρνει μόνο η κυβέρνηση νομοσχέδια αλλά και η αντιπολίτευση, και να συζητιούνται.
Με τα χρέη των κομμάτων τι θα γίνει, διερωτήθηκε. Εμείς έχουμε ένα χρέος διαχειρίσιμο. Η ΝΔ τι χρέος έχει και κάνει ακριβή προεκλογική καμπάνια; Αναρωτιέμαι πού βρίσκουν τα λεφτά, υπογράμμισε.