Φόβους για σημαντική υστέρηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, που θα οδηγήσει στο τέλος του χρόνου σε έλλειμμα άνω των 2 δισ. ευρώ, εκφράζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς εκτιμούν πως τα μέτρα του 3ου Μνημονίου δεν θα έχουν προλάβει να οδηγήσουν σε σημαντικές εξοικονομήσεις.
Ήδη το ΕΤΑΑ, για τον κλάδο του Ταμείου Νομικών και ειδικά για το ταμείο των Συμβολαιογράφων, αιτήθηκε και έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από τον ασφαλιστικό κουμπαρά ΑΚΑΓΕ. Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα του ταμείου των συμβολαιογράφων είναι γνωστά, με το ταμείο όλο το προηγούμενο διάστημα να αναγκάζεται να ρευστοποιεί περιουσία, με σημαντικές απώλειες.
Αντίστοιχο αίτημα, για επιπλέον 180 εκατ. ευρώ, έχει εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, απόφαση να αποστείλει αίτημα προς το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας για τη χρηματοδότηση του Κλάδου Σύνταξης του ΙΚΑ με 180 εκατ. ευρώ για το 2015, από τον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ, έλαβε στα τέλη Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος.
Παράλληλα, το ταμείο, με στόχο την πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου, στο τέλος Αυγούστου, αποφάσισε να λάβει βραχυχρόνιο δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση προβλέπει ότι το δάνειο θα ληφθεί κατά 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα Ασφάλισης Δημοσίου και κατά τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Στη σχετική απόφαση διευκρινίζεται ότι είναι έντοκο και η διάρκειά του ορίζεται από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι αυτό γίνεται παρότι τον Ιούλιο τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο, εν μέσω capital controls και υπό τον φόβο του κουρέματος των καταθέσεων.
Οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι τα αιτήματα προς το ΑΚΑΓΕ θα πολλαπλασιαστούν, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός θα κληθεί να καλύψει ελλείμματα, προκειμένου οι συντάξεις να καταβληθούν στην ώρα τους, καθώς η δραματική αύξηση της ανεργίας, το κλίμα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας των προηγούμενων μηνών, οι οικονομικές αναταράξεις που προκάλεσε η επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, τα υφεσιακά μέτρα του 3ου Μνημονίου και η εσπευσμένη και πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα στο φθινόπωρο.
Ήδη τον Ιούλιο, το ηλεκτρονικό σύστημα "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας κατέγραψε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ απασχόλησης, που είχε ως αποτέλεσμα οι απολύσεις να υπερτερούν έναντι των προσλήψεων κατά 16.658 θέσεις εργασίας.
Αλλά και τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν έλλειμμα 1,027 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα των ταμείων. Μάλιστα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014, μήνα κατά τον οποίο τα ταμεία εμφάνιζαν πλεόνασμα 407 εκατ. ευρώ, διαπιστώνεται "τρύπα" 1,434 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα έτος.
Μάλιστα, τη δραματική αυτή υστέρηση των εσόδων δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα μέτρα του 3ου Μνημονίου, παρά τις σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, μέσω της αύξησης των εισφορών σε κύρια και επικουρικά ταμεία. Τα περίπου 425 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν, βάσει του Μνημονίου, θα πρέπει να κατευθυνθούν στον ΕΟΠΥΥ. Από τα υπόλοιπα μέτρα, εντός του 2015 οι πόροι που εξοικονομούνται και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή συντάξεων είναι πολύ λίγοι.
Συγκεκριμένα, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα το 2015 αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μόλις 3 εκατ. ευρώ θα "κερδίσουν" τα ταμεία, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), από τη διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού και κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν με τα κατώτατα όρια και είναι μικρότεροι από 67 ετών, ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση για το όφελος των ταμείων, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Στα 16 εκατ. ευρώ υπολογίζεται για το τρέχον έτος το όφελος από την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.
Την άλλη Τρίτη οι προτάσεις της επιτροπής "σοφών" για το ασφαλιστικό
Εντωμεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση των 12 μελών της επιτροπής για το ασφαλιστικό. Η συνάντηση ήταν τυπική, ενώ καθορίστηκε το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσει, προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα του 2016.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα διατηρεί τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα και θα είναι κοινωνικά δίκαιο.
Στην πράξη, έως τα μέσα Οκτωβρίου, τα 12 μέλη της επιτροπής θα πρέπει μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον να έχουν καταλήξει σε μια κοινή πρόταση για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του αλλά και μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της περιόδου που θα πρέπει να υπάρχει για τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο σύστημα.
Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.