Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Bad bank με ...προίκα 15 δισ. ευρώ

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για bad bank με τις ευλογίες ΕΚΤ και ΔΝΤ. Η ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ύψος των δανείων που θα «αγορασθούν» και το πρόβλημα της τιμολόγησης. Το πρότυπο των NAMA και SAREB.

Τράπεζες: Bad bank με ...προίκα 15 δισ. ευρώ

Την εξυγίανση των κόκκινων και προβληματικών δανείων μέσω της δημιουργίας μίας ενιαίας, για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος bad bank, προβλέπει η διάθεση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σημειωτέον επιμένει εδώ και δύο χρόνια στην ουσιαστική αντιμετώπιση της βόμβας των επισφαλειών, έθεσαν ως προϋπόθεση για την εκ νέου στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσα από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης τη δημιουργία bad bank, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας αναμένεται να συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο δανεισμός από τον ESM προβλέπει τη σύσταση bad bank, ή ενδιάμεσου φορέα, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί η κυβέρνηση, ώστε η μεγάλη μάζα των επισφαλειών, που σήμερα ανέρχονται στα 115 δισ. ευρώ, να τύχει ενεργής και αποδοτικής διαχείρισης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην bad bank θα μπορούσαν να μεταφερθούν προβληματικά δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά) μαζί με τις εξασφαλίσεις τους, αξίας 30 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω.

Τεράστιο πρόβλημα

Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ειπώθηκε δημοσίως πως σήμερα οι ελληνικές τράπεζες με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι φερέγγυες.

Το πρόβλημα, όμως, φουντώνει σε καθημερινή βάση στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων ενώ τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου αλλά και η επιστροφή στη βαθιά ύφεση προμηνύουν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, σημαντική αύξηση των επισφαλειών...

Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός οδήγησε τους θεσμούς στην ανάγκη διάθεσης περισσότερων κεφαλαίων ούτως ώστε το ακανθώδες πρόβλημα των επισφαλειών να χτυπηθεί στη ρίζα του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κεφάλαια περίπου 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των 25 δισ. θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τη λειτουργία της bad bank.

Και ιδιώτες

Τα πρότυπα που αναμένεται να ακολουθήσει η ενιαία bad bank θα είναι τα αντίστοιχα που εφαρμόσθηκαν στην Ισπανία και την Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία δεν υπέγραψε μνημόνιο ωστόσο πήρε χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM για την εξυγίανση και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος.

Και στις δύο χώρες, τόσο η NAMA στην Ιρλανδία όσο και η Sareb στην Ισπανία, δημιουργήθηκαν από κοινού με ιδιωτικά κεφάλαια: Το 51% του κεφαλαίου της NAMA ανήκει σε ιδιώτες και το 49% στο κράτος ενώ το 55% της Sareb το κατέχουν ιδιωτικά κεφάλαια και το 45% κρατικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σχετικές οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας της ενιαίας ελληνικής bad bank αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δοθούν στην κυβέρνηση αλλά και στα στελέχη των τραπεζών, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στη Φρανκφούρτη προκειμένου να γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις για τα επικείμενα stress tests.

Ενα από τα πλέον ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλύσουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο project δημιουργίας της bad bank είναι ο τρόπος τιμολόγησης των επισφαλών δανείων που θα μεταφερθούν στην ενιαία δεξαμενή καθώς κι αν τα assets αυτά θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v