Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού

Μητέρες με ανήλικα τέκνα, αγρότες αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες του νέου πακέτου. Αναλυτικά οι κατηγορίες εργαζομένων που επηρεάζονται από το κόψιμο στις πρόωρες συντάξεις.

Οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ακόμη και τριπλασιασμού των εισφορών στον ΟΓΑ βρίσκονται πάνω από 625.000 αγρότες, ενώ ναυτικοί του ΝΑΤ και ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ δεν αποκλείεται να δουν και τις εισφορές τους να αυξάνονται και τις συντάξεις τους να μειώνονται, με τις προωθούμενες διατάξεις για το ασφαλιστικό.

Τα μεγάλα θύματα των διατάξεων, που βάσει της δέσμευσης της κυβέρνησης προς τους δανειστές πρέπει να ψηφιστούν έως αύριο, είναι οι μητέρες ανηλίκων, πιθανότατα οι δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία, οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ, οι αγρότες, οι ναυτικοί αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα προωθούμενα μέτρα πλήττουν βάναυσα τους ήδη συνταξιούχους, μέσω της αύξησης των εισφορών σε κύριες συντάξεις και της επιβολής εισφορών στις επικουρικές. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πραγματικές αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις ποσοστιαίες, καθώς θα επιβληθούν στα αρχικά ποσά των συντάξεων, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί με τα προηγούμενα δύο μνημόνια... Σήμερα θα φανεί μάλιστα, εάν οι εισφορές αυτές θα επιβληθούν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου ή από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Βέβαια, τα μέτρα αναμένεται να πλήξουν και τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε ΙΚΑ και ΟΓΑ, και μάλιστα τις πλέον αδύναμες ομάδες των χαμηλοσυνταξιούχων. Στο κάδρο μπαίνουν και οι περίπου 300.000 εργαζόμενοι που βρίσκονταν μία ανάσα πριν από τη συνταξιοδότηση και πλέον θα δουν τα όρια ηλικίας τους να αυξάνονται ακόμη και κατά 12 χρόνια.

Το «χτύπημα» στον ΟΓΑ

Έως και σε τριπλασιασμό των εισφορών, από 60 σε 180 ευρώ το μήνα, αναμένεται να οδηγηθούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ενώ τεράστιες αυξήσεις εισφορών ή αντίστοιχες μειώσεις συντάξεων έρχονται και για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ. Κι αυτό εξαιτίας της δέσμευσης για κατάργηση των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των ταμείων από το κράτος και εναρμόνιση της κρατικής χρηματοδότησης με αυτήν προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα εφαρμοστεί σταδιακά. Στην πράξη πάντως, οδηγεί σε δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ (σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του) αλλά και στο ΝΑΤ (σχεδόν 90% των εσόδων του), όπως και στον ΟΑΕΕ, πράγμα που «δείχνει» προς αυξήσεις εισφορών ή και μειώσεις παροχών.

Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους εκτιμάται ότι θα επιφέρει η διάταξη που προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτούνται και δεν έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας τους θα λαμβάνουν σύνταξη χωρίς το μη ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, ήτοι μειώσεις έως και 40% στην πλειοψηφία των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου, με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τα κατώτερα όρια.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας επηρεάζονται περίπου 300.000 ασφαλισμένοι, ενώ όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους κατά 16% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του γενικού ορίου συνταξιοδότησης.

Οι βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων που απειλούνται είναι οι εξής:

• Εργαζόμενοι με 35ετία μέχρι το τέλος του 2012. Οι συγκεκριμένοι μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη από τα 58 έως τα 60 (ανάλογα με το ταμείο) με τα απαιτούμενα έτη τη στιγμή της εξόδου να κυμαίνονται από 35 έως 37. Με τις προωθούμενες διατάξεις θα οδηγηθούν σε σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης 2-4 έτη, ενώ θα απαιτούνται 3-4 επιπλέον χρόνια ασφάλισης.

Δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Με βάση τη νομοθεσία έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και σε αρκετές περιπτώσεις αποχωρούν ακόμα και πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Απειλούνται με αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 για πλήρη σύνταξη ή στα 62 για μειωμένη.

Μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το ταμείο και το έτος κατοχύρωσης δικαιώματος αποχωρούν από τα 50 έως τα 60. Θεωρούνται από τις μεγάλες χαμένες του ασφαλιστικού, αφού στην περίπτωση του δημοσίου μπορεί και να οδηγηθούν σε επιπλέον 12 χρόνια ασφάλισης.

Άντρες με ανήλικα τέκνα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012. Σε περίπτωση που δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας απειλούνται με αύξηση του ορίου έως και 10 έτη για μειωμένη σύνταξη (η αύξηση είναι μεγαλύτερη αν πάνε για πλήρη).

Άντρες στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να πιάσουν το όριο ηλικίας θα επιβαρυνθούν σταδιακά με δύο επιπλέον έτη δουλειάς. Ειδικότερα το όριο για μειωμένη σύνταξη θα πάει από τα 60 στα 62 και για πλήρη από τα 65 στα 67.

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Η επιβάρυνση θα είναι μέχρι και 4 χρόνια.

Από την προωθούμενη αύξηση των ορίων ηλικίας στο 67ο έτος φαίνεται πως θα διασωθούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι γονείς αναπήρων τέκνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v